ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Για τα σκουπίδια η πολιτική της δημοτικής αρχής και της ΠΙΝ - Αδιέξοδο για τον ΧΥΤΑ Λευκίμμης - Εκκρεμότητες με το Τεμπλόνι Για τα σκουπίδια η πολιτική της δημοτικής αρχής και της ΠΙΝ - Αδιέξοδο για τον ΧΥΤΑ Λευκίμμης - Εκκρεμότητες με το Τεμπλόνι

Με το δόγμα «βλέποντας και κάνοντας», έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των σκουπιδιών πορεύεται η δημοτική αρχή Νικολούζου και η ΠΙΝ ευθυγραμμιζόμενοι με την κυβερνητική πολιτική. Αυτό οδηγεί στην αδιέξοδη και καταστροφική πολιτική της αδειοδότησης της χαβούζας στη Λευκίμμη ως ΧΥΤΥ, αλλά και στα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στον ακατάλληλο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου
Χαρακτηριστικό το παρακάτω ρεπορτάζ του enimerosi.com. Πνιγμένοι στις εκκρεμότητες είναι οι εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών από τους οποίους εξαρτάται η μεταβατική διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Αυτό διαπιστώθηκε για μια ακόμα φορά την Παρασκευή. Τυπικά αυτός είναι και ο λόγος που ο δήμαρχος δεν παραβρέθηκε στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τον προϋπολογισμό εφόσον την ίδια ώρα βρισκόταν μαζί με τον περιφερειάρχη και υπηρεσιακούς παράγοντες. 

Μια ακόμα συνάντηση τοπικής κορυφής για τα σκουπίδια έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής. Στην ατζέντα της σύσκεψης, η αδειοδότηση της εγκατάστασης στα Μεσοράχια της Λευκίμμης, που εκκρεμεί ύστερα από την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασής της, σύμφωνα τουλάχιστον με την σχετική ανακοίνωση του ΣΥΔΙΣΑ. Διαπιστώθηκε όμως, και από την πρόσφατη αυτοψία κλιμακίου της περιφερειακής Υπηρεσίας περιβάλλοντος, η ύπαρξη εκκρεμοτήτων τεχνικής φύσεως που θα πρέπει να αντιμετωπισθούν ώστε να μπορεί τελικώς να εκδοθεί η άδεια. Ο δήμαρχος εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τις παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν και η αισιοδοξία του .

Στο Τεμπλόνι

Αναφορικά με την ένταξη του γηπέδου των Αδελφάτων στο Τεμπλόνι στον σχεδιασμό διαχείρισης και την εναπόθεση σ' αυτό δεματοποιημένων σκουπιδιών, ως γνωστόν η Υπηρεσία επικαλείται αναρμοδιότητα να αποφασίσει κατ' εξαίρεση, παραπέμποντας το ζήτημα στην δικαιοδοσία του γ.γ. διαχείρισης στερεών αποβλήτων Ε. Καπετάνιου. Ο Δήμος και ο ΣΥΔΙΣΑ έχουν ζητήσει την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων δίχως την ικανοποίηση της προϋπόθεσης, αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ. Και αυτή η υπόθεση εκκρεμεί, όπως άλλωστε και η αγορά του άλλου, και μεγαλύτερου, όμορου προς τον ΧΥΤΑ γηπέδου, για το οποίο άλλωστε προβλέπεται η ίδια διαδικασία, προφανώς και η επικείμενη ύψωση ανάλογων εμποδίων ώστε να αδειοδοτηθεί και να ενταχθεί στο σχέδιο.
Στο μεταξύ αυτές οι εκκρεμότητες έχουν ως συνέπεια την συγκέντρωση όλο και περισσότερων σκουπιδιών στα άλλοτε ελεύθερα βαρών επίπεδα γύρω από τον δεματοποιητή, δημιουργώντας ένα τοξικό αδιαχώρητο, η επεξεργασία και μεταφορά του οποίου θα αποτελέσει σίγουρα τον επόμενο γρίφο προς επίλυση και προκειμένου να εξορθολογιστεί το μεταβατικό σύστημα και να απελυθερωθεί ο χώρος που προορίζεται να φιλοξενήσει τη Μονάδα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης.