ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Τα σούπερ μάρκετ παραβιάζουν κάθε έννοια ωραρίου


ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Τα σούπερ μάρκετ παραβιάζουν κάθε έννοια ωραρίου


Την καταπάτηση κάθε έννοιας ωραρίου στα σούπερ μάρκετ της Κέρκυρας με το πρόσχημα της «τουριστικής περιοχής», καταγγέλλει ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Το γεγονός αυτό διαπιστώθηκε από κλιμάκια του Συνδέσμου που πέρασαν από πολλά καταστήματα το Σάββατο 9 Ιούνη.

«Βρισκόμαστε στην αρχή της φετινής τουριστικής περιόδου και ήδη η εκμετάλλευση των εργαζόμενων σε πολλούς εργασιακούς χώρους έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση που επικρατεί σε πολλές αλυσίδες σούπερ μάρκετ στο νησί μας με απλήρωτες υπερωρίες, με προσπάθεια κατάργησης της αργίας της Κυριακής κ.ά. Συνολικά η περαιτέρω ελαστικοποίηση των ωραρίων τσακίζει κόκαλα, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που όταν κάποιος εργαζόμενος τολμήσει να ζητήσει το αυτονόητο, να πληρωθεί δηλαδή για τη δουλειά του, αρχίζει η τρομοκρατία με την απειλή της απόλυσης και τα εκδικητικά "αντίμετρα" να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή», σημειώνει ο Σύνδεσμος, επισημαίνοντας πως «ειδικά στα καταστήματα σούπερ μάρκετ της υπαίθρου του νησιού μας, με το πρόσχημα της ''τουριστικής περιοχής'' οι απλήρωτες υπερωρίες και η καταπάτηση κάθε έννοιας ωραρίου εργασίας είναι στην ημερήσια διάταξη».

Να σημειωθεί πως το Σωματείο με επίσημο έγγραφο κατήγγειλε εδώ και αρκετό καιρό αυτές τις πρακτικές σε Επιθεώρηση Εργασίας, Περιφέρεια και Αστυνομία. «Η επαναλαμβανόμενη αυτή τακτική από την πλευρά της εργοδοσίας δεν είναι τυχαία. ''Αέρα στα πανιά'' των μεγαλοεργοδοτών δίνουν όλα τα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα που έχουν ψηφίσει όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις», σημειώνει.

Επιπλέον, τονίζει πως «τεράστιες είναι οι ευθύνες της πλειοψηφίας της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας, όχι απλά γιατί δεν κάνει τίποτα αλλά γιατί βάζει εμπόδια στην οργάνωση των εργαζόμενων, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τα πολύ σοβαρά αυτά προβλήματα».Όπως καταγγέλλει, χαρακτηριστική ήταν η στάση της πλειοψηφίας του ΕΚΚ όταν πριν την τελευταία απεργία στις 30 Μάη «έκλεισε τις πόρτες του Εργατικού Κέντρου σε εργαζόμενους του Σωματείου μας, που ήθελαν να συζητήσουν και να οργανώσουν την πάλη τους για τα πολύ σοβαρά ζητήματα που καθημερινά αντιμετωπίζουν.Χαρακτηριστική είναι επίσης η προσπάθεια και οι μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας της διοίκησης του ΕΚΚ να πετάξει με το "έτσι θέλω" το Σωματείο μας από τη δύναμη του Εργατικού Κέντρου, ώστε να μείνουν οι εργαζόμενοι του χώρου ανοργάνωτοι και απροστάτευτοι απέναντι στις ορέξεις των μεγάλων αφεντικών»

Ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος αναδεικνύει και τις τεράστιες ευθύνες της Περιφέρειας «που, ως το μακρύ χέρι της κεντρικής κυβέρνησης, μεταφέρει και εξειδικεύει στον τόπο μας για λογαριασμό των μεγαλοεπιχειρηματιών τις κυβερνητικές πολιτικές (κατάργηση κυριακάτικης αργίας, ελαστικές μορφές απασχόλησης κ.λπ.)». Προσθέτει πως «μεγάλες είναι και οι ευθύνες της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Κέρκυρας, που με κάθε τρόπο προσπαθεί να ελαστικοποιήσει ακόμα περισσότερο τα ωράρια (κατάργηση αργίας Κυριακής, "λευκές νύχτες", σπαστά κ.ά.)».

Το Σωματείο επισημαίνει ακόμη πως «η κατάσταση αυτή μπορεί να ανατραπεί και οι νίκες που έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι μέσα από τη δράση τους από το Σωματείο μας δείχνουν τον δρόμο! Προϋπόθεση αποτελεί η οργάνωση του κάθε εργαζόμενου στο Σωματείο του, η πάλι με ταξικό προσανατολισμό για την ανάκτηση των απωλειών που είχαμε τα χρόνια της κρίσης, για τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες, οι οποίες βρίσκονται ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση από την "ανάπτυξή" τους!».

Επίσης, καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στην κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14 Ιούνη, στις 7.30 το απόγευμα στο Σαρόκο, καθώς και στην απεργία των εργαζόμενων στο Εμπόριο και στην απεργιακή συγκέντρωση την Κυριακή 15 Ιούλη, στις 11 το πρωί στην πλατεία Γεωργάκη, ενάντια στην προσπάθεια κατάργησης της κυριακάτικης αργίας.