ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

«ΣΤΟΝ ΧΥΤΑ ΠΑΛΙ ΘΑ ΑΝΤΑΜΩΘΟΥΜΕ»: Το τραγούδι του Σπύρου Σαμοϊλη - ΒΙΝΤΕΟ
«ΣΤΟΝ ΧΥΤΑ ΠΑΛΙ ΘΑ ΑΝΤΑΜΩΘΟΥΜΕ»: Το τραγούδι του Σπύρου Σαμοϊλη - ΒΙΝΤΕΟ
Ο Κερκυραίος Σπύρος Σαμοϊλης ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες μουσικοσυνθέτες έχει διαγράψει μια μεγάλη πορεία στον χώρο της μουσικής, της ζωφραφικής και της αγιογραφίας.
 Από το πρώτο ξεκίνημα είχε μια πορεία δημιουργική, ποιητική και αγωνιστική. Το 1966 έρχεται στην Αθήνα, όπου μαθητεύει δίπλα στον Μίκη Θεοδωράκη μέχρι τον Απρίλη του 1967.  Πολύ γρήγορα φοιτητές και νεολαία γέμιζαν τις μπουάτ που παρουσίαζε τη δουλειά του και τα θέατρα όπου έδινε συναυλίες. Ήταν τέτοια η πορεία του που η Διεύθυνση Χωροφυλακής Λαμίας, το 1979 τον χαρακτήρισε τον χαρακτήρισε δημόσιο κίνδυνο.

Ο πρώτος μεγάλος προσωπικός δίσκος του, με τίτλο «Βάστα καρδιά» σε ποίηση Κώστα Βάρναλη, Νίκου Πανδή και Σαράντη Αλιβιζάτου, κυκλοφορεί το 1975 με ερμηνευτές τον Πέτρο Πανδή και την Ελένη Βιτάλη. Σύντομα, ακολουθούν οι δίσκοι «Κραυγή στα πέρατα» σε ποίηση Μενέλαου Λουντέμη και «Οι γειτονιές του κόσμου» σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου. Κυκλοφόρησαν αργότερα οι δίσκοι του « ΛΑΪΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ » - « ΡΕΜΠΕΤΙΚΗ ΤΑΒΕΡΝΑ» - και μαζί με τον Ηλία Ανδριόπουλο η «ΛΑΪΚΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ».

Μελοποίησε ακόμη Οδυσσέα Ελύτη, Τάσο Λειβαδίτη, Γιώργο Κοτζιούλα, Βλ. Μαγιακόφσκι και άλλους πολλούς ποιητές. Ατέλειωτος ο κατάλογος. Συνεργάστηκε με σπουδαίους τραγουδιστές τον Γιώργο Ζωγράφο, τον Αντώνη Καλογιάννη, την Ελένη Βιτάλη, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου κ.ά.

Το 1976 ξεκινά τις περιοδείες του στις συνοικίες της Αθήνας και το 1977 τον ατέλειωτο γυρισμό του σε όλη την Ελλάδα, κάνοντας σε 10 χρόνια 2.000 συναυλίες, που αποτελεί μέχρι σήμερα παγκόσμιο ρεκόρ συναυλιών.
Η πορεία του είναι εμπνευσμένη από τις αγωνίαες και τους αγώνες του λαού. Ως Λευκιμμιώτης δεν μπορούσε παρά να εμπνευστεί και από τον αγώνα των Λευκιμμιωτών και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής ενάντια στον ΧΥΤΑ. Έτσι έγραψε το εξαιρετικό τραγούδι:  " ΣΤΟΝ ΧΥΤΑ ΠΑΛΙ ΘΑ ΑΝΤΑΜΩΘΟΥΜΕ"  (στίχοι – μουσική)
Οι στίχοι
Βάλανε στο σημάδι και ρίχνουν
στην καρδιά της Λευκίμμης
κι ήρθανε με φοβέρα και βία,
ζηλωτές της αισχύνης,

Μα εμείς στο ΧΥΤΑ, πάλι θα ανταμωθούμε,
για το μέλλον των παιδιών μας όλοι θα αντισταθούμε
και το άδικο δε θα περάσει
κι ο αγώνας μας ιερός.
Δεν μπορούμε και δεν πάει άλλο,
μια ζωή περιθώριο
και ο νότος παντού αδικημένος,
απονιά δίχως όριο.
Δε θα γίνει η Λευκίμμη χαβούζα,
δε θα πάρουν τον τόπο μας,
η ζωή στα παιδιά μας ανήκει,
αυτός είναι ο όρκος μας.
Η Φαίη Κάντα - Σαμοΐλη, η Julieta Salvari και ο συνθέτης, ερμηνεύουν το τραγούδι "ΣΤΟΝ ΧΥΤΑ". " ΣΤΟ ΧΥΤΑ ΠΑΛΙ ΘΑ ΑΝΤΑΜΩΘΟΥΜΕ"
Απολαύστε το ΒΙΝΤΕΟ