ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Τους γύμνωσαν και τους ανάγκασαν να επιστρέψουν στην Τουρκία με τα εσώρουχά τους μέσα στη νύχτα με εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες


Τους γύμνωσαν και τους ανάγκασαν να επιστρέψουν στην Τουρκία με τα εσώρουχά τους μέσα στη νύχτα με εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες


Σε συστηματική βάση λειτουργούν καθημερινά, όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία, συγκεκριμένοι δίαυλοι έκνομης διαχείρισης μεταναστών και προσφύγων στην περιοχή του Εβρου, παρότι οι ελληνικές αρχές εξακολουθούν επισήμως να αρνούνται -κόντρα στις πολυπληθείς μαρτυρίες- την ύπαρξη των παράνομων επαναπροωθήσεων.

Νέες απαγωγές και βίαιες απελάσεις αιτούντων άσυλο στην Τουρκία από αξιωματικούς των ελληνικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου κατήγγειλε με ανακοίνωσή του χθες το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch).

Το Παρατηρητήριο πήρε συνέντευξη από 26 αιτούντες άσυλο και μετανάστες από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Μαρόκο, το Πακιστάν, τη Συρία, την Τυνησία και την Υεμένη, που βρίσκονται στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Περιέγραψαν περιστατικά απωθήσεων στον Έβρο, τα περισσότερα από τα οποία έλαβαν χώρα μεταξύ Απριλίου και Νοεμβρίου.

ΓΥΜΝΟΙ ΣΤΟ ΚΡΥΟ, ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΙ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ
Όλοι όσοι παραχώρησαν συνέντευξη ανέφεραν εχθρική ή βίαιη συμπεριφορά από την Ελληνική Αστυνομία και από αταυτοποίητες δυνάμεις που φορούσαν στολή και μάσκες χωρίς διακριτικά σήματα. Σε επτά περιπτώσεις απωθήθηκαν οικογένειες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών. Δώδεκα είπαν ότι η αστυνομία ή εκείνες οι αταυτοποίητες δυνάμεις που συνόδευαν την αστυνομία πήραν οτιδήποτε είχαν στην κατοχή τους, συμπεριλαμβανομένων των χρημάτων και των δελτίων ταυτότητάς τους, τα οποία συχνά κατέστρεφαν. Επτά είπαν ότι η αστυνομία ή οι αταυτοποίητες δυνάμεις τούς πήραν τα ρούχα ή τα παπούτσια και τους ανάγκασαν να επιστρέψουν στην Τουρκία με τα εσώρουχά τους, μερικές φορές μέσα στη νύχτα με εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

Η κακοποίηση συμπεριλάμβανε, σύμφωνα με τις καταγγελίες, ξυλοδαρμό με τα χέρια και με γκλομπ, λακτίσματα και, σε μία περίπτωση, τη χρήση συσκευής που μάλλον ήταν όπλο αναισθητοποίησης. Σε άλλη περίπτωση, ένας Μαροκινός είπε ότι ένας άνδρας με μάσκα τον έσυρε από τα μαλλιά, τον ανάγκασε να γονατίσει στο έδαφος, του έβαλε μαχαίρι στον λαιμό και τον υπέβαλε σε εικονική εκτέλεση. Υπήρξε η καταγγελία ότι απωθήθηκε ακόμα και μία 19χρονη έγκυος από το Αφρίν της Συρίας, ενώ μία Αφγανή περιέγραψε ότι οι ελληνικές Αρχές πήραν τα παπούτσια των δύο μικρών παιδιών της.

prologos.gr