ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Δίκαιη Λύση ! Ούτε δέμα στον ΧΥΤΑ Λευκίμμης ! Tο μήνυμα προς την Κυβέρνηση - Για νέα συνάντηση δεσμεύτηκε ο Υπ. Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης
Δίκαιη Λύση ! Ούτε δέμα στον ΧΥΤΑ Λευκίμμης ! Tο μήνυμα προς την Κυβέρνηση - 
Για νέα συνάντηση δεσμεύτηκε ο Υπ. Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης

Πραγματοποιήθηκε χθές (Πέμπτη 7/12) το απόγευμα, η προγραμματισμένη συνάντηση, αντιπροσωπείας Λευκιμμιωτών (ΠΣΥΛΑ, Αελύχιμο, Πρωτοβουλία Αγώνα κ Αλληλεγγύης για τη Λευκίμμη) στο Υπουργείο Εσωτερικών. Παρουσία του Υπουργού, Αλέξη Χαρίτση, του αναπληρωτή υπουργού Σ. Φαμέλου του γ.γ. Κώστα Πουλάκη, του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Ευάγγελου Καπετάνιου, της Διευθύντριας του γραφείου του κ. Χαρίτση κυρία Πατσαρίνου και του νομιικού του συμβούλου Σέργιου Σερμπέτη.

Η συζήτηση είχε μεγάλη διάρκεια και ήταν ιδιαίτερα έντονη.

Το μήνυμα σαφές: Ούτε ένα δέμα δε θα δεχτούν οι Λευκιμμιώτες να πέσει στον ΧΥΤΑ μέχρι την επόμενη συνάντηση με τη συμμετοχή Δημάρχου, Περιφερειάρχη και ΣΥΔΙΣΑ. για την οποία όμως ακριβή ημερομηνία δεν καθορίστηκε.

Οι Λευκιμμιώτες ζήτησαν να μην υλοποιηθεί η απόφαση του ΣτΕ για επιπλέον μεταφορά 2.000 τόνων απορριμμάτων στις εγκαταστάσεις του Νότου καθώς είναι αποτέλεσμα κυβερνητικών πιέσεων.

Να μην αδειοδοτηθεί ο ΧΥΤΑ, έξω τα ΜΑΤ, να αποσυρθούν οι διώξεις σε βάρος όσων αγωνίζονται. Οι εκπρόσωποι των φορέων αναφέρθηκαν με εξαντλητικά πολιτικά, επιστημονικά και νομικά επιχειρήματα στο ιστορικό της κοροϊδίας από Κυβέρνηση – Δήμο και Περιφέρεια και στην επιμονή τους να λειτουργήσουν έναν ακατάλληλο ΧΥΤΑ με όργιο βίας και καταστολής, διώξεις και άλλα.

Ότι η επιμονή σε αυτή την πολιτική θα συνεχίσει να έχει αντιστάσεις, γιατί οι Λευκιμμιώτες δε θα αποδεχτούν τέτοιες λύσεις που οδηγούν στην καταστροφή της Λευκίμμης. Τόνισαν ότι δεν είναι λύση οι 150.000 τόνοι, το έργο είναι γεμάτο παρανομίες.
Από την πλευρά της οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης τόνισαν ότι η ταφή στη Λευκίμμη δεν είναι μόνιμη λύση, αλλά πρέπει να λειτουργήσει μεταβατικά εφόσον η χρηματοδότηση έχει εισπραχθεί. Ότι βάσει ΠΕΣΔΑ και όχι επειδή η Κυβέρνηση το επέλεξε η Λευκίμμη θα πρέπει να λειτουργήσει 3 χρόνια μεταβατικά με 150.000 τόνους  το έτος γιατί το Τεμπλόνι κορέστηκε και  δεν υπάρχει άλλη λύση.

Ωστόσο μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες των εκπροσώπων των Λευκιμμιωτών άφησαν ένα παράθυρο προγραμματικού - θεσμικού διαλόγου στην βάση της μη ιδιωτικοποίησης και της  δημόσια δωρεάν ολοκληρωμένης διαχείρισης.

Ο κίνδυνος να «φάει»  η Λευκίμμη 150.000 τόνους για τα επόμενα πολλά και όχι μόνο τρία χρόνια είναι απόλυτα υπαρκτός.

Είναι η στιγμή της πιο μεγάλης μάχης.

Το ερώτημα είναι εάν αυτό μπορεί να ξεκαθαρίσει τις σκιές που υπάρχουν στη Λευκίμμη από το βράδυ της 2 Ιουνίου στο Ποτάμι.