ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Παραποίηση του ενδεικτικού της Ε΄ Δημοτικού: Αλληλεγγύη στην καθαρίστρια ενόψει της εκδίκασης στον Άρειο Πάγο της αίτησης αναίρεσης της ποινής τηςΠαραποίηση του ενδεικτικού της Ε΄ Δημοτικού: Αλληλεγγύη στην καθαρίστρια ενόψει της εκδίκασης στον Άρειο Πάγο της αίτησης αναίρεσης της ποινής της


 Στην ανακοίνωσή του το κλαδικό Συνδικάτο σημειώνει:
«Μετά το κύμα πρωτοφανούς συμπαράστασης που ξεσήκωσαν τα ταξικά σωματεία έγινε δυνατή η αποφυλάκισή της, το ελάχιστο μπροστά σε αυτήν την κατάφωρη αδικία, που στην ουσία οδηγούσε στη φυσική και οικονομική εξόντωση την ίδια και την οικογένειά της.
Ήταν μια πρώτη νίκη απέναντι στην προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν τέτοιες περιπτώσεις σαν «αντισώματα» του αστικού κράτους στη σαπίλα του, τη στιγμή που η κυβέρνηση από τη μια καταδικάζει στη φτώχεια και την εξαθλίωση τα λαϊκά νοικοκυριά και από την άλλη επιδοτεί με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τους επιχειρηματικούς ομίλους και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.
Καλούμε τα σωματεία, τους εργαζομένους – σε κάθε χώρο δουλειάς και με όλους τους τρόπους – να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στην αγωνίστρια της ζωής ενόψει της προσεχούς δίκης!
Ο αγώνας θα είναι μακρύς αλλά είναι η μόνη εγγύηση για να επανέλθει η συναδέλφισσά μας στην εργασία της, με αναίρεση της ποινής της και αναγνώριση των δεδουλευμένων της»!
Σχετική εικόνα
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΕΠΟΜΕΝΑ 
Σε μία χώρα που μεγάλωσε γενιές και γενιές με το όνειρο του Δημοσίου το οποίο δόμησε για χρόνια πάνω στις πελατειακές κυρίως σχέσεις, μοιάζει τουλάχιστον οξύμωρο να εξαντλεί η Δικαιοσύνη την αυστηρότητά της σε εκείνες τις περιπτώσεις των πολιτών που αποτελούν πάντα τους πιο  «αδύναμους» κρίκους της κοινωνίας μας.
Κύμα συμπαράστασης
«Είχα ανάγκη για δουλειά»
Η 53χρονη καθαρίστρια η οποία τιμωρήθηκε …παραδειγματικά σε κάθειρξη 10 ετών από το  Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Λάρισας κρίθηκε ένοχη για το πλαστό απολυτήριο του Δημοτικού  με το οποίο κατάφερε,  πριν από 18 χρόνια να προσληφθεί σε παιδικό σταθμό.  Όπως η ίδια είπε στο δικαστήριο, λόγω της μεγάλης οικονομικής δυσχέρειας στην οποία είχε περιέλθει, το 1996 παραποίησε το έγγραφο που είχε πάρει, τελειώνοντας την Ε’ Τάξη  για να βεβαιώνεται ότι τελείωσε το Δημοτικό. Η ανάγκη για δουλειά, φέρεται να λέει, ήταν επιβεβλημένη λόγω των προβλημάτων υγείας του συζύγου της που την υποχρέωναν να βρει τρόπο να συντηρήσει μόνη τα παιδιά της.
Με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου
Βαριές  κατηγορίες για την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος  και των  φαινομένων διαφθοράς  που επιστρατεύονται από το 2014 και στις περιπτώσεις των πλαστών πτυχίων στο δημόσιο. Μόνο που τα δικαστήρια συνήθως κρίνουν με δύο μέτρα και δύο σταθμά, τις εκατοντάδες υποθέσεις πλαστών απολυτήριων Δημοτικού ή Λυκείου, πτυχίων Πανεπιστημίων ή ξένης γλώσσας κλπ που έχουν μέχρι στιγμής εντοπιστεί.
Ελεύθεροι οι κατηγορούμενοι για τα πλαστά πτυχία
Κι οι περιπτώσεις είναι πολλές. Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε:
  • Γιατρός χειρουργός στο Γενικό Νοσοκομείο Αιγίου με πλαστό πτυχίο Ιατρικής Χειρουργικής. Εργάστηκε συνολικά 21 μήνες εισπράττοντας αποδοχές ύψους 57.054,40 ευρώ. Ουδέποτε προσκόμισε το πρωτότυπο του πτυχίου της, ισχυριζόμενη ότι της το είχε κλέψει ο πρώην σύζυγός της για να την εκδικηθεί και η ίδια δεν είχε χρήματα για να ταξιδέψει στην Αρμενία και να το πάρει. Αντ’ αυτού, στο ΔΙΚΑΤΣΑ είχε καταθέσει για αναγνώριση ένα  πτυχίο της Παιδαγωγικής με το επώνυμο του συζύγου της και  το πτυχίο της Ιατρικής με το επώνυμο του πατέρα της. Το 2014, το Τριμελές Εφετείο της Αθήνας την καταδίκασε σε φυλάκιση 2 ετών και 5 μηνών, με αναστολή.
