ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Οι εξελίξεις στο Σκοπιανό – Αναμένεται διάγγελμα Τσίπρα


Οι εξελίξεις στο Σκοπιανό – Αναμένεται διάγγελμα Τσίπρα


Η συμφωνία για το Σκοπιανό φαίνεται πως βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο. Σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές στον Τύπο, μετά το νέα τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Ζάεφ σήμερα το απόγευμα και, εφόσον κλείσει η συμφωνία, ο πρωθυπουργός  θα έχει διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους πολιτικούς αρχηγούς, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο και θα προχωρήσει σε διάγγελμα. Να σημειωθεί πως το οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν πως η νέα τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Ζαεφ θα γινόταν το πρωί, αλλά έπρεπε να ενημερωθεί και ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές διαρροές  η υπογραφή της συμφωνίας θα γίνει στις Πρέσπες, με πιο πιθανή μέρα συνάντησης το ερχόμενο Σάββατο. Στις Πρέσπες θα βρίσκεται η Ύπατη Εκπροσώπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι. Από την Ελληνική πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και από την πλευρά των Σκοπίων ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, καθώς και ο Υπουργός Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ.

Φαίνεται πως το όνομα που έχει «κλειδώσει» είναι το Severna Makedonija, δηλαδή το «Βόρεια Μακεδονία». Πρόκειται για το όνομα που πιθανότατα αποδέχονται οι γείτονες και αποτελεί επιλογή του Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος επέλεξε ανάμεσα από τρεις εναλλακτικές: NOVA, GORNA, SEVERNA. Την αποκάλυψη ότι ο Ζόραν Ζάεφ επέλεξε το όνομα έκανε χθες ο Νίκος Κοτζιάς σε τηλεοπτική συνέντευξη.  Επιπλέον, όσον αφορά τη γλώσσα φαίνεται πως θα επικρατήσει το «Μακεδονική» αλλά θα προσδιορίζεται ότι δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική και ότι είναι σλαβικής προέλευσης. Το θέμα της εθνικότητα δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο. Ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, χθες στο Kontra, άφησε να εννοηθεί δε ότι για την πλήρη ενσωμάτωση της νέας ονομασίας στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ θα μεσολαβήσει ένα χρονοδιάγραμμα, που θα ακολουθεί τις φάσεις υλοποίησης της συμφωνίας.

Τα πράγματα έχουν προγραμματιστεί σε τέτοιο σημείο που εκτιμάται πως, στις Βρυξέλλες στις 11 και 12 Ιουλίου όπου θα πραγματοποιηθεί η επόμενη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, θα υπάρξει «πρόσκληση ενδιαφέροντος», για την ένταξη των Σκοπίων στην Βορειοατλαντική Συμμαχία. 

Καμμένος: Δεν θα ψηφίσουμε τη συμφωνία

«Οι ΑΝΕΛ δεν θα ψηφίσουν τη συμφωνία» τόνισε ο Πάνος Καμμένος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στα γραφεία του κόμματός του. Υποστήριξε ότι αν υλοποιηθούν όλες οι δεσμεύσεις των Σκοπιανών και ειδικά δημοψήφισμα , τότε πριν έρθει για κύρωση η συμφωνία στη Βουλή, θα πρέπει να συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για να αλλάξει την απόφαση του ’92.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι είναι σε άμεση και στενή συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό, αλλά ότι η θέση του κόμματος δεν μπαίνει σε διαπραγμάτευση. Μάλιστα, έθεσε μάλιστα θέμα αυστηρής κομματικής πειθαρχίας λέγοντας ότι θα διαγραφεί και δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές όποιος υπερψηφίσει τη συμφωνία όταν έρθει στη Βουλή. Πάντως, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αποσύρει τη στήριξη του στην κυβέρνηση λέγοντας ότι επίκειται η ψηφοφορία για το μεσοπρόθεσμο ώστε στις 21 Ιουνίου να ληφθεί η απόφαση για το χρέος.

