ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Πού πηγαίνουν και πόσα χαλάνε οι τουρίστες στην Ελλάδα


Πού πηγαίνουν και πόσα χαλάνε οι τουρίστες στην Ελλάδα


Σε πέντε περιφέρειες (Κεντρική Μακεδονία, Νότιο Αιγαίο, Αττική, Κρήτη και Ιόνια Νησιά) το 89% των 12,6 δισ. συναλλάγματος

Σε πέντε περιφέρειες της χώρας κατευθύνονται το 89% των τουριστικών εισπράξεων (12,6 δισ. ευρώ), το 87% των διανυκτερεύσεων και το 84% των επισκέψεων (επί συνόλου 26.000.000 σε όλη τη χώρα), καθώς δέχονται την πλειονότητα των τουριστών. Πρόκειται για τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Νοτίου Αιγαίου, Αττικής, Κρήτης και Ιονίων Νήσων.

Τη δαπάνη των τουριστών στην Ελλάδα ανά περιοχή και ανά εθνικότητα αποτυπώνει μελέτη του Insete Intelligence. Η μελέτη εστιάζει σε έξι διαχρονικά σημαντικές αγορές για την Ελλάδα: Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, ΗΠΑ, Ιταλία και Ρωσία.

Σε 10 από τις 13 Περιφέρειες βάσει του αριθμού των επισκέψεων και σε 11 Περιφέρειες βάσει του αριθμού των διανυκτερεύσεων και των εισπράξεων η Γερμανία βρίσκεται στο top 3. Η γερμανική αγορά είναι η σημαντικότερη ως προς τις εισπράξεις σε έξι Περιφέρειες. Εχει υψηλότερη δαπάνη ανά επίσκεψη σε σχέση με τον μέσο όρο της χώρας (624 ευρώ, έναντι 458 ευρώ), αν και έχει την ίδια ημερήσια δαπάνη με τον μέσο όρο (68 ευρώ), λόγω της μεγαλύτερης παραμονής, αντικατοπτρίζοντας τη μεγάλη συγκέντρωση τουριστών από τη Γερμανία σε προορισμούς «Ηλιος και Θάλασσα» για τις θερινές διακοπές.

Οι τρεις δημοφιλέστερες Περιφέρειες για τη γερμανική αγορά, ως προς τον αριθμό των διανυκτερεύσεων, είναι η Κρήτη, η Κεντρική Μακεδονία και το Νότιο Αιγαίο. Η βρετανική αγορά είναι μια από τις τρεις σημαντικότερες αγορές σε οκτώ Περιφέρειες βάσει του αριθμού των επισκέψεων, σε οκτώ Περιφέρειες βάσει των εισπράξεων και επίσης σε οκτώ βάσει του αριθμού των διανυκτερεύσεων. Είναι η σημαντικότερη αγορά από πλευράς εισπράξεων στις Περιφέρειες Ιόνιων Νησιών, Βορείου Αιγαίου και Δυτικής Ελλάδας. Εχει υψηλότερη δαπάνη ανά επίσκεψη σε σχέση με τον μέσο όρο της χώρας (637 ευρώ, έναντι 458 ευρώ), καθώς και υψηλότερη ημερήσια δαπάνη (78 ευρώ, έναντι 68 ευρώ). Οι τρεις δημοφιλέστερες Περιφέρειες για τη βρετανική αγορά, ως προς τον αριθμό των διανυκτερεύσεων, είναι τα Ιόνια Νησιά, η Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο. Η γαλλική αγορά είναι η τρίτη σημαντικότερη από πλευράς εισπράξεων. Εμφανίζεται σε τέσσερις Περιφέρειες στο top 3, βάσει του αριθμού των επισκέψεων και των εισπράξεων, ενώ εμφανίζεται πέντε φορές βάσει αριθμού διανυκτερεύσεων. Πρώτη θέση κατέχει μόνο στον αριθμό επισκέψεων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Εχει υψηλότερη δαπάνη ανά επίσκεψη σε σχέση με τον μέσο όρο της χώρας (577 ευρώ, έναντι 458 ευρώ), καθώς και υψηλότερη ημερήσια δαπάνη (81 ευρώ, έναντι 68 ευρώ).

