ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

«Ο κήπος των θεών» του Τζέραλντ Ντάρελ - Το τελευταίο βιβλίο της Τριλογίας της Κέρκυρας


ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: «Ο κήπος των θεών» του Τζέραλντ Ντάρελ - Το τελευταίο βιβλίο της Τριλογίας της Κέρκυρας
«Ο κήπος των θεών» του Τζέραλντ Ντάρελ
μετάφραση: Μαρίνα Δημητρά, Δήμητρα Σίμου
εκδόσεις: ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ (Ομήρου 50, Αθήνα, τηλ. 210 3632788, www.kaleidoscope.gr)
σελ. 280
ISBN 978-960-471-167-3

Το τελευταίο βιβλίο της εκπληκτικής «Τριλογίας της Κέρκυρας» του υπέροχου Τζέραλντ Ντάρελ που δεν θα μπορείτε να αφήσετε από τα χέρια σας:ο αγαπητός σε εκατομμύρια αναγνωστών συγγραφέας βάσισε την αφήγησή του στις εμπειρίες της οικογένειάς του, η οποία μετακόμισε και έζησε στην Κέρκυρα από το 1935 έως το 1940.

Η Μάργκο όρμηξε στο καθιστικό πανικόβλητη. «Ελάτε γρήγορα!» ούρλιαξε. «Ο Τζίτζι ετοιμάζεται να αυτοκτονήσει».
Βγήκαμε τρέχοντας. Ο Τζίτζι ήταν κουρνιασμένος στο περβάζι του παραθύρου του φορώντας μόνον ένα κομμάτι πανί. Η Μητέρα ίσιωσε τα γυαλιά της και κοίταξε ψηλά. «Τζίτζι, χρυσέ μου», κελάηδησε, «δεν είναι πολύ συνετό να βρίσκεσαι εκεί. Γιατί δεν κατεβαίνεις να φάμε;»
Ο Τζίτζι κατέβηκε, αλλά όχι όπως το εννοούσε η Μητέρα. Έκανε ένα χαρωπό βηματάκι στο κενό και, με συνοδεία τις έντρομες κραυγές της Μητέρας και της Μάργκο, έπεσε προς το έδαφος. Προσγειώθηκε με πάταγο στην κληματαριά.
"Θεούλη μου!», φώναξε. «Πού είμαι;»
-----------------------------
Το 1978, ο Ντέραλντ Ντάρελ επιστρέφει με το τελευταίο βιβλίο της Τριλογίας της Κέρκυρας, «Ο κήπος των θεών». Έχοντας συνειδητοποιήσει ότι «Η οικογένειά μου και άλλα ζώα» (1956), και το «Ζώα, πουλιά και συγγενείς» (1969), αγαπήθηκαν από ένα ευρύτερο κοινό όλων των ηλικιών, πολύ πέρα από τα παιδιά και τους εφήβους στα οποία στόχευαν αρχικά, αφήνει πιο ελεύθερο τον εαυτό του.
μικρές νυχτερινές ιστορίες, Ντάρελ, κήπος, Κέρκυρα, Αξελός, παιχνίδι του κόσμουΟ μικρός Τζέρυ με την αγαπημένη του κουκουβάγια, που τον ακολουθούσε σε όλες τους τις εξερευνήσεις στο νησί | 
Ο συγγραφέας σταχυολογεί αναμνήσεις από την συναρπαστική ζωή της εκκεντρικής οικογένειάς του και των παράξενων φίλων της και υιοθετεί πιο τολμηρή γλώσσα που απευθύνεται και σε ενήλικες. Τι έκανε όμως αυτή η πραγματικά εκκεντρική οικογένεια στην Κέρκυρα λίγο πριν τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο;
Η οικογένεια Ντάρελ δεν ήταν μια συνηθισμένη οικογένεια: η μητέρα Λουίζα με τα τέσσερα παιδιά της, τον Λόρενς (αργότερα διάσημο συγγραφέα του «Αλεξανδρινού Κουαρτέτου»), τον Λέσλι (που νοιάζεται μόνο για τα όπλα), τη Μαργκό (που την ενδιαφέρουν οι δίαιτες και οι κρέμες για τα σπυράκια) και τον μικρό Τζέραλντ, που όλοι τον φώναζαν «Τζέρι» και λάτρευε να εξερευνά τη φύση, μαζεύοντας και μελετώντας δεκάδες διαφορετικά είδη ζώων, πτηνών και εντόμων.
μικρές νυχτερινές ιστορίες, Ντάρελ, κήπος, Κέρκυρα, Αξελός, παιχνίδι του κόσμουΟ 10χρονος Τζέρυ, στην Κέρκυρα, με τα αγαπημένα του ζώα | 
Το 1935, περίπου για μια πενταετία, οι Ντάρελ μετακομίζουν από την Αγγλία στην Κέρκυρα, όπου ο νεαρός Τζέρι -που ήταν ήδη μανιώδης φιλόζωος- εξελίχθηκε σε ενθουσιώδη φυσιολάτρη για να γίνει αργότερα ένας από τους πιο σημαντικούς μελετητές και ένθερμος υποστηρικτής των άγριων ζώων, ιδρύοντας το Κέντρο Προστασίας Αγριας Ζωής στο Τζέρσεϊ.
Περισσότερα για το Ιδρυμα Ντάρελ για την Προστασία της Αγριας Ζωής στο https://www.durrell.org/wildlife/

TΖΕΡΑΛΝΤ ΝΤΑΡΕΛ – ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
μικρές νυχτερινές ιστορίες, Ντάρελ, κήπος, Κέρκυρα, Αξελός, παιχνίδι του κόσμουΟ αγαπημένος συγγραφέας Tζέραλντ Ντάρελ. | 
O Tζέραλντ Ντάρελ (1925 - 1995) γεννήθηκε στις Ινδίες. Ήταν τριών χρόνων όταν η οικογένεια Ντάρελ επέστρεψε στην Αγγλία. Το 1935 οι Ντάρελ αποφάσισαν να εγκατασταθούν στην Κέρκυρα και εκεί ο μικρός Τζέρυ -που ήταν ήδη μανιώδης φιλόζωος- εξελίχθηκε σε ενθουσιώδη φυσιολάτρη, για να γίνει αργότερα ένας από τους πιο σημαντικούς μελετητές και ένθερμος υποστηρικτής της Άγριας Ζωής. Το 1945 ήταν κιόλας φύλακας σε ζωολογικό κήπο και το 1947 διηύθυνε μία αποστολή στο Καμερούν - την πρώτη από πολυάριθμες που ακολούθησαν. Το 1959 ίδρυσε το Ζωολογικό Πάρκο του Τζέρσεϊ, κέντρο για τη διάσωση επαπειλούμενων ειδών, και το 1963 το Ίδρυμα Τζέρσεϊ για την Προστασία της Άγριας Ζωής, που τώρα ονομάζεται προς τιμήν του Ίδρυμα Ντάρελ για την Προστασία της Άγριας Ζωής. Το 1982, τιμώντας τον για το σημαντικό έργο του, η Βασίλισσα τον έχρισε μέλος του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.
Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 70 ετών, στις 30 Ιανουαρίου 1995.
Στα ελληνικά κυκλοφορεί πλέον ολόκληρη η «Τριλογία της Κέρκυρας» από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο: «Η Οικογένειά μου και άλλα ζώα», «Ζώα, πουλιά και συγγενείς» και «Ο κήπος των θεών».

Επιμέλεια: ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ, n.ralli@efsyn.gr, τηλ.: 211 104 5162