ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Δυο χρόνια χωρίς τον Λ. Κηλαηδόνη - Bίντεο ντοκουεντο


Δυο χρόνια χωρίς τον Λ. Κηλαηδόνη - Bίντεο ντοκουεντο

Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη μέρα που η φωνή του Λουκιανού Κηλαηδόνη σίγησε, αφήνοντας πίσω της υπέροχα τραγούδια και το μοναδικό, για τα ελληνικά δεδομένα, πάρτι στη Βουλιαγμένη…

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του Λουκιανού Κηλαηδόνη, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή: «Οι νότες και τα λόγια – Λουκιανός Κηλαηδόνης»

Στην εκπομπή, που προβλήθηκε το 1988, η Μαλβίνα Κάραλη φιλοξενεί τον Λουκιανό Κηλαηδόνη, ο οποίος μιλά για τη δουλειά του και ερμηνεύει τραγούδια του που αγαπήθηκαν πολύ από τον κόσμο.

Ο συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής αναφέρεται στο δίσκο του «Μικροαστικά», ο οποίος περιλαμβάνει ποιήματα του Γιάννη Νεγρεπόντη μελοποιημένα από τον ίδιο. Η συγκεκριμένη δουλειά κυκλοφόρησε μέσα στη δικτατορία, αρχικά σε παράνομες κασέτες, και έφτασε μέχρι το εξωτερικό. Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης εξηγεί πώς συνέβη αυτό, τονίζοντας: «Είναι μια δουλειά που την αγαπάω ιδιαίτερα και που νομίζω ότι ήταν αυτή που με πρωτοέβαλε στο δρόμο το δικό μου. Δηλαδή σταμάτησα να γράφω τα ελαφρολαϊκά και ασχολήθηκα λίγο περισσότερο με τις δικές μου αναμνήσεις, τα δικά μου βιώματα και μουσικές καταστάσεις που ήθελα και εξέλιξα στην πορεία της δουλειάς μου». Παράλληλα ερμηνεύει τραγούδια από την συγκεκριμένη δισκογραφική δουλειά.

Επίσης γίνεται αναφορά στη μουσική που έχει γράψει για τον κινηματογράφο, ενώ προβάλλεται απόσπασμα από την ταινία «Ελευθέριος Βενιζέλος», του Παντελή Βούλγαρη, στο οποίο η Άννα Καλουτά ερμηνεύει ένα από τα τραγούδια του Λουκιανού Κηλαηδόνη, σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου. Μιλά όμως και για τον δίσκο του «Fifties & Ξερό Ψωμί», για τα τραγούδια της δεκαετίας του ’50, ενώ ερμηνεύει κάποια από αυτά, αλλά και κομμάτια από άλλες δισκογραφικές δουλειές του, που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία. Στην εκπομπή προβάλλεται επίσης βίντεο από μια συναυλία του στο Λυκαβηττό, με τους Σταμάτη Φασουλή, Μίνα Αδαμάκη, Μίμη Χρυσομάλλη και Άννα Παναγιωτοπούλου να ερμηνεύουν τραγούδια που έγραψε για το Ελεύθερο Θέατρο, με τον ίδιο να τους συνοδεύει στο πιάνο, όπως κι ένα βίντεο από παλαιότερη εκπομπή της ΕΡΤ (1984), στο οποίο ο Λουκιανός Κηλαηδόνης ερμηνεύει το τραγούδι του «Τα θερινά τα σινεμά» μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα και τον Γιάννη Πάριο.
www.documentonews.grΕμείς θα θυμίσουμε μόνο δυο πράγματα. Το εξώδικο που έστειλε ο Λουκιανός Κηλαηδόνης στην εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» που –παρά την άρνηση και την αντίθεσή του ίδιου- χρησιμοποείησε το πασίγνωστο τραγούδι του «Ο Μικρός Ήρως» σε διαφημιστικό τηλεοπτικό της σποτ.  Είχε δηλώσει τότε ορθά κοφτά: «Το "Πρώτο Θέμα" δεν το διαβάζω, δεν ανήκω στον πολιτικό χώρο που εκφράζει και το απεχθάνομαι. Δεν θέλω να συνδεθεί η μουσική μου με τη συγκεκριμένη εφημερίδα, διότι μου είναι αντιπαθής με όσα έχει κάνει μέχρι τώρα».

Από κει και πέρα παραθέτουμε ένα βίντεο που θα μπορούσε να θεωρηθεί και ντοκουμέντο.Είναι από την παρουσία του Λουκιανού Κηλαηδόνη στο φεστιβάλ των «Αναιρέσεων 2013» στη Γεωπονική. Εκεί τον ακούμε να τραγουδάει "Τον μικρό ήρωα" -ένα τραγούδι σε μουσικά και στίχους δικούς του- με το ενδιαφέρον να εστιάζεται ότι ανάμεσα σε ρεφρέν και κουπλέ, κάνει μουσική αναφορά στον Ύμνο του ΕΛΑΣ


ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