ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Το Πρόγραμμα του Corfu Food & Wine Festival - 5ήμερη Γιορτή Γαστρονομίας στην Κέρκυρα 9 – 13 Μαΐου 2018


Το Πρόγραμμα του Corfu Food & Wine Festival, 9-13/5 - 5ήμερη Γιορτή Γαστρονομίας στην Κέρκυρα 9 – 13 Μαΐου 2018   


Πέντε ημέρες γαστρονομικής πανδαισίας περιμένουν τις δεκάδες χιλιάδες επισκεπτών της Κέρκυρας και τους μόνιμους κατοίκους της, Έλληνες και ξένους.


Στα μαγαζιά του νησιού, σε πλατείες χωριών αλλά και στη μεγαλύτερη πλατεία της Ελλάδας, τη Σπιανάδα, θα περιηγηθούν στην ιστορία της κερκυραϊκής κουζίνας από τα ομηρικά χρόνια μέχρι σήμερα και θα γνωρίσουν τις σύγχρονες δημιουργικές τάσεις και τις νέες παραγωγές.   Οι καλύτεροι σεφ του νησιού, η περίφημη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κέρκυρας, οι εστιάτορες, οι ξενοδόχοι με την πολύτιμη βοήθεια των σπουδαστών της Σχολής Τουρισμού στήνουν το πρώτο Food & Wine Festival στον τόπο που για πρώτη φορά στην ιστορία στρώθηκε το τραπέζι για έναν ξένο, τον Οδυσσέα. 


Η πολυπολιτισμικότητα των Κερκυραίων είναι εμφανής και σ’ αυτή τη μεγάλη γιορτή καθώς συμπεριλαμβάνονται διάσημοι σεφ και παγκόσμια trends. Έτσι ο διαπρεπής Ρώσος σεφ Rashid Rakhmanov, πρεβευτής της Περουβιανοϊαπωνικής κουζίνας Nikkei, συναντά τον Κερκυραίο Σπύρο Βουλισμά και από κοινού χαράσσουν ένα ανεπανάληπτο ταξίδι – απόσταγμα της παγκόσμιας γαστρονομίας, από το Περού στην Κέρκυρα μέσω Ουραλίων. 


Ο διάσημος Βενετσιάνος σεφ Giuseppe Galardi,ιδιοκτήτης της παραδοσιακής Osteria Ai Assassini στην καρδιά της Βενετίας, εξερευνά τις ενετικές επιρροές της Κέρκυρας και παρουσιάζει πιάτα εμπνευσμένα από την κοινή κουλτούρα των δύο λαών. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με το Marco Polo System, έναν ευρωπαϊκό όμιλο με εικοσάχρονη εμπειρία στην υλοποίηση ευρωπαϊκών και δη μεσογειακών, πολιτιστικών προγραμμάτων, στο πλαίσιο της MedTaste, πιλοτικής δράσης του διεθνούς δικτύου European Silk Road. 

Ο Πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου για τη Γαστρονομία και τον Οίνο με έδρα τη Μόσχα Leonid Gelibterman, έρχεται να δοκιμάσει τα κερκυραϊκά και επτανησιακά κρασιά και να μας μεταφέρει τις τελευταίες ειδήσεις για τον γαστρονομικό τουρισμό από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, στον οποίο είναι μέλος.   Τέλος, η σεφ της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, η εξαιρετική Jane Mortensen θα μας θυμίσει την προέλευση αγαπημένων κερκυραϊκών γεύσεων όπως η πουτίγκα, η τσιτσιμπύρα και τα ψαράκια στο χωνί.   

To Corfu Food & Wine Festival είναι μια συνδιοργάνωση του Δήμου Κέρκυρας, της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας, του Ιονίου Πανεπιστημίου, του Επιμελητηρίου, του Σωματείου Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων, της Λέσχης Αρχιμαγείρων, της Ένωσης Ξενοδόχων, της Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουριστικών Καταλυμάτων, του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κέρκυρας, της Ένωσης ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ T: 2661024125, E: corfufoodandwinefestival@gmail.com, info@corfufestival.org, W: www.corfufestival.org ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ: Διπλωματούχων Ξεναγών Ιονίων Νήσων & Δυτικής Ελλάδας και τελείται υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και του FedHATTA. Χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ 

τόχος του Φεστιβάλ είναι η ανάδειξη της γαστρονομίας ως κύριο χαρακτηριστικό της ιστορίας και του πολιτισμού στην Κέρκυρα και τα Ιόνια νησιά καθ’ ότι όπως είναι γνωστό, η πρώτη καταγραφή κοινωνικής διάστασης της διατροφής αναφέρεται στη φιλοξενία του Οδυσσέα στο νησί των Φαιάκων.

