ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Απαντήσεις στα … μαθήματα της κ. Βάκη για τη ΜΑΤοφορεμένη ΔημοκρατίαΑπαντήσεις στα … μαθήματα της κ. Βάκη για τη ΜΑΤοφορεμένη Δημοκρατία

Με αφορμή την πρόσφατη ανάρτηση της βουλευτή της κυβέρνησης Φ. Βάκη με τίτλο: «Πέντε θέσεις και ένα συμπέρασμα για τα σκουπίδια της Κέρκυρας» που δημοσιεύτηκε και σε τοπικά sites έγινε μεγάλος … θόρυβος στα social media.

Με  «επιχειρήματα»  που δικαιολογούν την παρουσία των ΜΑΤ και τη χρήση βίας από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς.  «Κανείς δεν θέλει ΜΑΤ» μας λέει και εννοεί ότι είναι αναγκαία. 
Το «επιχείρημα» δηλαδή που προβάλλουν διαχρονικά  όλες οι κυβερνήσεις, ακόμα και στα πιο ολοκληρωτικά καθεστώτα. Ακόμα χειρότερα στη ΜΑΤοφορεμένη δημοκρατία της κ. Βάκη και εν προκειμένω στην Κέρκυρα για το οξύτατο πρόβλημα των σκουπιδιών φταίνε οι κάτοικοι που εμφορούνται από τη λογική των «τοπικιστικών περιχαρακώσεων». Ακόμα και: 
 «Για τις χωματερές που άνοιγαν παρανόμως σε δασικές εκτάσεις τοποθετήθηκαν οι ευαίσθητοι συμπολίτες μας; Για τις αρρώστιες που επίκεινται και τις χιλιάδες ακυρώσεις αφίξεων καμιά κουβέντα;»

Πρόκειται για «μαθήματα» που θα τα ζήλευε και η πιο συντηρητική κυβέρνηση. Δείγμα ότι η εξουσία είναι γλυκιά και για να κρατηθούμε σε αυτή επιστρατεύουμε τα πιο χυδαία και αντιδραστικά επιχειρήματα.

Στη συνέχεια το  wwww.argyrades.gr παραθέτει δυο από τις χαρακτηριστικές απαντήσεις που δημοσιεύτηκαν στα social media και παραθέτει και το κείμενο της Φ. Βάκη


ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Προς την Βουλευτή Σύριζα Κέρκυρας
ΒΑΚΗ ΦΩΤΕΙΝΗ
Δεν θέλω του κισσού το πλάνο ψήλωμα
σε ξένα αναστυλώματα δεμένο.
Ας είμαι ένα καλάμι, ένα χαμόδεντρο.
Μα όσο ανεβαίνω, μόνος ν’ ανεβαίνω.
Δε θέλω του γυαλιού το λαμπροφέγγισμα,
που δείχνεται άστρο με του ήλιου τη χάρη.
Θέλω να δίνω φως από τη φλόγα μου,
κι ας είμαι κι ένα ταπεινό λυχνάρι.
Γεώργιος Δροσίνης (Ποιητής),1915
Αγαπητή κ. Βάκη
Παρακολουθώ τις κατ’ εξακολούθηση δηλώσεις σας για τα γεγονότα της Λευκίμμης.
Με όλο τον σεβασμό προς την διπλή σας ιδιότητα, ως καθηγήτρια της Φιλοσοφίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και ως Βουλευτή Κέρκυρας με τον ΣΥΡΙΖΑ από τον Ιανουάριο του 2015, πιστέψτε με προσπαθώ να κατανοήσω τον τρόπο που αντιλαμβάνεσθε και διαχειρίζεστε τα προβλήματα του Νησιού μας, ειδικά με την θεσμική ιδιότητα του Βουλευτή, για την οποία έχετε την έγκριτη εντολή από τους πολίτες αυτού του Νησιού και κατ’ αναλογία και των Λευκιμμιωτών που σας στήριξαν.
Αναπόφευκτα κάνω τον συνειρμό με τους παραπάνω θαυμάσιους στοίχους του Ποιητή Γ. Δροσίνη, που αναδεικνύει ανάγλυφα το φαινόμενο της κοινωνικής συμπεριφοράς, τόσο ορισμένων πολιτικών προσώπων, όσο και αυτοδιοικητικών παραγόντων, που παίρνουν αποφάσεις για εμάς και την ποιότητα της ζωής μας, αλλά όπως δείχνουν τα γεγονότα χωρίς εμάς.
Αναφέρομε σε όλους αυτούς τους παράγοντες, που κατέχουν σήμερα κρατικές θέσεις στα δημόσια πράγματα του Νησιού ακολουθώντας την πορεία που διαγράφει ΄του κισσού το πλάνο ψήλωμα σε ξένα αναστηλώματα δεμένο΄, τουτέστιν όλους αυτούς που αναρριχήθηκαν κύρια μέσα από την στήριξη κομματικών μηχανισμών, στην κρατική εξουσία.
Αυτοί οι παράγοντες όπως αντιλαμβάνεσθε δεν ανδρώθηκαν μέσα από κοινωνικούς αγώνες, δεν τσαλακώθηκαν και δεν διαχειρίστηκαν προβλήματα, για να μπορούν να αναλαμβάνουν ευθύνες και να αντιμετωπίζουν κρίσεις.
Έτσι όταν φθάνουμε στο δια ταύτα ΄ξεθωριάζει του γυαλιού το λαμπροφέγγισμα΄, που τους αποδίδει η κομματική τους στήριξη και φθάνουμε σε κρίσεις σαν αυτή που βιώνουμε με τα σκουπίδια και τα ΜΑΤ στην Λευκίμμη.
Είσθε καθηγήτρια που έχετε εντριβεί στην αξία των φιλοσοφικών ιδεών και την σημασία πού έχει η γνώση και η αλήθεια για την επίτευξη της πειθούς σε ένα διάλογο μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες. Η υιοθέτηση όμως χρήσης μηχανισμών κρατικής βίας και καταστολής όπως είναι τα ΜΑΤ, πού τα στρέφετε ενάντια σε έντιμους πολίτες που σας έφεραν στην εξουσία, είναι ας μην γελιόμαστε κατάλυση της δημοκρατίας στην πράξη.
Εάν δε φέρει και την δική σας συναίνεση, ως μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, στην οποία συμμετέχετε, αναδεικνύει, επιτρέψτε μου να το πω, την μικροψυχία σας να αντιμετωπίσετε την κατάσταση, έστω και αν χρειαστεί να έλθετε σε ρήξη με τους αρμόδιους υπουργούς, ως Βουλευτής του Νομού Κέρκυρας.
Ως ιστορικός που είσθε, σας είναι γνωστόν ότι όπου διαχρονικά επιλέχθηκε η βία για να επιβληθεί μια κρατική επιλογή για την επίλυση ενός προβλήματος, αυτό έγινε γιατί απλά οι κρατικοί παράγοντες που είναι εντεταλμένοι για την επίλυση του η είναι ανίκανοι η ανεπαρκείς η πρέπει να εξυπηρετηθούν άλλα συμφέροντα, που συνήθως αποτελούν μετά από πολύ καιρό, διπλωματικές εργασίες στα τμήματα Ιστορίας και Κοινωνιολογίας των Πανεπιστημίων.
Όλα αυτά όμως που βιώνουμε δεν είναι τίποτε άλλο από δείγματα μιας ηθικής κατάπτωσης της πολιτικής πού έχει τις ρίζες της στην εμπορευματοποίηση της δημόσιας ζωής του τόπου.
Στις ¨εμπορευματικές δημοκρατίες¨, που επικρατεί ο άκρατος ωφελιμισμός έχει υποβαθμισθεί ο ρόλος των κλασσικών σπουδών και της τέχνης, που αποτελούν την βάση της ανθρώπινης σκέψης.
Αυτό έχει εγκλωβίσει ακόμη και ανθρώπους της διανόησης και των γραμμάτων, όπου πιστεύω θα συγκαταλέγεται και τον εαυτό σας, να υιοθετούν λογικές και συμπεριφορές του στυλ, ό σκοπός αγιάζει τα μέσα ή κοντόφθαλμες και χρησιμοθηρικές μεθόδους αντιμετώπισης παθογενειών.
Όλα τα προβλήματα ανεξαρτήτως από την φύση τους έχουν έναν Αλγόριθμο Επίλυσης, στον οποίον φθάνει κανείς μέσα από την ανάλυση της δομής των δεδομένων και την σύνθεση τους για τον καθορισμό των ζητουμένων.
Ταπεινή μου γνώμη είναι ότι ο μόνος λειτουργικός Αλγόριθμος, όπως έχουν διαμορφωθεί τα δεδομένα του προβλήματος των απορριμμάτων στο Νησί είναι η μεταφορά τους, εκτός νησιού. Η δήθεν απαγόρευση της μεταφοράς είναι προσχηματική και όχι ρεαλιστική, αφού έχει ξεπεραστεί από την πραγματικότητα. Οτιδήποτε άλλο θα οδηγήσει σε κατακερματισμό του ιστού της κοινωνίας μας και θα μπολιάσει με μίσος και ένταση τις ανθρώπινες σχέσεις. Οι Γόρδιοι δεσμοί κατά τον Μέγα Αλέξανδρο κόβονται δεν ανακυκλώνονται.
Αν πρέπει να γίνει ρήξη αυτή δεν πρέπει να γίνει με τους πολίτες που σας έφεραν στο αξίωμα του Βουλευτή, αλλά με τις νοοτροπίες και τις ιδεοληψίες των ιθυνόντων, που μπλοκάρουν την επίλυση του προβλήματος.
Γνωρίζετε καλύτερα από εμένα ότι η αξία της φιλοσοφίας έγκειται κατά τον Αριστοτέλη, στο ότι μας διδάσκει να είμαστε ¨Ελεύθεροι Άνθρωποι¨.
Δεν μένει από το να αποφασίσετε να παραμείνετε ένας Ελεύθερος Άνθρωπος ή να συνεχίζεται να τρέφεστε από τον ομφάλιο λώρο του κομματισμού, που σημαίνει ότι θα συνεχίσετε ΄του κισσού το πλάνο ψήλωμα σε ξένα αναστηλώματα δεμένο΄.
Ίδωμεν
Με εκτίμηση
Πανδής Βασίλης, κάτοικος Λευκίμμης
Systems Analyst & Programmer
Queen Mary College
University of London


