ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Η τροπολογία για τη διαίρεση των δήμων – 3 Δήμοι στην ΚέρκυραΗ τροπολογία για τη διαίρεση των δήμων – 3 Δήμοι στην Κέρκυρα

Διέρρευσε στην ιστοσελίδα airetos.gr σήμερα το έγγραφο της Τροπολογίας για τη διαίρεση των δήμων.

Στη σύσκεψη του Υπουργείου Εσωτερικών,την Κυριακή, ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε ότι είναι ο μόνος αρμόδιος για την ανακοίνωση των όποιων αλλαγών στο χωροταξικό χάρτη.

 Σύμφωνα με το 1ο άρθρο, οι σημερινοί Δήμοι Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Σερβίων-Βελβεντού και Λέσβου καταργούνται, διασπώμενοι ως εξής:

1.  Δήμος Βόρειας Κέρκυρας.
2. Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων
3. Δήμος Νότιας Κέρκυρας
4. Δήμος Αργοστολίου
5. Δήμος Ληξουρίου
6. Δήμος Σάμης
7. Δήμος Σερβίων
8. Δήμος Βελβεντού
9. Δήμος Μυτιλήνης
10.  Δήμος Δυτικής Λέσβου

Αναφορικά με το χωροταξικό των δήμων το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων θα έχει έδρα την Κέρκυρα, αποτελούμενος από τις δημοτικές ενότητες Αχιλλείων, Ερεικούσσης, Κερκυραίων,.Μαθρακίου Οθωνών, Παλαιοκαστριτών, Παρελίων και Φαιάκων. Ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας με έδρα την Κασσιόπη, θα αποτελείται από τις δημοτικές ενότητες Αγίου Γεωργίου, .Εσπερίων, Θιναλίου και Κασσωπαίων.και ο Δήμος Νότιας Κέρκυρας με έδρα τη Λευκίμμη, αποτελούμενος από τις δημοτικές ενότητες Κορισσίων, Λευκιμμαίων και Μελιτειέων.

Το 2ο άρθρο αφορά το προσωπικό των νέων Δήμων.

Το 3ο ρυθμίζει τι θα γίνει με τα νομικά πρόσωπα, όπως ΝΠΔΔ, ΔΕΥΑ, Κοινωφελείς Επιχειρήσεις, Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία, Σχολικές Επιτροπές, αλλά και ειδικά μνημονευόμενα νομικά πρόσωπα.

Το 4ο άρθρο αποτυπώνει τις περιουσιακές σχέσεις των νέων Δήμων, καθώς και τα οικονομικά ζητήματα. Εξουσιοδοτική διάταξη προβλέπει τη συγκρότηση με Υπουργική Απόφαση σε κάθε Δήμο μιας “Επιτροπής κατανομής περιουσίας καταργούμενου Δήμου”.
Η επίμαχη διάταξη

Το άρθρο 5 προβλέπει τη δημιουργία μιας «Επιτροπής Επανεξέτασης των Διοικητικών Ορίων των Ο.Τ.Α. A’ βαθμού», με αντικείμενο «την υποβολή εισήγησης στον Υπουργό Εσωτερικών για τον ανακαθορισμό των διοικητικών ορίων των Ο.Τ.Α. Α’ βαθμού». Το έργο της ορίζεται ότι θα ολοκληρωθεί “εντός χρονικής διάρκειας δύο (2) ετών”, ενώ «με Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών μπορεί να παρατείνεται ο χρόνος διάρκειας του έργου».

Με απλά λόγια, η κυβέρνηση φαίνεται να παραπέμπει τα επόμενα «σπασίματα» έπειτα από δύο χρόνια το λιγότερο, ήτοι στην επόμενη κυβέρνηση.

Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, η τροπολογία, όπως αναγράφεται στις σελίδες 19 και 20, έχει συνταχθεί από το γραφείο του υπουργού Εσωτερικών, για να κατατεθεί ως υπουργική. Το ζήτημα, όμως, δεν έχει κλείσει, δεδομένου ότι έχει προταθεί και να δρομολογηθεί ως βουλευτική (δηλαδή, πρακτικά, τα σημεία για τις υπογραφές των υπουργών, να αντικατασταθούν από υπογραφές βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ), προκειμένου να παρακαμφθεί η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και να μην δουν από τώρα οι δημότες πόσο θα τους κοστίσει, εφάπαξ και ετησίως όλα τα επόμενα χρόνια, η δημιουργία και λειτουργία πολλαπλάσιων Δήμων.