  • Νοσηλεύτρια στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λάρισας  φέρεται ότι  παραποίησε  το πτυχίο της  από τη Μέση Τεχνική Επαγγελματική Νοσηλευτική Σχολή Γενικού Νοσοκομείο, αλλάζοντας το βαθμό σε  19.8. Υποστήριξε πως δε γνώριζε ότι είχε παραποιηθεί το πτυχίο της. Καταδικάστηκε σε  φυλάκιση 4 ετών, εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ την ημέρα.
  • Νοσηλεύτρια στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας, μετέτρεψε το βαθμό του πτυχίου της σε 20. Καταδικάστηκε σε  φυλάκιση 4 ετών, εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ, ημερησίως.
  • 55χρονη συνταξιούχος με πλαστό απολυτήριο είχε διοριστεί στο δημόσιο, εισπράττοντας επί 11 χρόνια το δημόσιο με 176.000 ευρώ. «Είχα ανάγκη τα χρήματα» , είπε στην απολογία της με τον εισαγγελέα να της απαντά: «Άνθρωποι με πτυχία τυλίγουν σουβλάκια». Τελικά καταδικάστηκε σε 8 χρόνια κάθειρξη, ενώ το δικαστήριο την απάλλαξε από την επιβαρυντική διάταξη για τους καταχραστές του Δημοσίου, ενώ της αναγνώρισε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου. Η 55 χρονη αφέθηκε τελικά ελεύθερη αφού η απόφαση έχει αναστέλλουσα δύναμη.
  • Με πλαστό πτυχίο διορίστηκε υπάλληλος του Δήμου Κορυδαλλού ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών με τριετή αναστολή.
Αθώα η δικαστική υπάλληλος με το πλαστό πτυχίο της Νομικής
  • Δικαστική υπάλληλος στα Χανιά ομολόγησε πως πλαστογράφησε το πτυχίο της Νομικής το οποίο της επέτρεψε να αναλάβει καθήκοντα προϊσταμένης. « Ένοιωθα μειονεκτικά. Έβλεπα να έρχονται άλλοι με πτυχία και να με ρωτάνε για όλα. Δεν έκανα απάτη για χρήματα. Καλύτερα να με σκοτώσετε από το να μου καταλογίσετε αυτό» . «Εξεπλάγην όταν έμαθα το συμβάν» είπε, στην αγόρευσή του,  ο εισαγγελέας Τελικά, το δικαστήριο  απάλλαξε τη δικαστική υπάλληλο από τις κατηγορίες.
Απάνθρωπη η απόφαση για την 53χρονη
Σε όλες αυτές τις υποθέσεις και σε πολλές άλλες, τα δικαστήρια, εφαρμόζοντας μεν το νόμο αποφεύγουν, στη συντριπτική πλειοψηφία τους,  να επιβάλλουν ποινές στις οποίες η φυλακή είναι μονόδρομος. Στην περίπτωση όμως της 53χρονης, η απόφαση χαρακτηρίστηκε από πολλούς άδικη ενώ αρκετοί διέκριναν σ’ αυτήν ταξικό «πρόσημο».  Η  Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου μίλησε για  «τερατώδη» ποινή η οποία « δεν είναι απλώς απάνθρωπη αλλά είναι και ένα ακόμα κρούσμα, πολύ ενδεικτικό, μιας μόνιμης παθογένειας της ποινικής δικαιοσύνης»
Η παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου
Αυτή την ενδεχόμενη «παθογένεια» επιδιώκει να εξαλείψει η κίνηση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου να ζητήσει το φάκελο της δικογραφίας της 53χρονης προκειμένου να   τη μελετήσει ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες  της αναίρεσης που  έχει, ήδη, ζητήσει με προσφυγή του ο συνήγορος της ο οποίος τη Δευτέρα προτίθεται να  καταθέσει αίτηση ζητώντας την αναστολή εκτέλεσης της ποινής του Εφετείου. Η σχετική αίτηση, όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι,  μπορεί να εισαχθεί άμεσα προς συζήτηση στο Πενταμελές εφετείο της Λάρισας, μόνο με το απόσπασμα της καταδικαστικής απόφασης , ώστε να κριθεί το αίτημα για την αποφυλάκισης της γυναίκας. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως  η κ. Δημητρίου θα μελετήσει  όλα τα στοιχεία της επίμαχης απόφασης για να κρίνει αν συντρέχει λόγος να ελεγχθούν πειθαρχικά οι δικαστές που την εξέδωσαν.