ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Στη Βουλή ξανά για τα σκουπίδια της Κέρκυρας από το ΚΚΕΟι βουλευτές του ΚΚΕ Μωραϊτης και Καραθανασόπουλος προχώρησαν σε ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών για το θέμα των απορριμμάτων σε Κέρκυρα και Παξούς.
Η ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εσωτερικών

Θέμα: «Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σχετικά με το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων σε Κέρκυρα και Παξούς.»

Η κατάσταση με τη διαχείριση των απορριμμάτων τόσο στο νησί της Κέρκυρας όσο και των Παξών, είναι πραγματικά εκρηκτική. Κάθε μέρα που περνάει γίνεται και πιο φανερό ότι υπάρχει τεράστιος κίνδυνος για την υγεία αλλά και την ποιότητα ζωής των λαϊκών στρωμάτων. Βουνά από σωρούς σκουπιδιών συσσωρεύονται σε διάφορα σημεία δημιουργώντας μικρές ανεξέλεγκτες χωματερές -στις οποίες αρκετές φορές ξεσπούν και φωτιές- με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και την ασφάλεια των λαϊκών οικογενειών και των εργαζομένων στην καθαριότητα. Τη στιγμή αυτή, όσα απορρίμματα συλλέγονται εναποτίθενται σε οικόπεδο του Δήμου Κέρκυρας εκτός του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου ο οποίος έχει υπερκορεστεί σε τέτοιο σημείο που δεν χωρούν καν τα απορριμματοφόρα για να αδειάσουν.

Η απάντηση του Υπουργού στην προηγουμένη σχετική ερώτηση, που είχε καταθέσει το ΚΚΕ στις 28/02/2018, επί της ουσίας δεν απαντάει σε τίποτα και δε δίνει λύση στα προβλήματα που υπάρχουν.
Με αφορμή το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, με ευθύνη των κυβερνήσεων αλλά και της Τοπικής Διοίκησης διαχρονικά, προχωράει όλο και περισσότερο η ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής και της διαχείρισης των απορριμμάτων. Τους τελευταίους 3 μήνες έχουν δοθεί 2 εργολαβίες σε ιδιώτες για την αποκομιδή της τάξης των 820.000 € και 240.000 € αντιστοίχως ενώ έχει εγκριθεί και η σύμβαση για τη μεταφορά των δεμάτων στη Λευκίμμη, ύψους 250.000 €, όπου με διαδικασίες fast track επιχειρείται να πάρει άδεια λειτουργίας. Τι άλλαξε άραγε και τώρα μπορεί πλέον να λειτουργεί ο ΧΥΤΑ Λευκίμμης ενώ πριν, και σωστά, δεν μπορούσε;

Τεράστιες είναι οι ευθύνες και των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των συγκυβερνήσεών τους καθώς και της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία κρύβεται πίσω από το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου. Μεθόδευσαν το αδιέξοδο που ζούμε σήμερα, για να εξαναγκάσουν να γίνει αποδεκτή η παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στους ιδιώτες, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, με μεγάλο οικονομικό κόστος για τα λαϊκά στρώματα, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί υψηλό και εγγυημένο ποσοστό κέρδους για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους του κλάδου. Ήδη στο Δήμο Κέρκυρας έχει παραχωρηθεί τμήμα της καθαριότητας και της ανακύκλωσης σε ιδιωτικά συνεργεία, με το σαθρό επιχείρημα ότι δε φτάνει το προσωπικό και δεν επιτρέπονται προσλήψεις στους δήμους. Είναι μεγάλες οι ευθύνες της Περιφέρειας και των Δημοτικών Αρχών στην Κέρκυρα, παλαιότερων και νεότερων, γιατί συμφωνούν και υλοποιούν αυτή την καταστροφική πολιτική.

Τόσο η συνέχιση της χρήσης του Τεμπλονίου όσο και οι προτάσεις για χρησιμοποίηση του ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ Λευκίμμης είναι απαράδεκτες καθώς είναι χώροι ακατάλληλοι.

Ύστερα από τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τί συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας επιτέλους τις ευθύνες της, ώστε:

α) Να «αντιμετωπιστούν» οι μικρές χωματερές – υγειονομική βόμβα.
β) Να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες για την εξεύρεση, κατασκευή νέου, κατάλληλου χώρου μαζί με τη δέσμευση ότι θα κλείσει οριστικά και θα αναπλαστεί ο ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι και δεν θα χρησιμοποιηθεί ο παράνομος ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ Λευκίμμης, ο οποίος έπρεπε να έχει ήδη αποκατασταθεί.
γ) Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των απορριμμάτων, και να μη φορτωθούν πρόσθετα βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και φόρους, να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολόγηση.
δ) Να διασφαλισθούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και με ταυτόχρονη τήρηση και ενίσχυση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας και προστασίας της υγείας του λαού και του περιβάλλοντος.

Οι βουλευτές
Νίκος Μωραΐτης

Νίκος Καραθανασόπουλος