ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Η Δώρα Πιινότση (με αργυραδίτικη ρίζα) τιμήθηκε με το Βραβείο Επιστήμης Sciacca 2018 στο ΒατικανόΗ Δωροθέα Πιινότση τιμήθηκε με το Βραβείο Επιστήμης Sciacca 2018 στο Βατικανό
Η Δωροθέα Πινότση έχει ρίζα αργυραδίτικη είναι κόρη του Αντώνη Πινότση, καθηγητή Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Ανδριάνας Κουλούρη (Κορωνιού) βρίσκεται ακόμα μια φορά στο επίκεντρο της δημοσιότητας πρόσφατα χάρη στα επιστημονικά επιτεύγματά της.
Τιμήθηκε με το Βραβείο Επιστήμης Sciacca 2018 για τις πρωτοποριακές έρευνές της. Ανακάλυψε τις αιτίες της νόσου του Πάρκινσον. Το Σάββατο 27 Νοεμβρίου στην Αula Magna στο Ποντιφικό Πανεπιστήμιο Urbaniana στο Βατικανό, πραγματοποιήθηκε η τελετή βράβευσης των Διεθνών Giuseppe Sciacca.
Την τελετή των Βραβείων Giuseppe Sciacca τίμησαν με την παρουσία τους οι Εξοχότατοι Καρδινάλιοι Raymond Leo Burke και Willem J. Eijk, ο Αντιπρόεδρος της Ιταλικής Κυβέρνησης και Υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Matteo Salvini, και πολλοί σημαντικοί καλλιτέχνες.

Γενικότερα η Ελλάδα είχε μια δυναμική παρουσία στη φετινή απονομή, απόδειξη ότι τα Ελληνικά «μυαλά» με τα σπουδαία επιτεύγματά τους τιμούν την πατρίδα μας και πρωταγωνιστούν στο παγκόσμιο στερέωμα.

Δυο λόγια για τη Δωροθεά Πινότση
Η Δωροθέα Πινότση μεγάλωσε στην Αθήνα και κατάγεται από την Κέρκυρα και από τη Σύμη. Η μητέρα της γιατρός και ο πατέρας της καθηγητής Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εκείνη και ο αδερφός της, ερευνητής Νευροεπιστημών στο MIT, σίγουρα είχαν γερές ακαδημαϊκές βάσεις για να διαπρέψουν στον χώρο των επιστημών.

Πάντα αγαπούσε την φυσική και τις φυσικές επιστήμες γενικότερα, λόγω του πατέρα και του αδερφού της. Μετέπειτα ενδιαφέρθηκε, μέσω της μητέρας της, για τους πραγματικούς τρόπους χρήσης της φυσικής και της μηχανικής προκειμένου να αναπτυχθούν νέες μεθοδολογίες ώστε να συμβάλουν στην κατανόηση παθογόνων συνθηκών που ταλαιπωρούν τους ασθενείς και επιπροσθέτως να εφαρμοσθούν νέες τεχνικές για την ανάπτυξη νέων διαγνωστικών και θεραπευτικών στρατηγικών.

Η Δ. Πινότση προσπαθεί να συνδέσει το παρελθόν της στην ηλεκτρική μηχανολογία και τη φυσική, με το νέο πεδίο της φυσικής. Με το συνδυασμό των διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων θεωρεί ότι θα καταστεί κατανοητή η πολυπλοκότητα των φαινομένων που λαμβάνουν χώρα σε ένα βιολογικό πλαίσιο.


Διπλωματούχος της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, το 2011 έκανε το διδακτορικό της πάνω στην κβαντική φωτονική στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στην Ελβετία. Συνέχισε να διαμένει στην Ελβετία καθώς, το 2012, έγινε υπότροφη του Εθνικού Οργανισμού Έρευνας με σκοπό τη συμμετοχή σε έρευνα για τις νευροεκφυλιστικές νόσους σε συνεργασία με ομάδα του πανεπιστημίου του Cambridge.

Με την ανακοίνωση του Βραβείου Επιστήμης 2018 στην Ελληνίδα Δωροθέα Πινότση τον Οκτώβρη 2018 για τις έρευνες που διενεργεί για την νόσο του Πάρκινσον,  η ερευνήτρια δήλωση «Είναι μεγάλη τιμή για μένα να επιλέγομαι για μια τέτοια διάκριση και διεθνή βράβευση και για αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την επιτροπή του Ιδρύματος Giuseppe Sciacca. Μου δίνει μεγάλο κουράγιο να συνεχίζω τις προσπάθειές μου και πραγματικά ελπίζω η δουλειά μου, που τώρα γίνεται σε επίπεδο βασικής έρευνας, να βρει σύντομα το δρόμο της στην ανάπτυξη αποτελεσματικών τρόπων έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας ασθενειών, όπως οι νευροεκφυλιστικές νόσοι, οι οποίες επιφέρουν πόνο σε χιλιάδες ανθρώπους και τις οικογένειές τους. Με μεγάλη συγκίνηση και με αίσθηση της ευθύνης που αυτή αποφέρει δέχομαι αυτήν τη διάκριση».