ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Το ταξίδι του έρωτα: Μια εξαιρετική ποιητική συλλογή του Βασίλη Σαμοϊλη
         
Το ταξίδι του έρωτα: Μια εξαιρετική ποιητική συλλογή του Βασίλη Σαμοϊλη

Για τον Αλευκιμιώτη Βασίλη Σαμοϊλη η ποίηση είναι πάθος. Μετά την πολύ σημαντική συλλογή με τίτλο "Γυναίκα Πνοή" έχει κυκλοφορήσει από τις
Εκδόσεις Κομνηνός το «Ταξίδι του Έρωτα».
Με μια ματιά πλημμυρισμένη από μύρα, με μια σχεδόν παιδική αθωότητα, ο Βασίλης Σαμοΐλης μιλά για τη λύτρωση μέσα από την ένωση δύο ανθρώπων -που αφήνονται σ' ένα γεμάτο πάθος φιλί σαν εκείνο των μοντέλων του γλυπτού του Ροντέν- και πλάθει εικόνες: οι δύο μορφές, εκείνη του άνδρα και της γυναίκας, αλληλομπλέκονται σε ένα παιχνίδι ονείρου.

Ο ποιητής κοινωνεί, με ευγένεια και φινέτσα, το άχραντο μυστήριο του έρωτα και κάτω από ένα μπαλκόνι, όπου στέκουν ένα μικρό γαρύφαλλο κι εκείνη, τραγουδά για το άφθαρτο φιλί, την ευλογία του γυναικείου κορμιού, τις ορμές του πάθους του.

Τα ποιήματα του Βασίλη Σαμοΐλη φέρουν κάτι από τη δροσιά, την αμεσότητα, τον ρυθμό του δημοτικού τραγουδιού. Είναι απλά, όμορφα, λιτά, άμεσα, κάποια θυμίζουν στίχους που τραγουδήσαμε, και είναι βαθιά ερωτικά.

Ποιος είναι ο Βασίλης Σαμοΐλης

Ο Βασίλης Σαμοϊλης γεννήθηκε στη Λευκίμη της Κέρκυρας. Μεγάλωσε σε καλλιτεχνικό περιβάλλον, δίπλα σε λαϊκούς μουσικούς, με τον πατέρα του να ασχολείται με τη ζωγραφική και να θεωρείται αξιόλογος ξυλογλύπτης. Εγκατέλειψε αρκετά μικρός το σπίτι του, περιπλανήθηκε στην Αθήνα, όπου και σπούδασε θέατρο. Οι δυσκολίες όμως της καθημερινότητας τον ανάγκασαν να επιστρέψει στη γενέτειρά του, όπου και παντρεύτηκε αποκτώντας δυο κόρες. Δεν ξέχασε ποτέ τους πρώτους του στίχους, που πάντα φύλασσε στο χρονοντούλαπο της μνήμης του, μέχρι που εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή που έφερε τον τίτλο "Γυναίκα Πνοή". Η ποίηση ήταν γι αυτόν ο δρόμος προς το φως, μια έκφραση ζωής, ένα πάθος αχαλίνωτο. Η αγάπη και ο θαυμασμός του για τη γυναίκα, ο έρωτας, η φύση, η ομορφιά, του έδωσαν τη δύναμη να συνεχίζει να γράφει, αντλώντας από μια ανεξάντλητη πηγή ευαισθησίας και ερωτισμού. Μέσα από τους στίχους του αφήνει το όνειρο να ταξιδεύει με πάθος, του δίνει φτερά, του δίνει ζωή! Τα ποιήματα είναι η ζωή του..