ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Σαν σήμερα το 1816 ο Μαίτλαντ στην Κέρκυρα


Maitland and Louverture.jpg
Σαν σήμερα το 1816 ο Μαίτλαντ στην Κέρκυρα

Σαν σήμερα 16 Φλεβάρη 1816 φτάνει ο πρώτος ύπατος αρμοστής Τόμας Μαίτλαντ στην Κέρκυρα.
Τον Δεκέμβρη του 1815, τον πρώτο χρόνο της Βρετανικής προστασίας, ο Μαίτλαντ διορίστηκε Λόρδος Ύπατος Αρμοστής στα Ιόνια Νησιά.

Ο Μαίτλαντ ως στρατιωτικός διακρινόταν για τον αυταρχικό και βίαιο χαρακτήρα του και δεν δεχόταν αντιρρήσεις για το μεγαλείο της πατρίδας του. Είχε συντηρητικές και ολιγαρχικές απόψεις. Ως υποστηρικτής της Ιερής Συμμαχίας, δεν ήταν φιλέλληνας. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του ελληνικού αγώνα για απελευθέρωση, ο Μαίτλαντ μέσω διατάγματος που εξέδωσε η Γερουσία και επικύρωσε ο Άγγλος βασιλιάς, απαγόρευε αυστηρά κάθε είδος εμπλοκής των Επτανησίων στην επανάσταση, προτάσσοντας ουδετερότητα. Οι συνέπειες για τους παραβάτες θα ήταν εξορία, δήμευση περιουσιών, σύλληψη και δίκη. Μάλιστα, ακόμα και τους απλούς υποστηρικτές περίμενε αυστηρή τιμωρία: όσοι συνέλεγαν χρηματικά ποσά και τρόφιμα με έρανο, μέχρι και οι ιερείς, οι οποίοι με δεήσεις παρακαλούσαν για την αίσια έκβαση του αγώνα, τιμωρούνταν. Οι ίδιοι οι πρόσφυγες ήταν ανεπιθύμητοι στα Ιόνια.

Στο απολυταρχικό αυτό σύνταγμα του Μαίτλαντ οφείλεται επιπρόσθετα η έντεχνη εισαγωγή της λογοκρισίας στην Επτάνησο προβλέποντας τη χορήγηση κυβερνητικής άδειας για την ίδρυση ιδιωτικού τυπογραφείου, η οποία και ποτέ δε χορηγήθηκε. Έτσι, το Σύνταγμα του 1817 μπορούμε να ισχυριστούμε ότι είχε σύμφωνα με τον W. F. Lord ως μοναδική λειτουργία "να ρίξει ένα πέπλο αξιοπρέπειας πάνω από το δεσποτισμό" του Αρμοστή. Κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που επεβλήθησαν ήταν: ο αφοπλισμός των νησιωτών, η βελτίωση στη διοίκηση, η αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, η προσπάθεια να τερματίσει η διαφθορά και η δωροδοκία, η κατάργηση του φόρου για τις καλλιέργειες, η συστηματοποίηση των τελωνιακών δασμών, αλλαγές στο δικαστικό σύστημα και τη μεταχείριση των Εβραίων.

Γενικότερα, στα μέτρα που έλαβε μπορούμε να αναφέρουμε τα παρακάτω: ίδρυσε κυβερνητικές τράπεζες, κατασκεύασε δρόμους και φάρους και παρότι ο ίδιος είχε ελλιπή μόρφωση, δεν ενδιαφέρθηκε καθόλου για την εκπαίδευση και αντιστάθηκε στο φιλελληνικό σχέδιο δημιουργίας πανεπιστημίου στα νησιά. Το 1818 δημιούργησε το Τάγμα των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου στους οποίους αφιέρωσε και το νέο του ανάκτορο, ένα νεοκλασικό παλάτι που χρησίμευσε ως έδρα του Τάγματος και κατοικία του Αρμοστή.
 Î‘ποτέλεσμα εικόνας για ανακτορα κερκυρα
Περιστύλιο του Μαίτλαντ

Ένα από τα αξιοθέατα της Σπιανάδας στην Κέρκυρα είναι το Περιστύλιο του Μαίτλαντ. Πρόκειται για το κυκλικό οικοδόμημα που περιβάλλεται από είκοσι κίονες ιωνικού ρυθμού και βρίσκεται στη νότια πλευρά της πλατείας.
 Î‘ποτέλεσμα εικόνας για περιστυλιο μαιτλαντ
Το Περιστύλιο του Μαίτλαντ χτίστηκε προς τιμήν του Άγγλου αρμοστή Sir Thomas Maitland το 1816. Ο Thomas Maitland έμεινε στην ιστορία σαν ο πιο σκληρός από τους Άγγλους που κυβέρνησαν τα Επτάνησα κατά την Αγγλοκρατία, ειδικά καθώς ήταν εκείνος που θέσπισε το Σύνταγμα του 1817, ενώ πρωτοστάτησε και στην πώληση της Πράγας στον Αλή Πασά των Ιωαννίνων. Το Περιστύλιο του Μαίτλαντ χτίστηκε από τον επίσης Άγγλο στρατιωτικό μηχανικό Whitemore, έργο του οποίου είναι και τα Ανάκτορα στη Σπιανάδα.

Το Περιστύλιο του Μαίτλαντ είναι γνωστό και ως «Στέρνα», καθώς όταν κατασκευάστηκε, σκέπασε μια παλαιότερη Ενετική στέρνα, μια δεξαμενή δηλαδή συγκέντρωσης νερού. Οι δύο είσοδοι του μνημείου αποσκοπούσαν στην εξυπηρέτηση όσων συνέχιζαν να χρησιμοποιούν τη δεξαμενή και μετά την κατασκευή του.

Στην κορωνίδα του Περιστυλίου του Μαίτλαντ υπάρχει η κυκλική επιγραφή: «ΕΙΣ ΜΝΕΙΑΝ ΑΙΣΙΟΥ ΗΜΕΡΑΣ ΕΠΑΝΟΔΟΥ ΕΚ ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΕΤΑΝΝΙΑΣ ΘΩΜΑ ΜΑΙΤΛΑΝΔΟΥ ΩΣ ΕΥΘΥΝΤΗΡΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΝΗΣΩΝ ΙΟΝΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΑΙ ΚΕΡΚΥΡΑΙΟΙ ΑΝΕΣΤΗΣΑΝ ΕΤΕΙ ΣΩΤ αωιστ».
ΠΗΓΗ: Στοιχεία από wikipedia.org