ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Πρόστιμο 4,7 εκ. της Ε.Ε. για το ΧΥΤΥ Λευκίμμης – Φουλάρουν για τη λειτουργία του από 1η Μαρτίου


cover photo, Η εικόνα ίσως περιέχει: υπαίθριες δραστηριότητες
Πρόστιμο  4,7 εκ. της Ε.Ε. για το ΧΥΤΥ Λευκίμμης – Φουλάρουν για τη λειτουργία του από 1η Μαρτίου

Πρόστιμα που περίπου 4,7 εκ. ευρώ θα κληθεί να πληρώσει η Ελλάδα και ο Δήμος Κέρκυρας, αν μέχρι την πρώτη του Μάρτη δεν αρχίσει να λειτουργεί κανονικά και… με το νόμο (αδειοδότηση) ο ΧΥΤΥ Λευκίμμης!

Το έγγραφο που κοινοποιήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, στο Σύνδεσμο Καθαριότητας και βέβαια στο Δήμο Κέρκυρας, ενημερώνει ότι εάν ο ΧΥΤΥ Λευκίμμης δε λειτουργεί την 1η Μαρτίου, τότε θα γίνει η δημοσιονομική διόρθωση 100% της συνεισφοράς του Ταμείου Συνοχής (αυτό που χάριν συντομίας, αποκαλείται πρόστιμο ή επιστροφή ποσού).

Aντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χρηματοδοτήσεων ήρθε την περασμένη Τετάρτη στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον Υπουργό Οικονομικών,  με αντικείμενο ακριβώς τα έργα που έχουν "κολλήσει", όπως ο ΧΥΤΥ Λευκίμμης, ο ΧΥΤΑ Γραμματικού και άλλα. Αυτό που κατέστησε σαφές στον Υπουργό Οικονομικών η Επιτροπή, είναι ότι οι εκκρεμότητες πρέπει να τακτοποιηθούν "χθες", άλλως το Ελληνικό Δημόσιο θα κληθεί να επιστρέψει τα ποσά - τα οποία, αθροιζόμενα, δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα!

Η πρώτη αίτηση του Συνδέσμου Καθαριότητας για αδειοδότηση, στο τέλος του 2018, έτυχε αρνητικής απάντησης, ως γνωστόν, με την έκθεση της αρμόδιας Διεύθυνσης Περιβάλλοντος να έχει καταγράψει περί τις 40 παρατηρήσεις.
Αυτό που ζητείται από την Περιφέρεια με την νέα αίτηση, είναι να αδειοδοτηθεί ο ΧΥΤΥ, ακόμα και με τρίμηνη βεβαίωση συμμόρφωσης και επανέλεγχο. Αυτό, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Καθαριότητας, θα επιτρέψει να "τρέξουν" διαδικασίες που απαιτούν να προϋπάρχει αδειοδότηση.

Η αυτοψία

Ολοκληρώθηκε σήμερα η νέα αυτοψία των δύο κλίμακίων (τεχνικού και υγειονομικού) στο πλαίσιο των διαδικασιών αδειοδότησης του ΧΥΤΥ Λευκίμμης. Το πόρισμα αναμένεται να συνταχθεί στις αμέσως προσεχείς ημέρες, ώστε να παραδοθεί στον Περιφερειάρχη για τα περαιτέρω…

Σε ξενοδοχείο (!!!) η σύσκεψη Νικολούζου…

Το βράδυ είναι προγραμματισμένη η σύσκεψη που συγκάλεσε ο Δήμαρχος Κώστας Νικολούζος στο ξενοδοχείο Park (!!!) για να ενημερώσει αυτοδιοικητικούς και άλλους φορείς της Κέρκυρας για τις εξελίξεις σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων και το σχέδιο ώστε να μην ξαναζήσει η Κέρκυρα την κατάσταση του καλοκαιριού του 2018…

Η Λευκίμμη αντιστέκεται

Η τοπική κοινωνία δεν έχει καμία πρόθεση να υποχωρήσει και να επιτρέψει τη λειτουργία ενός ΧΥΤΑ που καταστρέφει το περιβάλλον και σκορπά τον θάνατο μετατρέποντας τη Νότια Κέρκυρα σε σκουπιδοπεριοχή του νησιού. Είναι δεδομένο ότι θα συνεχίσει να αντιδρά, μέχρις ότου απομακρυνθούν τα ήδη υπάρχοντα δέματα και σταματήσει η χρήση της εγκατάστασης.
ΠΗΓΗ: Στοιχεία από το ρεπορτάζ του enimerosi.com & corfupress.com