Ταραντέλα καριέρα τσι Κέρκυρας

Il Trovatore
Ναί κυρία Βάκη .
Έχεις δίκιο .
Δημοκρατία είναι να σε ψηφίζουν οι κουτολευκιμιώτες και μετά να τους στέλνεις τα ΜΑΤ μαζί με τα σκουπίδια έξω από το σπίτι.
Δημοκρατία είναι να παίρνεις εσύ καμια δεκαριά χιλιάρικα το μήνα και του κουτολευκιμιώτη να του καταστρέφεις το σπίτι.
Ζητάς "δύο χρόνια Μάξιμουμ" λειτουργίας του ΧΥΤΑ στην Λευκίμμη.
Καταρχήν ποιος πιστεύει πλέον εσένα και την κυβέρνηση σου.
Όσοι ξαναψηφίσουν αυτό το έκτρωμα θα το κάνουν μόνο και μόνο γιατί φοβούνται ότι ο επόμενος είναι μεγαλύτερο έκτρωμα .
Κατά δεύτερον
Έχεις σκεφτεί που θα βρίσκεσαι εσύ μετά "δύο χρόνια μάξιμουμ" ;
Η μάλλον που να σε ψάξουμε μετά "δυο χρόνια μάξιμουμ" για να σου ζητήσουμε τα ρέστα;