Οι τρεις δημοφιλέστερες Περιφέρειες για τη γαλλική αγορά, ως προς τον αριθμό των διανυκτερεύσεων είναι η Κρήτη, το Νότιο Αιγαίο και η Αττική. Η ιταλική αγορά ανήκει στο top 3 σε δύο Περιφέρειες, βάσει του αριθμού των επισκέψεων, των διανυκτερεύσεων αλλά και των εισπράξεων. Σε καμία Περιφέρεια δεν κατέχει την πρώτη θέση. Εχει χαμηλότερη δαπάνη ανά επίσκεψη σε σχέση με τον μέσο όρο της χώρας (453 ευρώ, έναντι 458 ευρώ) γιατί έχει χαμηλότερη ημερήσια δαπάνη (63 ευρώ, έναντι 68 ευρώ). Οι τρεις δημοφιλέστερες Περιφέρειες για την ιταλική αγορά ως προς τον αριθμό των διανυκτερεύσεων είναι το Νότιο Αιγαίο, τα Ιόνια Νησιά και η Κρήτη. Η αμερικανική αγορά εμφανίζεται σε τέσσερις Περιφέρειες στο top 3, βάσει του αριθμού των επισκέψεων, των εισπράξεων και των διανυκτερεύσεων. Αποτελεί την αγορά με την υψηλότερη τουριστική κίνηση για την Περιφέρεια Αττικής. Eχει υψηλότερη δαπάνη ανά επίσκεψη σε σχέση με τον μέσο όρο της χώρας (573 ευρώ, έναντι 458 ευρώ), καθώς και υψηλότερη ημερήσια δαπάνη (85 ευρώ, έναντι 68 ευρώ).

Οι επισκέπτες από τις ΗΠΑ επισκέπτονται 1,64 Περιφέρειες, έναντι 1,14 που είναι ο γενικός μέσος όρος του εισερχόμενου τουρισμού. Οι τρεις δημοφιλέστερες Περιφέρειες για την αμερικανική αγορά ως προς τον αριθμό των διανυκτερεύσεων είναι η Aττική, το Νότιο Αιγαίο και το Βόρειο Αιγαίο. Η ρωσική αγορά δεν εμφανίζεται σε καμία περιφέρεια στο top 3, βάσει του αριθμού των επισκέψεων, των εισπράξεων και των διανυκτερεύσεων. Εχει υψηλότερη δαπάνη ανά επίσκεψη σε σχέση με τον μέσο όρο της χώρας (605 ευρώ, έναντι 458 ευρώ), καθώς και υψηλότερη ημερήσια δαπάνη (71 ευρώ, έναντι 68 ευρώ). Οι τρεις δημοφιλέστερες Περιφέρειες για τη ρωσική αγορά ως προς τον αριθμό των διανυκτερεύσεων είναι το Νότιο Αιγαίο, η Κρήτη και η Κεντρική Μακεδονία.

Ανω του 80% οι πληρότητες των πτήσεων τον Ιούλιο

Και όλα αυτά καθώς η ταξιδιωτική κίνηση τόσο στο ΔΑΑ «Ελ. Βενιζέλος» όσο και στο αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» του Ηρακλείου αλλά και στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport παραμένει υψηλή όπως αναμενόταν και την ίδια στιγμή δεν υπήρξαν καθυστερήσεις ή ακυρώσεις στις πτήσεις από και προς το εξωτερικό.

Οι πληρότητες των πτήσεων στους τουριστικούς προορισμούς κυμαίνονται άνω του 80%, όπως προβλεπόταν, και η επιβατική κίνηση τον μήνα Ιούλιο ήταν αυξητική σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 και όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει για ακόμη έναν μήνα διψήφια αύξηση στις διεθνείς αφίξεις.

Σύμφωνα με την εικόνα που υπάρχει από το σύνολο των ελληνικών προορισμών, στους πιο δημοφιλείς, όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κως, η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Πάρος, η Κέρκυρα και η Ζάκυνθος, οι πληρότητες αυτή την περίοδο πλησιάζουν στο 100% και στους λιγότερο δημοφιλείς κυμαίνονται από 85%-95%.
Τον Ιούλιο υπολογίζεται ότι ήρθαν στην Ελλάδα, από τα 19 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, περισσότεροι από 3.100.000 ξένοι ταξιδιώτες, καταγράφοντας αύξηση 11%-12% σε σχέση με τον Ιούλιο 2017, ενώ σε ανάλογα επίπεδα υπολογίζεται ότι θα κυμανθούν και ο φετινός Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος.