ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Σπ. Κοντομάρης (Λαϊκή Συνέλευση Λευκίμμης): Να τελειώσει η στρατιωτική κατοχή-Να υπάρχει παρατηρητήριο με όλες τις θέσεις και μελέτες


Σπ. Κοντομάρης : Να τελειώσει η στρατιωτική κατοχή-Να υπάρχει παρατηρητήριο με όλες τις θέσεις και μελέτες


Η Λευκίμμη τελεί “υπό στρατιωτική κατοχή” τις τελευταίες 20 ημέρες καταγγέλλει στον Alpha 96,5 ο χημικός μηχανικός και μέλος της λαϊκής συνέλευσης Λευκίμμης, Σπύρος Κοντομάρης, πέραν των “καθημερινών αντεγκλήσεων” ανάμεσα στα ΜΑΤ και στους κατοίκους της περιοχής.

“Αυτή τη στιγμή στη Λευκίμμη, η κατάσταση είναι μη φυσιολογική. Υπάρχουνε δρόμοι οι οποίοι είναι αποκλεισμένοι από την αστυνομία. Υπάρχουν Λευκιμμιώτες και Λευκιμμιώτισες, οι οποίοι για να ποτίσουνε, να παν στα κτήματά τους περνάνε από εξονυχιστικούς ελέγχους και τους χορηγούνται υπεύθυνες δηλώσεις για να παν να ποτίσουνε. (…) Ξέρετε τι είναι να πετάει ελικόπτερο πάνω από ένα χωριό επί μονίμου βάσεως;”, περιγράφει ακολούθως ο ίδιος.

Τα παραπάνω αποτελούν “ομολογία της πολιτικής αποτυχίας της τοπικής αυτοδιοίκησης να συνεννοηθεί και να έρθει σε κάποιο σοβαρό διάλογο με τους κατοίκους”, θεωρεί ο ίδιος.

Σήμερα, 12/7, στις 19:00 στο κτήριο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος πλησίον του Συντάγματος στην Αθήνα “κάνουμε μια προσπάθεια να συγκροτήσουμε μια πρωτοβουλία, όπως μας ζητήθηκε απ’ τη λαϊκή συνέλευση Λευκίμμης, με στόχο να δημιουργηθεί ένα παρατηρητήριο το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα να γίνει ένας διάλογος πάνω σε μία εμπεριστατωμένη και λογική βάση”, ενημερώνει ο κ. Κοντομάρης. Ειδικότερα, σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι “να θέσουμε, σε δημόσια θέα, όλες τις αποφάσεις του ΣτΕ, των τοπικών συμβουλίων, το πρόγραμμα του περιφερειακού ΠΕΣΔΑ της περιφέρειας, τις μελέτες του ΙΓΜΕ, διότι πραγματικά υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει ένας ερασιτεχνισμός στη διαχείριση του δημοσίου λόγου, με αποτέλεσμα να υπάρχει πολύ μεγάλο πρόσφορο έδαφος για ακραίες λαϊκιστικές εκφράσεις, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα.”

Ως παράδειγμα, ο κ. Κοντομάρης παραπέμπει στην παρουσία του σημερινού πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη Λευκίμμη την περίοδο κατά την οποία τελούσε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. “Είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να γίνει ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη, διότι αποτελεί ζώνη υψηλής γεωργικής παραγωγικότητας” θυμάται ο ίδιος.

Επιπλέον, “υπάρχει η μελέτη του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων της περιφέρειας Ιονίων Νήσων, στην οποία δεν προβλέπεται λειτουργία ΧΥΤΑ, διότι απαγορεύεται και απ’ την ευρωπαϊκή νομοθεσία”, σπεύδει να συμπληρώσει ο ίδιος και διευκρινίζει ακολούθως πως “υπάρχει μόνο η δυνατότητα λειτουργίας Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων. Για να υπάρχουν όμως υπολείμματα, πρέπει να υπάρχει κάποια διαλογή, διαχείριση. Τέτοια διαχείριση δεν υπάρχει στην Κέρκυρα”.

Απαντώντας στους ισχυρισμούς του δημάρχου Κέρκυρας, Κωνσταντίνου Νικολούζου στον Alpha 96,5, πως αυτή τη στιγμή στη Λευκίμμη εναποτίθενται υπολείμματα σκουπιδιών, ο κ. Κοντομάρης ισχυρίζεται πως “στη Λευκίμμη οδηγούνται δεματοποιημένα σύμμεικτα απορρίμματα” και καταγγέλλει πως παρότι “έχουν κατατεθεί αιτήματα από διάφορες παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου της Κέρκυρας να αφήσουν τους δημοτικούς συμβούλους με κάποιους εμπειρογνώμονες να έχουν πρόσβαση στη Λευκίμμη για να δουν αν όντως είναι σύμμεικτα ή όχι και έχουν πάρει επανειλημμένες αρνήσεις (…) Δεν μπορεί να έχουν τρελαθεί 6.000 κάτοικοι και να έχουν φέρει 20 διμοιρίες ΜΑΤ, εάν αυτά τα οποία λέει ο κ. δήμαρχος είναι απολύτως ακριβή”.

Ακόμη παραπέρα ο κ. Κοντομάρης διαμηνύει πως ο σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων δεν είναι εναρμονισμένος με τις ανάγκες του νησιού, και αναφέρει πως “Αυτός ο χώρος έχει χωροθετηθεί το 1997, μόνο για τους τρεις δήμους του νότου. Η Λευκίμμη έχει 6.000 κατοίκους. Όλη η Κέρκυρα έχει 100.000 και στις τουριστικές αιχμές κοντεύει το ένα εκατομμύριο. Είναι δυνατόν σε ένα χώρο που έχει σχεδιαστεί για τρεις δήμους να μεταφέρουμε όλο αυτό το πράγμα; χωρίς καμία τροποποίηση;”

Η πρωτοβουλία της λαϊκής συνέλευσης Λευκίμμης που διοργανώνεται στην Αθήνα, σκοπεύει να συγκεντρώσει τις γνώμες επιστημόνων, τις διεξαχθείσες έρευνες ανά τα έτη, καθώς και τη διενέργεια νέων. “Σήμερα έχουμε καλέσει Κερκυραίους, Κερκυραίες οι οποίοι έχουνε και επιστημονική επάρκεια και ως μηχανικοί και ως νομικοί, έχουμε καλέσει τις επιτροπές Γραμματικού και της Φυλής, έχουμε καλέσει κόσμο από τις επιτροπές αγώνα της Χαλκιδικής” λέει σχετικώς ο κ. Κοντομάρης.

Αίτημα των κατοίκων της Λευκίμμης είναι “Να τελειώσει η ιστορία με τη στρατιωτική κατοχή, να μην επικρατήσει ένας στείρος τοπικισμός, να υπάρχει ένα παρατηρητήριο σε δημόσια θέα στο οποίο να είναι αναρτημένες όλες οι πολιτικές θέσεις των εκπροσώπων, όλες οι μελέτες, όλες οι αποφάσεις του ΣτΕ, για να μπορέσει να γίνει ένας πραγματικός διάλογος πάνω σε ουσιαστική βάση για να μπορέσει ο καθένας να τοποθετείται πάνω σε συγκεκριμένες λύσεις”, διατρανώνει ο ίδιος.

Σε κάθε περίπτωση, οι κάτοικοι της Λευκίμμης δεν αρνούνται τη διαχείριση των απορριμμάτων τους στην περιοχή, ξεκαθαρίζει ο κ. Κοντομάρης.

ΠΗΓΗ: alpha965.gr