Φωτεινή Βάκη
Πέντε θέσεις και ένα συμπέρασμα για τα σκουπίδια της Κέρκυρας
1.H εκ του Συντάγματος προβλεπόμενη αρμοδιότητα αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων ανήκει στον Δήμο.
2. Οι ευθύνες των προηγούμενων είναι σοβαρές χωρίς να συνιστούν φύλλο συκής στην νυν Αρχή. Πολλά θα έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν, όπως το υπεσχημένο εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης .
3. Με 5000 τόνους σκουπίδια στην Κέρκυρα, με κίνδυνο να αναβιώσει η πανώλη του 17ου αιώνα, με τη δημόσια υγεία εν κινδύνω, με την οικονομία ναρκοθετημένη, δεν είναι ώρα για αιτιάσεις, αντεγκλήσεις και σύνδρομα «να μουν εγώ Δήμαρχος, Πρωθυπουργός» ή «εφαρμόστε τώρα τη λύση της Σουηδίας». 
4.Την λειτουργία ΧΥΤΥ Νότου επιτάσσουν δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και ένα αδρό πρόστιμο που πρέπει να καταβληθεί. Η παράνομη λειτουργία του Τεμπλονίου με τα υπερκορεσμένα κύτταρα, οι παράνομες λύσεις Χωματερής που πλέον τιμωρούνται με πρόστιμα οδήγησαν στην πρόταση λύσεων μεταφοράς απορριμμάτων στην ηπειρωτική Ελλάδα. Γίνεται; Δεν γίνεται. 
5. Αρμοδιότητες της Κυβέρνησης: Η κυβέρνηση σχεδίασε Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων το οποίο υλοποιούν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι και προβλέπει μεταφορά μόνο εντός της Περιφέρειας, κάτι που δεν είναι εφικτό. 

Τούτων δοθέντων, τι θα έπρεπε να γίνει ΤΩΡΑ; Η υποκατάσταση θεσμών και αιρετών αντιπροσώπων της Τ.Α από συλλόγους δεν είναι ίδιον δημοκρατίας. Δημοκρατία δεν είναι επιπλέον ένα νησί να καθίσταται όμηρος της βούλησης τοπικιστικών περιχαρακώσεων που εμφορούνται από τη λογική «στην αυλή του γείτονα». Είναι λάθος να παγιδευόμαστε σε διλήμματα με ή χωρίς ΜΑΤ. Το μόνο δίλημμα αυτή τη στιγμή είναι με ή χωρίς τόνους σκουπίδια χύδην στους δρόμους. Και όχι επιλεκτικές ευαισθησίες παρακαλώ. Κανείς δεν θέλει ΜΑΤ. Για τον εμπρησμό του ΧΥΤΑ ποιος μίλησε όμως; Αποδόθηκαν ευθύνες; Εντοπίστηκαν φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί; Για τις χωματερές που άνοιγαν παρανόμως σε δασικές εκτάσεις τοποθετήθηκαν οι ευαίσθητοι συμπολίτες μας; Για τις αρρώστιες που επίκεινται και τις χιλιάδες ακυρώσεις αφίξεων καμιά κουβέντα; 
Ας αφήσουν τον εργολάβο να κάνει τις εργασίες ΧΥΤΥ και ο ΧΥΤΥ να λειτουργήσει για δύο χρόνια ΜΑΞΙΜΟΥΜ. Εν τω μεταξύ ΠΡΕΠΕΙ να γίνει το εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης. Όσον αφορά τις αντιπολιτευτικές κορώνες εκ δεξιών, ας αναλογιστούν πόσα χρόνια έκρυβαν το πρόβλημα κάτω από το χαλί και τι εθνικό σχεδιασμό είχαν κάνει οι κυβερνήσεις τους: Την Ελλάδα μια απέραντη χωματερή.