Σημεία της συμφωνίας

Το Ραδιόφωνο 24/7 και η εκπομπή «Παιχνίδια Εξουσίας» παρουσίασαν τα σημεία της συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων. Ειδικές αναφορές με διευκρινίσεις για τη γλώσσα και την εθνικότητα.

Αναδημοσιεύουμε από το news247.gr:

«Το όνομα Severna Makedonija / Βόρεια Μακεδονία (δηλαδή όχι αμετάφραστο) με χρήση erga omnes (στο διεθνές επίπεδο και στο εσωτερικό) μετά από συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα, βρίσκεται στο πυρήνα της συμφωνίας που αναμένεται να υπογραφεί στις Πρέσπες μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας, σύμφωνα με πληροφορίες, της εκπομπής «Παιχνίδια εξουσίας» των Β. Σκουρή και Α. Σπανού ισχύουν τα εξής:

-Απαλείφονται από το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας αναφορές σε «προστασία μακεδονικών μειονοτήτων» εκτός συνόρων και εναρμονίζεται το σχετικό με την ομογένεια άρθρο, με το ανάλογο που υπάρχει στο ελληνικό Σύνταγμα.

-Καθορίζονται μεταβατικές περίοδοι για την αλλαγή των εσωτερικών εγγράφων στη γειτονική χώρα και αυτή η περίπλοκη διαδικασία θα συνδέεται με το άνοιγμα κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας.

-Συγκροτείται επιτροπή η οποία θα εξετάσει τη χρήση εμπορικών σημάτων στις δύο χώρες.

-Αναγνωρίζεται μακεδονική γλώσσα ( «Macedonian language» ) με τη σημείωση, ότι η Βόρεια Μακεδονία αναγνωρίζει στο πλαίσιο της συμφωνίας πως η γλώσσα αυτή είναι σλαβικής προέλευσης (όπως καταγράφεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ).

-Σε σχέση με την εθνικότητα ισχύει ο όρος Macedonian/citizen of the Republic of North Macedonia, με τη ρητή αναφορά ότι ο λαός αυτής της χώρας δεν σχετίζεται με τον αρχαίο ελληνικό Πολιτισμό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

-Κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή της γειτονικής χώρας (η κυβέρνηση Ζάεφ έχει την αναγκαία πλειοψηφία).

-Η μη υπογραφή της από τον πρόεδρο Γκ. Ιβανώφ και η αναπομπή της στη Βουλή.

-Επιστολή από την ελληνική κυβέρνηση προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ότι ενθαρρύνει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της «Βόρειας Μακεδονίας» με την ΕΕ και την ένταξή της στο ΝΑΤΟ υπό την προϋπόθεση ότι έχει πραγματοποιηθεί συνταγματική αναθεώρηση.

-Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (25-26 Ιουνίου) και Σύνοδος Κορυφής (28-29) όπου αναμένεται να δοθεί ένα θετικό μήνυμα στη «Βόρεια Μακεδονία» για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων παρά τις ενστάσεις Γαλλίας-Ολλανδίας και με τη στήριξη της Γερμανίας.

-Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ (11 Ιουλίου) όπου θα δοθεί πρόσκληση ένταξης στην Βόρεια Μακεδονία υπό την αίρεση της πραγματοποίησης συνταγματικής αναθεώρησης.

-Επιστολή της κυβέρνησης Ζάεφ στις 190+ χώρες που έχουν αναγνωρίσει «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ότι στο εξής ισχύει το όνομα Severna Makedonija στις διμερείς σχέσεις και στα διεθνή fora.

-Στο διάστημα από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο 2018 η κυβέρνηση Ζάεφ θα πρέπει να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα και αν το αποτέλεσμα είναι θετικό θα προχωρήσει στη συνταγματική αναθεώρηση. Αν είναι αρνητικό υπάρχει ως plan b το ενδεχόμενο διενέργειας βουλευτικών εκλογών δημοψηφισματικού χαρακτήρα για το σκοπιανό.

-Αφού έχει ριφθεί ο κύβος στη Βόρεια Μακεδονία θα έρθει η συμφωνία στο ελληνικό κοινοβούλιο για κύρωση και ταυτόχρονα θα κυρωθεί η ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ».

PHGHq imerodromos.gr