ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Χιλιάδες τόνοι απορριμμάτων κρατούν σε «ομηρία» την Κέρκυρα – Κοινωνικός αυτοματισμός – εκβιασμός για τον ΧΥΤΑ ΛευκίμμηςΧιλιάδες τόνοι απορριμμάτων κρατούν σε «ομηρία» την Κέρκυρα – Κοινωνικός αυτοματισμός – εκβιασμός για τον ΧΥΤΑ Λευκίμμης

Σε «ομηρία» βρίσκεται η Κέρκυρα από χιλιάδες τόνους απορριμμάτων, που έχουν κατακλύσει τις γειτονιές, τους δρόμους και τις πλατείες του νησιού, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Παρά την προ εικοσαήμερου τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για το ΧΥΤΥ Λευκίμμης, ώστε ο ΣΥΔΙΣΑ να μπορεί να την χρησιμοποιήσει χωρίς να περιμένει την αποκατάσταση ΧΥΤΥ της Νότιας Κέρκυρας, μετά τον τελευταίο του εμπρησμό, εντούτοις η υπόθεση διαχείρισης των απορριμμάτων, βαδίζει σε κλίμα αβεβαιότητας, με τον δεματοποιητή των στερεών αποβλήτων να τίθεται αρχικά εκτός λειτουργίας, ενώ και μετά την επισκευή του, να μη καταφέρνει να δεματοποιήσει το μεγάλο όγκο απορριμμάτων που συσσωρεύονται καθημερινά και αυξάνονται, μέρα με την ημέρα, καθώς ήδη το νησί έχει «πνιγεί» από τουρισμό, με συνέπεια να αυξάνεται και ο όγκος ρίψης σκουπιδιών.

Την ίδια ώρα, η Κέρκυρα έχει γεμίσει με ανεξέλεγκτες χωματερές που ο καθένας επιρρίπτει κάθε είδος σκουπιδιών διογκώνοντας έτσι το υφιστάμενο πρόβλημα, ενώ αλλεπάλληλες είναι οι φωτιές που εκδηλώνονται σε πολλά σημεία του νησιού που «φωλιάζουν» τα σκουπίδια, με τον Ιατρικό Σύλλογο και το ΤΕΕ να προειδοποιεί ότι η τοξικότητα των διοξινών που παράγεται από την καύση των σκουπιδιών είναι άκρως επιβλαβής.

Από την άλλη, φιλότιμες προσπάθειες γίνονται ήδη από δημότες και επιχειρήσεις που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Υπηρεσίας Καθαριότητας και μεταφέρουν απευθείας καθαρά ανακυκλώσιμα απορρίμματα στον Κινητό Σταθμό Μεταφόρτωσης Ανακυκλώσιμων Υλικών του Δήμου. Το θέμα των απορριμμάτων της Κέρκυρας έχει ήδη φτάσει στην ελληνική βουλή, με επερωτήσεις προς τον αρμόδιο υπουργό, ενώ την ίδια ώρα οι εικόνες ντροπής του νησιού μεταφέρονται μέσω των κοινωνικών δικτύων σε όλη την Ευρώπη, αμαυρώνοντας την άλλοτε δημοφιλή Κέρκυρα και τις ομορφιές της.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η τελευταία παράγραφος του ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ που επισημαίνει:Η μόνη λύση φέρεται πως είναι, εκ μέρους της δημοτικής αρχής, η άμεση μεταφορά των δεματοποιημένων απορριμμάτων στο ΧΥΤΥ Λευκίμμης, καθώς ο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου παραμένει, «φρακαρισμένος» και κλειστός. Ενημέρωση για το ζήτημα της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων της Κέρκυρας, αναμένεται να δοθεί, δια στόματος του δημάρχου Κώστα Νικολούζου, στο επικείμενο δημοτικό συμβούλιο την ερχόμενη Δευτέρα, όπου θα κοινοποιηθούν και τα αποτελέσματα των τελευταίων συναντήσεων του στην Αθήνα, με τους αρμοδίους κυβερνητικούς παράγοντες. Εξάλλου, σήμερα το βράδυ, ομάδα Κερκυραίων πολιτών διοργανώνει εκ νέου, συλλαλητήριο στους δρόμους της Κέρκυρας, ενάντια στην κατάσταση που έχει περιέλθει το νησί.

Από το παραπάνω απόσπασμα καταλαβαίνει κανείς ότι Κυβέρνηση – Περιφέρεια και Δήμος αφού τα τελευταία χρόνια δεν είχαν κανένα σχέδιο για την ολοκληρωμένη διαχείριση των σκουπιδιών επιμένοντας στη λειτουργία δυο ακατάλληλων ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι και στη Λευκίμμη και μένοντας αδρανείς μπροστά στο μεγάλο πρόβλημα προετοιμάζουν σε βάρος του λαού ως μοναδική λύση τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Λευκίμμης.
Ήδη την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές στο Περιφερειακό της Λευκίμμης  έχουν συγκεντρωθεί για να αποφασίσουν κινητοποιήσεις ενάντια στη λειτουργία του ΧΥΤΑ. Είναι βέβαιο ότι οι Λευκιμμιώτες και οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής θα κάνουν πράξη το «ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΧΥΤΑ».
Απέναντι στο αίτημα των κατοίκων της Λευκίμμης για να απομακρυνθεί η χωματερή από το χωριό τους και την απαίτηση για έναν ολοκληρωμένο επιστημονικό σχεδιασμό του προβλήματος των απορριμμάτων σε επίπεδο νόμου, κυβέρνηση  - περιφέρεια και Δήμος απαντούν με βία και τρομοκρατία νηση,.
Ο αγώνας τους είναι αγώνας εναντίον της υποβάθμισης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Είναι αγώνας για τη ζωή: Γιατί ο συγκεκριμένος ΧΥΤΑ χωροθετείται σε δασώδη έκταση, σε απόσταση μόλις 300 μέτρα από τα σπίτια του χωριού, σε ένα εξαιρετικά ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον, κοντά σε δύο ποτάμια και την παραλία Αγίου Πέτρου (Κάβος). Δεν υπάρχουν οι προαπαιτούμενες προϋποθέσεις για τη λειτουργία του (διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, εργοστάσιο ανακύκλωσης, κομποστοποίησης κλπ), ενώ σ’ όλη την περιοχή που γίνονται οι εκσκαφές αναβλύζει καθαρό νερό. Οι συνέπειες για την υγεία και τη ζωή των κατοίκων θα είναι οδυνηρές, αφού η μόλυνση του υδροφόρου ορίζονται, όπως φαίνεται και από την υδρολογική μελέτη του ΙΓΜΕ (Μάιος 2008) και τη γεωλογική μελέτη ανεξάρτητου μελετητή (Μάρτιος 2008) είναι δεδομένη.