ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

«Παθολογική» αδυναμία στο Νοσοκομείο Κέρκυρας…


«Παθολογική» αδυναμία στο Νοσοκομείο Κέρκυρας…

«Καζάνι που βράζει» κλινικές λόγω έλλειψης ιατρών. – 24ωρες εφημερίες ακόμα και κάθε… δυο ημέρες! – Προς συνταξιοδότηση ο Μ. Μπούκας, ακόμα λιγότεροι ιατροί στην παθολογική

Παρά τις προσπάθειες της διοίκησης του νοσοκομείου Κέρκυρας να ενισχυθεί το νοσηλευτικό ίδρυμα του νησιού με ιατρούς λόγω της χρόνιας αποστελέχωσής του, κλινικές και -κυρίως- το Τμήμα Επειγόντων δείχνει να μοιάζει με «καζάνι έτοιμο να εκραγεί»…

Κέντρο του προβλήματος δείχνει να είναι μία από τις πλέον κρίσιμες κλινικές του Νοσοκομείου, η παθολογική, η οποία πλέον διαθέτει κάτι παραπάνω από το 50% των προβλεπομένων οργανικών θέσεων, με αποτέλεσμα εν μέσω τουριστικής περιόδου όπου η πίεση και οι ανάγκες περίθαλψης και νοσηλείας διπλασιάζονται, τα προβλήματα να έχουν γιγαντωθεί.

Η κατάσταση σήμερα

Στο Νοσοκομείο υπηρετούν έξι παθολόγοι από τους 9 που θα έπρεπε να είχε μόνο για την παθολογική κλινική, ενώ πλέον εξυπηρετούν με εφημερίες και τις ανάγκες του παθολογικού τομέα του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).

Ο διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής, Μάκης Μπούκας, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες συναξιοδότησής του έως το τέλος του έτους, με αποτέλεσμα να αποτελεί ήδη απώλεια για την κλινική, ενώ ούτως ή άλλως δεν συμμετείχε εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα στις 24ωρες εφημερίες. Εφημερίες για ιατρικούς λόγους δεν κάνει ένας ακόμα ιατρός παθολόγος.

Ένας άλλος παθολόγος του νοσοκομείου έφυγε προς άλλο νοσοκομείο της Δυτικής Ελλάδας στο οποίο διορίστηκε με αποτέλεσμα πλέον, να «μοιράζονται» τις (24ωρες ενεργές) εφημερίες 5 ιατροί τόσο για την παθολογική κλινική, όσο και για το παθολογικό του ΤΕΠ.

Αν και η νέα νομοθεσία προβλέπει ότι οι ενεργές εφημερίες θα πρέπει να είναι δωδεκάωρες, στην πράξη παραμένουν 24ωρες με αποτέλεσμα, στην πραγματικότητα, να αναγκάζονται οι παθολόγοι του νοσοκομείου να πραγματοποιούν 24ωρη εφημερία κάθε 2-3 ημέρες, ξεπερνώντας το μέγιστο των 8 κάθε μήνα που προβλέπει η νομοθεσία και, πλέον, και τα όρια ανθρώπινης αντοχής σε μία ειδικότητα εξαιρετικά απαιτητική λόγω όγκου εργασίας.

Μόνος του πάνω – κάτω!

Μία ακόμα επίπτωση είναι πως, λόγω της έλλειψης ιατρών, πολλές ημέρες μέσα στο μήνα υπάρχει ένας μόνο ιατρός στην παθολογική ακόμα και τις πρωινές ώρες που θα πρέπει να παραμείνει έως το επόμενο πρωί, ενώ αντιστοίχως ένας και μόνο ιατρός καλείται να περιθάλψει όλα τα έκτακτα παθολογικά περιστατικά του νομού για ένα ολόκληρο 24ωρο!

Ο εφημερεύων ιατρός, την επόμενη ημέρα υποχρεωτικά δεν εργάζεται για λόγους ανάπαυσης, με την κλινική και τα ΤΕΠ να λειτουργούν έτσι με έναν μόνο ιατρό.

Η κατάσταση αυτή, έχει ήδη δημιουργήσει σοβαρές παρενέργειες. Μέσα στους προηγούμενους μήνες, τουλάχιστον δύο φορές ένας και μόνο παθολόγος κάλυπτε εφημερία Σαββάτου ή Κυριακής τόσο για τα ΤΕΠ όσο και για την κλινική, με αποτέλεσμα οι ασθενείς των επειγόντων να έπρεπε να περιμένουν την ολοκλήρωση της εξυπηρέτησης των αναγκών της Παθολογικής Κλινικής από τον μοναδικό αυτό ιατρό, προτού σπεύσει να τους εξετάσει.

Ούτε για ασθένεια!

Προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες του παθολογικού των ΤΕΠ ιατροί άλλων ειδικοτήτων (π.χ. πνευμονολογικό) συνάντησαν αντιδράσεις λόγω άρνησης μερίδας ιατρών οι οποίοι θεώρησαν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι νόμιμο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα και αναρρωτικές άδειες που ζητούν ιατροί αντιμετωπίζονται με αρνητικό τρόπο τόσο από τους επικεφαλής της κλινικής όσο και από τη διοίκηση!

Τέτοια φαινόμενα, αν και σε μικρότερο βαθμό, υπάρχουν και σε άλλες κλινικές λόγω της συνεχιζόμενης έλλειψης ιατρών που, παρά τις προσλήψεις των τελευταίων δύο ετών, παραμένει λόγω και των αποχωρήσεων, προγραμματισμένων και απρογραμμάτιστων. Επίσης, αντίστοιχα προβλήματα (πολλές φορές και μεγαλύτερα) υπάρχουν και στο νοσηλευτικό προσωπικό, όπου υπάρχουν φορές που μία νοσηλεύτρια καλείται να εξυπηρετήσει μόνη της έναν ολόκληρο όροφο για ένα βράδυ!

Ακόμα και με αποχώρηση

Η κατάσταση δημιουργεί φυγόκεντρες δυνάμεις και οι πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν ιατροί, παλαιοί και νέοι, που ενδέχεται να φτάσουν ακόμα και σε αποχώρηση από το Νοσοκομείο αν δεν λυθούν προβλήματα που έχουν να κάνουν με την τήρηση της νομοθεσίας όσον αφορά στις εφημερίες, τη μείωση της υπερεργασίας και τη δίκαιη κατανομή της εργασίας σε κάθε κλινική.

Εν τω μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι έγινε προσπάθεια να καλυφθούν προσωρινά τα κενά με ιατρούς από Κέντρα Υγείας, καθώς πλέον εκεί δεν παρατηρούνται κενά και οι περισσότερες θέσεις είναι καλυμμένες και με το παραπάνω.

Ωστόσο, αν και υπάρχει και σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας εδώ και ένα τουλάχιστον χρόνο που να δίνει τη δυνατότητα να καλύπτονται θέσεις νοσοκομείων από ιατρούς Κ.Υ., υπάρχει απροθυμία για κάτι τέτοιο με το επιχείρημα ότι καλύπτουν εφημερίες στις πρωτοβάθμιες δομές υγείας…

Ζητά προσλήψεις, αλλά…

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Διοίκηση του νοσοκομείου έχει ζητήσει άμεση προκήρυξη δύο τουλάχιστον θέσεων στην Παθολογική ειδικότητα, μία επικουρικού ιατρού τριετούς θητείας και μία μόνιμη, ωστόσο, η διαδικασία ακόμα και για την έγκριση της θέσης από το Υπουργείο Υγείας δείχνει να κυλά απελπιστικά αργά…

ΠΗΓΗ: corfupress.com