ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Οι καθηγητές των Επερινών σχολείων Κέρκυρας καταγγέλλουν την κυβέρνηση για τα εμπόδια που βάζει στους μαθητέςΨΗΦΙΣΜΑ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ ΕΣΠΕΡΙΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Το Υπουργείο Παιδείας, με την υπ' αριθμ.: 139101/ΓΔ4 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 3674/28-08-2018), βάζει τεράστια εμπόδια στην εγγραφή των ανήλικων μαθητών στα Εσπερινά Γυμνάσια – Γενικά Λύκεια και ΕΠΑΛ.
Για την ακρίβεια, απαιτεί από τους ανήλικους μαθητές να προσκομίσουν: α) αντίγραφο του βιβλιαρίου εργασίας (είναι απαραίτητη σύμφωνα με το νόμο η έκδοσή του, προκειμένου να εργαστεί κάποιος ανήλικος), β) εκτύπωση από το Σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ", από την οποία προκύπτει η σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Μέχρι σήμερα, ήταν απαραίτητη μια απλή βεβαίωση εργοδότη. Ήδη αυτή η Υ.Α. έχει προκαλέσει αναστάτωση στα 3 Εσπερινά Σχολεία της Κέρκυρας.
Ακόμα πιο οξύμωρο είναι το γεγονός ότι το υπουργείο ζητάει βεβαιώσεις από ανηλίκους και κάτω των 15 ετών ενώ την ίδια στιγμή απαγορεύει την ανήλικη – παιδική εργασία!
Όλοι μας ξέρουμε πολύ καλά ότι στην αγορά εργασίας επικρατούν τρομερά δύσκολες συνθήκες για τους εργαζόμενους όπου η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία (ιδιαίτερα ανηλίκων μαθητών) είναι καθεστώς. Ξέρουμε επίσης ότι αν τολμήσει κάποιος να κάνει καταγγελία στο ΣΕΠΕ κινδυνεύει με απόλυση την ίδια μέρα, αφού οι έλεγχοι του σώματος επιθεώρησης εργασίας (ΣΕΠΕ) είναι ελάχιστοι.
Επιπλέον, είναι γνωστό ότι στα εσπερινά σχολεία, βρίσκουν σχολική στέγη μια σειρά παιδιών, που αντιμετωπίζουν μια σειρά από σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, ανεξάρτητα με το αν δουλεύουν ή όχι. Προβλήματα, τα οποία έχουν οξυνθεί τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Τι θα γίνει με αυτούς τους μαθητές, όταν δεν υπάρχει σήμερα η παραμικρή κοινωνική πρόνοια και μέριμνα; Θα τους διώξουμε και από το σχολείο;
Σε καμία περίπτωση δεν συμφωνούμε με την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία αλλά δεν είναι ο ρόλος των εκπαιδευτικών και των σχολείων να υποκαθιστούν τους επόπτες εργασίας. Η κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί και μέσω του Υπουργείου Εργασίας να εντατικοποιήσει τους ελέγχους προς τους εργοδότες για την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των ανήλικων εργαζόμενων.
Αν το Υπουργείο ψάχνει για μαθητές που φοιτούν εκ του πονηρού σε εσπερινά σχολεία, θα θέλαμε να τους πούμε ότι τα παιδιά που προέρχονται από εύπορες οικογένειες αυτά τα δικαιολογητικά μπορούν να τα βρουν. Ας μην κρυβόμαστε πίσω απ’ το δάχτυλό μας. Αυτοί που δεν μπορούν είναι οι ανήλικοι εργαζόμενοι, που παλεύουν για ένα μεροκάματο ανασφάλιστοι και αδήλωτοι. Η τιμωρία που αποφάσισε το Υπουργείο για αυτά τα παιδιά, πέρα από το ότι δεν έχουν ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, είναι να διωχθούν και από το σχολείο.
Απαιτούμε την άμεση απόσυρση των διατάξεων της Υπουργικής Απόφασης, που βάζουν εμπόδια στην εγγραφή των ανήλικων μαθητών και οδηγούν σε συρρίκνωση τα εσπερινά σχολεία!


Σύλλογος Διδασκόντων Εσπερινού ΓΕΛ Κέρκυρας
Σύλλογος Διδασκόντων Εσπερινού Γυμνασίου Κέρκυρας
Σύλλογος Διδασκόντων Εσπερινού ΕΠΑΛ Κέρκυρας