ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Σύλλογος των εν Αττική Αργυραδιτών: Έξω τα ΜΑΤ - Όχι στη λειτουργία του ακατάλληλου ΧΥΤΑ!Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος των εν Αττική Αργυραδιτών καταδικάζει την παρουσία των ΜΑΤ στη Λευκίμμη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Έξω τα ΜΑΤ -  Όχι στη λειτουργία του ακατάλληλου ΧΥΤΑ!

Το ΔΣ του Συλλόγου των εν Αττική Αργυραδιτών καταδικάζει την παρουσία δυνάμεων των ΜΑΤ και την άσκηση βίας στους κατοίκους της Λευκίμμης και της Νότιας Κέρκυρας με σκοπό  τη λειτουργία του ακατάλληλου ΧΥΤΑ.

Η προσπάθεια βίαιης λειτουργίας του ΧΥΤΑ Λευκίμμης σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί λύση στο οξύτατο πρόβλημα των σκουπιδιών για το οποίο υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες στις κυβερνήσεις και τις εκάστοτε δημοτικές αρχές.

Ο συγκεκριμένος ΧΥΤΑ χωροθετείται σε δασώδη έκταση, σε απόσταση μόλις 300 μέτρα από τα σπίτια του χωριού, σε ένα εξαιρετικά ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον, κοντά σε δύο ποτάμια και την παραλία Αγίου Πέτρου (Κάβος). Δεν υπάρχουν οι προαπαιτούμενες προϋποθέσεις για τη λειτουργία του (διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, εργοστάσιο ανακύκλωσης, κομποστοποίησης κλπ), ενώ σ’ όλη την περιοχή που γίνονται οι εκσκαφές αναβλύζει καθαρό νερό.
 Οι συνέπειες για την υγεία και τη ζωή των κατοίκων θα είναι οδυνηρές, αφού η μόλυνση του υδροφόρου ορίζονται, όπως φαίνεται και από την πρόσφατη υδρολογική μελέτη του ΙΓΜΕ (Μάιος 2008) και τη γεωλογική μελέτη ανεξάρτητου μελετητή (Μάρτιος 2008) είναι δεδομένη.
Συμπαραστεκόμαστε στον δίκαιο αγώνα των κατοίκων της Λευκίμμης και της Νότιας Κέρκυρας και απαιτούμε:
Ø  Έξω τα ΜΑΤ από τη Λευκίμμη  - απελευθέρωση όλων των προσαχθέντων διαδηλωτών.
Ø  Να σταματήσει άμεσα η περιβαλλοντική υποβάθμιση των περιοχών της Κέρκυρας που έχουν γίνει αποδέκτες απορριμμάτων.
Ø  Το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου και την αποτροπή της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Λευκίμμης.
Ø  Σύγχρονη και οριστική λύση του προβλήματος με δημόσια -  ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων.