ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Αυξάνονται οι ανάγκες για φοιτητική στέγη στην Κέρκυρα


Αυξάνονται οι ανάγκες για φοιτητική στέγη στην Κέρκυρα

Στις 900.000 ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός του Ιονίου Πανεπιστημίου για τη φοιτητική μέριμνα, δεδομένου ότι η Πρυτανική αρχή αποφάσισε να ξοδέψει σχεδόν το σύνολο της επιχορήγησης της σε αυτό τον τομέα αναγνωρίζοντας το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές κυρίως στη στέγαση. Έχουν διαπιστώσει ότι οι κατοικίες είναι ακριβές για κάθε οικογένεια που στέλνει το παιδί της στην Κέρκυρα να σπουδάσει και πλέον με το σύστημα ενοικίασης airbnb τα ενοίκια έχουν γίνει δυσπρόσιτα. Αναλυτικά, όπως δήλωσε σήμερα στην ΕΡΤ Κέρκυρας, ο αντιπρύτανης, υπεύθυνος για τα οικονομικά του πανεπιστημίου, Θόδωρος Παππάς, οι 400.000 αφορούν τις αμοιβές των ξενοδοχείων που νοικιάζει ως φοιτητικές εστίες και οι 500.000 είναι το εφάπαξ βοήθημα που δίνει σε 500 φοιτητές, δηλαδή 1.000 ευρώ ετησίως για κάθε φοιτητή.

 Οι αιτήσεις που έγιναν φέτος για την στέγαση στη φοιτητική εστία και τα ξενοδοχεία είναι 493 και από αυτές έχουν καλυφθεί οι 314. Για όσους απομένουν έχει προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός ώστε να νοικιαστεί ακόμη ένα ξενοδοχείο που θα καλύψει – αν όχι όλους – το μεγαλύτερο αριθμό. Παρόλα αυτά τα προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν δεδομένου ότι τα φορολογικά κριτήρια πολλές φορές εξαπατούν. Δείχνουν δηλαδή τους μισθωτούς οικογενειάρχες ως υψηλότερα αμειβόμενους από κάποιους ελεύθερους επαγγελματίες. Επίσης λόγω της μεγάλης ζήτησης τα ξενοδοχεία που νοικιάζονται από το πανεπιστήμιο είναι εκτός πόλεως – μέχρι τα 8 χιλιόμετρα – με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολη η μετακίνηση προς την πόλη δύο και τρεις φορές την ημέρα.

Οι φοιτητές από την πλευρά τους άρχισαν κινητοποιήσεις ζητώντας από τις τοπικές αρχές να παρέμβουν ώστε να βρεθούν λύσεις. Για το λόγο αυτό έκαναν παρέμβαση στο Δημοτικό συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρίαση και δείχνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν.
Στο θέμα της σίτισης τα πράγματα είναι καλύτερα αλλά και εκεί δεν καλύπτεται ο συνολικός αριθμός των φοιτητών με δωρεάν παροχές. Από τις 1194 αιτήσεις έχουν καλυφθεί μέχρι σήμερα οι 699.

ΠΗΓΗ: ert.gr