ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Σε κατάσταση πολιορκίας η Λευκίμμη


Σε κατάσταση πολιορκίας η Λευκίμμη


Μνήμες πολιορκίας ξαναζεί η Λευκίμμη 10 χρόνια μετά. Περίπου 600 άνδρες των ΜΑΤ και ισχυρή δύναμη από ομάδες της ΟΠΚΕ (Ομάδες Πρό­λη­ψης και Καταστολής Εγκλήματος), καθώς και πολλοί άνδρες της αστυνομίας της Κέρκυρας έχουν εγκατασταθεί στη Λευκίμμη μετά από αίτημα του Δημάρχου Νικολούζου για συνδρομή της αστυνομίας.

Οι πρώτοι 300 άνδρες των ΜΑΤ έφτασαν τη Δευτέρα 25/6 και άλλοι 300 το πρωί της Τρίτης 26/6, παρ’όλο που ο ίδιος ο Δήμαρχος στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας 25/6, ενώ έφταναν οι πρώτες ειδήσεις για τον ερχομό των ΜΑΤ στο νησί και κατηγορούσε τους Λευκιμμιώτες για αδιαλλαξία, ψεύδονταν ασύστολα και έλεγε ότι δεν θα έρθουν τα ΜΑΤ στο νησί και ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα έλεγε σε όλους τους τόνους ότι όποια λύση και να βρεθεί για το πρόβλημα των σκουπιδιών θα είναι χωρίς ΜΑΤ.

Οι κάτοικοι βρέθηκαν από νωρίς το πρωί στο δρόμο αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τη λειτουργία του ΧΥΤΥ. Μάλιστα πολλοί Λευκιμμιώτες έκλεισαν τα καταστήματά τους μέσα στην καρδιά της τουριστικής περιόδου και συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις. Η αστυνομία συνέλαβε δύο διαδηλωτές, έναν 29χρονο και έναν 36χρονο, που κατηγορούνται για αντίσταση κατά της αρχής, για επικίνδυνες σωματικές βλάβες και απείθεια. O XYTY Λευκίμμης όμως και η παρουσία των ΜΑΤ στο νησί προκαλεί ήδη ρωγμές στην τοπική οργάνωση Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς 4 μέλη της Γραμματείας της Νομαρχιακής του παραι­τήθηκαν, όπως και ο αντιδήμαρχος του Νότου και δημοτικός σύμβουλος, Αλέκος Ασπιώτης.

Ακόμα και αν ανοίξει ο ΧΥΤΥ Λευκίμμης, που είναι μόλις 70 στρέμματα, δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα. Θα κορεστεί σε μικρό χρονικό διάστημα και θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία, στο περιβάλλον και στην οικονομία της περιοχής. Θα γίνει ό,τι έγινε στο Τεμπλόνι, μια επικίνδυνη για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων χωματερή. Ο λαός της Κέρκυρας και της Λευκίμμης γνωρίζει πολύ καλά τις διαχρονικές ευθύνες όλων των τοπικών θεσμικών παραγόντων, κομματικών στελεχών και κυβερνήσεων. Γνωρίζει ότι με τις πράξεις τους, την αδιέξοδη πολιτική τους, την εξυπηρέτηση μεγάλων και μικρών συμφερόντων οδηγούν το περιβάλλον και το νησί στην καταστροφή και στον οικονομικό μαρασμό. Η διαχείριση των στερεών αποβλήτων και οι χώροι εναπόθεσης των σκουπιδιών αφορούν όλο τον Κερκυραϊκό λαό, αφού στο νησί δεν λειτουργεί κανένας νόμιμος ΧΥΤΑ. Ο Κερκυραϊκός λαός πρέπει να απαιτήσει μια ολοκληρωμένη διαχείριση των σκουπιδιών με άξονα την αντιμετώπιση της ρύπανσης στην πηγή της, δίχως τη μεταφορά σε άλλες περιοχές, τη μείωση και τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον συσκευασιών, τη διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση με ενημέρωση και συναίνεση των κατοίκων των τοπικών κοινωνιών. Αυτές όμως είναι βασικές αρχές ενός άλλου σχεδιασμού που δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η απόφαση για την κατασκευή του ΧΥΤΑ Λευκίμμης, αλλά και όλου του σχεδιασμού διαχείρισης στερεών αποβλήτων, έγινε με πολιτικές αποφάσεις, με ανύπαρκτες ή προσχηματικές μελέτες, χωρίς τη διαφάνεια, την ενημέρωση και συναίνεση των κατοίκων.

Πίσω από το πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών βρίσκεται η κοινωνία της μόλυνσης και ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής, που δεν έχει στο κέντρο του τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, αλλά το κέρδος.

ΠΗΓΗ: ΛΑΪΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