Το Φεστιβάλ προβάλλεται διεθνώς σε συνεργασία με τον ΕΟΤ και το Visit Greece ώστε αφ’ ενός μεν να προσελκύσει επισκέπτες σε μία περίοδο χαμηλής ζήτησης και να συμβάλλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου εντασσόμενο στην στρατηγική του Υπουργείου Τουρισμού για Τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο, αφ’ ετέρου δε να προωθήσει την κερκυραϊκή επιχειρηματικότητα, τους τοπικούς παραγωγούς και τα προϊόντα τους. Το Φεστιβάλ έχουν προσκληθεί να παρακολουθήσουν δημοσιογράφοι και διεθνούς κύρους προσωπικότητες της γαστρονομίας και του τουρισμού.

H συμμετοχή όλων σχεδόν των δημόσιων, παραγωγικών, τουριστικών και επαγγελματικών φορέων της Κέρκυρας με την παράλληλη στήριξη του Υπουργείου Τουρισμού μέσω του ΕΟΤ και της πλατφόρμας Visit Greece φανερώνουν ότι το Φεστιβάλ αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία αύξησης της τουριστικής ροής στην αρχή ουσιαστικά της περιόδου. Καινοτομία αποτελεί η αναφορά στην ομηρική διατροφή, μια στρατηγική της Κέρκυρας που σχεδιάζεται

Από το Δήμο της Κέρκυρας, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Υπουργείο Τουρισμού και θα υλοποιηθεί με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και όλων των Δήμων του Ιονίου. Η διεθνής εικόνα προκύπτει και από τις συμμετοχές όπως το International Center of Wine and Gastronomy με έδρα τη Μόσχα, o Οργανισμός της Βενετίας Marco Polo System και η Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα. 

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι μεγάλο και διαρκώς εμπλουτιζόμενο. Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποια hilights. 


Τετάρτη 9 Μαΐου 

Το Φεστιβάλ ξεκινά την Τετάρτη το απόγευμα από την κεντρική πλατεία Σπιανάδα όπου η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κέρκυρας μαγειρεύει και παρουσιάζει στο κοινό την παραδοσιακή κερκυραϊκή κουζίνα: η παστιτσάδα, το μπουρδέτο, το μπιάνκο και πολλά ακόμα γαστρονομικά brands του νησιού παρελαύνουν συνοδευόμενα από τοπικό κρασί και μπύρα. Στο επίκεντρο του χώρου, οι τοπικοί παραγωγοί παρουσιάζουν τα προϊόντα τους και τις επιχειρήσεις τους στους επισκέπτες. Μουσική και χορός από τοπικά σχήματα ολοκληρώνουν την πολιτιστική ταυτότητα της Κέρκυρας. 

Πέμπτη 10 Μαΐου

10:00. Σεμινάριο Μαγειρικής. Ο Ρώσος σεφ Rashid Rakhmanov παραδίδει Master Class στο κρατικό ΙΕΚ Τουρισμού.

19:00. Παραδοσιακό πανηγύρι στο χωριό Γυμάρι. 21:00. Βραδιά Οίνου και Ποίησης 

Παρασκευή 11 Μαΐου

11:00. Εκδρομή με τους σεφ και τους εκλεκτούς προσκεκλημένους που συνδυάζει τη γνωριμία της φύσης, της ιστορίας και των παραγωγών τοπικών προϊόντων.

19:00. Πανηγύρι στις Μπενίτσες. 

Σάββατο 12 Μαΐου

 11:00. Διεθνής Γαστρονομική Συνάντηση στους Κήπους των Ανακτόρων, όλων των εμπλεκομένων φορέων και παράθεση επίσημου γεύματος Ομηρικής Διατροφής.

19:00. Ημέρα Κερκυραϊκών Γεύσεων στους Κυνοπιάστες

19:00. Βρετανικός Περίπατος σε σημεία της παλιάς πόλης που διατηρούν έντονα δείγματα της αγγλικής επιρροής με στάσεις σε σημεία αντίστοιχου γαστρονομικού ενδιαφέροντος.

 Κυριακή 13 Μαΐου

12:00 Η σχέση του βρετανικού brunch με το ελληνικό δεκατιανό. Η διατροφική αξία, ο πολιτισμός και η κοινωνικότητα που αναπτύσσεται γύρω από το “παρατεταμένο πρωινό”. 
 Παράλληλες εκδηλώσεις

* Σεμινάρια Ιστορίας της Επτανησιακής Κουζίνας. 
* Σεμινάρια Ομηρικής & Μεσογειακής Διατροφής. 
* Η Βενετσιάνικη Κουζίνα στην Κέρκυρα. 
* Επίδειξη Ρωσικής Κουζίνας. 
* Επίδειξη Προϊόντων και Μαγειρικής της Πάρμα. 
* Μαθήματα Μαγειρικής & Κηπευτικής. 
* Επισκέψεις σε τοπικά οινοποιεία, ποτοποιεία, ζυθοποιία, εργαστήρια τροφίμων. 
* Βραδιές ποίησης και οίνου. 
* Έκθεση φωτογραφίας.