ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Μία ανήκουστη ποινή, στα δικαστικά χρονικά με φόντο καταγγελίες για βιομηχανία ιχθυοκαλλιέργειας


Μία ανήκουστη ποινή, στα δικαστικά χρονικά με φόντο καταγγελίες για βιομηχανία ιχθυοκαλλιέργειας


Μια απόφαση από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ηγουμενίτσας, προκαλεί σοβαρότατα ερωτηματικά.

Η ιστορία έχει ως εξής: Ο Χρήστος Λοβέρδος Στελακάτος εργάστηκε για 13 χρόνια για λογαριασμό της εταιρείας «ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ» που δραστηριοποιείται στο χώρο των ιχθυοκαλλιεργειών.

Απολύθηκε εξαιτίας της χρόνιας εναντίωσής του στις πρακτικές τής εταιρείας, καταγγέλλοντας, τη -κατά τους ισχυρισμούς του- χρήση χημικών ουσιών, όπως η φορμόλη, τις σάπιες τροφές, και τα χρώματα των διχτυών των κλωβών στις ιχθυοκαλλιέργειες που εκμεταλλεύεται η εταιρία, μαζί με παρόμοιες επιβλαβείς πρακτικές προς τη δημόσια υγειά και το περιβάλλον.

Ο Χρήστος Λοβέρδος Στελακάτος εργάζονταν ως ιχθυοτρόφος στη συγκεκριμένη εταιρεία η οποία μετά την απόλυσή του, κατέθεσε αγωγή εναντίον του απαιτώντας το ποσό του 1.000.055 ευρώ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη και διαφυγόντα κέρδη, ζητώντας παράλληλα τη φυλάκισή του με ποινή 2 χρόνων.

Στις 18 Μαΐου 2018 σύμφωνα με την απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ηγουμενίτσας καταδικάζεται για τα αδικήματα της απειλής και της εξύβρισης σε 5 χρόνια για το καθένα ξεχωριστά που μετατρέπονται μετά τη συγχώνευση των ποινών σε 7 χρόνια (5+2) χωρίς αναστολή ή χρηματική μετατροπή της ποινής.

Μία ανήκουστη ποινή, στα δικαστικά χρονικά, για τα συγκεκριμένα αδικήματα τα οποία δεν μπορούν να επιφέρουν πάνω από δυο χρόνια ανωτάτης ποινής ακόμα και αν εξαντληθεί η αυστηρότητα του δικαστή.

«Ο αγώνας του Χρήστου δεν πρόκειται να ανακοπεί από τις στοχευμένες και πολλαπλές διώξεις εναντίον του»

Οι συνήγοροι υπεράσπισής του Χρήστου Λοβέρδου Στελακάτου, δικηγόροι, Άννυ Παπαρρούσου και Χρύσα Πετσιμέρη, άσκησαν στις 26 Οκτωβρίου 2018 έφεση -μέσω του συναδέλφού τους Πέτρου Παππά, δικηγόρου στην Ηγουμενίτσα- ζητώντας τη χορήγηση αναστολής στην έφεσή του Λοβέρδου Στελακάτου, όπως και συνέβη.

Η απόφαση αυτή θα κριθεί πλέον από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηγουμενίτσας.

Σε ανακοίνωση τους, μάλιστα, αναφέρουν:

«Η απόφαση που εκδόθηκε τον καταδίκασε σε επτά χρόνια φυλάκιση χωρίς αναστολή και χωρίς ανασταλτικό δικαίωμα στην έφεση.

Για την υπόθεση αυτή δεν κλητεύθηκε σύννομα, καθώς η κλήση παραδόθηκε στην παλιά του διεύθυνση, παρά το γεγονός ότι στα πλαίσια της προδικασίας είχε δηλώσει μέσω των έγγραφων εξηγήσεων που κατέθεσε τη νέα του διεύθυνση.

Η απόφαση που εκδόθηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ηγουμενίτσας είναι προδήλως εσφαλμένη διότι τα αδικήματα της εξύβρισης και της απειλής τιμωρούνται με ανώτατη ποινή μέχρι ένα έτος το καθένα.

Κατά της απόφασης αυτής άσκησε σήμερα 26/10/2018 έφεση ζητώντας παράλληλα τη χορήγηση αναστολής στην έφεσή του, όπως και συνέβη.

Η απόφαση αυτή θα κριθεί πλέον από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηγουμενίτσας το οποίο θα κληθεί να αντιμετωπίσει την κραυγαλέα αυτή νομική υπέρβαση.

Ο αγώνας του Χρήστου Λοβέρδου Στελακάτου δεν πρόκειται να ανακοπεί από τις στοχευμένες και πολλαπλές διώξεις εναντίον του, γιατί δεν θα επιτρέψουμε η ανάδειξη των θεμάτων που έχουν σχέση με την υγεία, το φυσικό περιβάλλον και την ίδια μας τη ζωή να οδηγεί στην ακραία στοχοποίηση και εντέλει στην εξόντωση του ανθρώπου που είχε το θάρρος να σταθεί απέναντι στο πρόταγμα της αδηφάγου καπιταλιστικής κερδοφορίας».

ΠΗΓΗ: prologos.gr