ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Ανελκύθηκε μετά από 32 χρόνια το ναυάγιο του «Corfu Island»


Ανελκύθηκε μετά από 32 χρόνια το ναυάγιο του «Corfu Island»

 
Μετά την ανέλκυση του «Corfu Island» θα ακολουθήσει και του «Ευαγγελία» που βρίσκεται ακριβώς από κάτω
«Ξεκινάμε μία πρωτόγνωρη μεγάλη επιχείρηση ανέλκυσης των ναυαγίων στο λιμάνι του Πειραιά και στον κόλπο της Ελευσίνας» τόνισε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, παρουσία του οποίου ξεκίνησε, μετά από 32 ολόκληρα χρόνια, η ανέλκυσή από τον βυθό της θάλασσας του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Corfu Island», που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως αύριο το βράδυ.

«Το λιμάνι του Πειραιά θα καθαρίσει από τα ναυάγια που αποτελούν περιβαλλοντικό έγκλημα σε βάρος των κατοίκων του Αργοσαρωνικού» διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Δημόσιας Αρχής Λιμένος Δημοσθένης Μπακόπουλος στην επισκευαστική βάση του Περάματος, κατά την ανέλκυση του «Corfu Island».

Σύμφωνα με τον κ. Μπακόπουλο, συνολικά 160 επικίνδυνα και επιβλαβή πλοία βρίσκονται συνολικά στο λιμάνι του Πειραιά και έχουν κινηθεί διαδικασίες για τη απομάκρυνσή τους.

Λίγα μέτρα από το σημείο όπου πραγματοποιείται η ανέλκυση του «Corfu Island» βρίσκονται άλλα 6 ναυάγια. Σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 99 ναυάγια έχουν καταγραφεί στο λιμάνι του Πειραιά από την υδρογραφική υπηρεσία στρατού χωρίς ακόμα να έχουν χαρτογραφηθεί.

Για 38 πλοία που είναι ναυαγισμένα έχουν κινηθεί οι διαδικασίες προκειμένου να βγουν σε πλειστηριασμό για απομάκρυνσή τους, ενώ για 12 ακόμα οι φάκελοί τους έχουν παραπεμφθεί στην αρμόδια γνωμοδοτική επιτροπή.

Μετά την ανέλκυση του «Corfu Island» θα ακολουθήσει και του «Ευαγγελία» που βρίσκεται ακριβώς από κάτω.

Αφορμή για να ανοίξει το ζήτημα της ανέλκυσης των ναυαγίων από τις ελληνικές θάλασσες στάθηκε η βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» τον Σεπτέμβριο του 2017 και οι συνέπειές του.

Η ιστορία του πλοίου
Το μήκους 103 μέτρων επιβατηγό πλοίο είχε ναυπηγηθεί το 1961 στην Ισπανία και το όνομά του ήταν «Cuidad de Tarifa», το οποίο διατήρησε μέχρι το 1984-1985, οπότε αγοράστηκε από την εταιρεία των αδελφών Αγαπητού και μετονομάστηκε σε «Corfu Island» υψώνοντας την ελληνική σημαία.

Το 1985 το πλοίο έκανε δρομολόγια στη γραμμή της Αδριατικής και στις 20 Μαΐου 1986 βυθίστηκε στη βάση Περάματος, σε βάθος 22 μέτρων, μπροστά στην προβλήτα ΙΙ, πάνω από την ήδη βυθισμένη φορτηγίδα «Ευαγγελία». Ωστόσο από τότε μέχρι και σήμερα δεν είχε αναληφθεί καμία πρωτοβουλία για την ανέλκυσή του.Για το «Corfu Island» η όλη η διαδικασία έγινε αζημίως γα το Δημόσιο, παρά το γεγονός ότι είχε ζητηθεί για την απομάκρυνσή του 1,5 εκατ. ευρώ.

Η ανέλκυση του πλοίου, σύμφωνα με τους υπευθύνους της εταιρείας, γίνεται με τροφοδότηση αέρα στο εσωτερικό του ναυαγίου.