ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Καταγγελία σοκ για το Ειδικό Γυμνάσιο-Λύκειο Κορακιάνας: Δραματικές ελλείψεις, κτίριο ακατάλληλο και επικίνδυνο!Καταγγελία σοκ για το Ειδικό Γυμνάσιο-Λύκειο Κορακιάνας: Δραματικές ελλείψεις, κτίριο ακατάλληλο και επικίνδυνο!

Μεσαιωνικές οι συνθήκες για τα παιδιά με αναπηρία που φοιτούν στο Ειδικό Γυμνάσιο-Λύκειο Κορακιάνας. Τις δραματικές συνθήκες και ελλείψεις σε ένα κτίρο ακατάλληλο και επικίνδυνο διαπίστωσε η αντιπροσωπεία του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία Κέρκυρας, που απέστειλε κείμενο στο Δήμαρχο Κέρκυρας και τους αρμόδιους αντιδημάρχους.

Αντιπροσωπεία του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία Κέρκυρας, επισκέφθηκε το Ειδικό Γυμνάσιο-Λύκειο Κορακιάνας και διαπίστωσε σοβαρές ελλείψεις και διαπιστώσεις, οι οποίες καθιστούν το κτίριο ακατάλληλο, αφιλόξενο, επικίνδυνο και χωρίς τις απαραίτητες προδιαγραφές σύμφωνα με το Ελληνικό Σύνταγμα και την Ελληνική Νομοθεσία
Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής:

Προς
1) Δήμαρχο Κέρκυρας κ. Κων/νο
2) Αντ/δήρχο Παιδείας κ. Απέργη Σταμάτη
3) Αντ/δήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόεδρο Συλλόγου ΑμεΑ Κέρκυρας κ. Σκούπουρα Ανδρέα

Κοινοποίηση: 1) Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ (ΠΟΣΓΚΑμεΑ)
2) Ενιαίο Ειδικό Γυμνάσιο – Λύκειο Κέρκυρας

Κύριε Δήμαρχε

Αντιπροσωπεία του Συλλόγου μας αποτελούμενη από τους κ.κ. Ζουμπουλίδη Σπύρο Πρόεδρο και Κακαρούγκα Ζωή Αντιπρόεδρο, επισκέφθηκαν το Ειδικό Γυμνάσιο – Λύκειο Κορακιάνας, μετά από πρόσκληση του Διευθυντή κ. Αμοιρίδη Γιώργου και διαπίστωσε πολλά κτιριακά και λειτουργικά προβλήματα, τα οποία καθιστούν το κτίριο ακατάλληλο τόσο για την ασφαλή διαβίωση μαθητών, όσο πολύ περισσότερο για παιδιά με αναπηρία.
Πιο συγκεκριμένα διαπίστωσε αναλυτικά τα παρακάτω:

1. Έχει παντελή έλλειψη προσβασιμότητας αφού για την προσέλευση στο σχολείο χρειάζονται δύο επίπεδα σκάλας και μία επί πλέον εσωτερικά, κατά παράβαση του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού (Ν40672012), Σύμβαση Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία που κυρώθηκε από την Ελληνική Βουλή με τον Νόμο 4074/2012, και τον Νόμο 4488/2017, ενώ είναι πολύ λυπηρό το εξειδικευμένο αυτό σχολείο για μαθητές με αναπηρία να είναι απαγορευτικό για παιδιά με κινητική αναπηρία ή αυτά τα παιδιά απάνθρωπα και με εικόνες διάκρισης να τα ανεβάζουν αγκαλιά.
2. Είναι μικρό και δεν λειτουργούν όλα τα τμήματα.
3. Η στέγη της επάνω βεράντας είναι από αμίαντο, ενώ τμήματά της πέφτουν στα παιδιά και δεν έχουν απομακρυνθεί όπως σ΄όλα τα δημόσια κτίρια.
4. Οι ηλεκτρικοί πίνακες είναι εξωτερικοί και επικίνδυνοι. Διαπιστώθηκαν ποικίλες ελλείψεις όπως φωτιστικά χωρίς γείωση, απουσία ρελέ διαρροής, τα καλώδια είναι ακάλυπτα και άλλες ελλείψεις επικινδυνότητας όπως διαπιστώνει ο Ηλεκτρολόγος Μηχανικός κ. Φρέστας Σπύρος.
5. Η στέγη σε πολλά σημεία της στάζει νερό.
6. Πατώματα χαλασμένα πρόχειρα και αντιαισθητικά μπαλωμένα.
7. Σοβάδες από το νταβάνι έχουν πέσει ευτυχώς σε μέρα αργίας κα δεν κτύπησαν μαθητές ή εκπαιδευτικούς.
8. Τοίχοι με εμφανή ανθυγιεινή υγρασία.
9. Τα όργανα γυμναστικής και φυσικοθεραπείας βρίσκονται στο διάδρομο εισόδου.
10. Ακατάλληλη και μη προσβάσιμη αυλή.
11. Ευρίσκεται σε περιοχή βόρεια του νησιού και όχι στο κέντρο του, με αποτέλεσμα οι μαθητές από τις νότιες περιοχές να διανύουν πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις και να βρίσκονται πολύ περισσότερη ώρα στο μεταφορικό μέσο με συνέπεια την κούραση και την ταλαιπωρία τους.

Όλα τα παραπάνω φαίνονται από τις συνημμένες φωτογραφίες και από την συνημμένη διαπίστωση του κ. Φρέστα.
Σαφώς αποδεικνύεται η ακαταλληλότητα και επικινδυνότητα του Ειδικού Γυμνασίου Λυκείου Κορακιάνας που φιλοξενεί μαθητές με αναπηρία και φυσικά είναι αδιανόητο μία σύγχρονη και πολυτισμική Κέρκυρα να διαθέτει τέτοιο σχολείο.

Επίσης η Ενιαία Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Κέρκυρας, αποφάσισε με την αριθμ. 3-11/27-3-2018 απόφασή της, την μεταστέγαση του Ειδικού Γυμνασίου – Λυκείου Κέρκυρας, ενώ η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Κέρκυρας με την αριθμ 4-2/8-5-2018 απόφασή της γνωμοδοτεί θετικά και αποφασίζει την διαβίβαση της προαναφερθείσας απόφασης στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Κύριε Δήμαρχε
Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, σας παρακαλούμε θερμά όπως φροντίσετε για την μεταστέγαση του Ειδικού Γυμνασίου – Λυκείου Κέρκυρας, σε περιοχή του κέντρου του νησιού, εισηγούμενος θετικά όπως αναφέρεται και στην απόφασή της η Ενιαία Επιτροπή Παιδείας του Δήμου.