ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Εξώδικο Αλεύχιμον κατά Γαλιατσάτου: «Μην δώσεις άδεια στο ΧΥΤΥ»


Εξώδικο Αλεύχιμον κατά Γαλιατσάτου: «Μην δώσεις άδεια στο ΧΥΤΥ»

Εξώδικο απέστειλε προς τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων και τον επικεφαλής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ο σύλλογος Αλεύχιμον, καλώντας τον πρώτο να μην δώσει άδεια στο ΧΥΤΥ Λευκίμμης και το δεύτερο να ανακαλέσει την απόφασης έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για την προσωρινή λειτουργία της εγκατάστασης.

Στο πολυσέλιδο εξώδικο, το Δ.Σ. του συλλόγου υποστηρίζει ότι αφενός έχουν καταπατηθεί οι όροι χορήγησης της προσωρινής άδειας με δικαστική απόφαση, αφετέρου θα αποτελέσει ποινικό αδίκημα αν δοθεί άδεια μόνιμης λειτουργίας αν δεν έχουν αντιμετωπιστεί όλα τα ζητήματα που εντόπισε έλεγχος των συναρμόδιων κλιμακίων το τέλος Δεκεμβρίου, όπως περιγράφονται στο σχετικό πόρισμα.

Το πολυσέλιδο εξώδικο αποφασίστηκε από το Δ.Σ. του Αλεύχιμον να αποσταλεί μετά τη φημολογία περί επικείμενης αδειοδότησης της λειτουργίας της εγκατάστασης ως ΧΥΤΥ από τον Περιφερειάρχη, με παράλληλους αποδέκτες την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και κοινοποίηση σε Δήμο και ΣΥΔΙΣΑ.

Με επιχειρήματα τα αποτελέσματα των ελέγχων

Ως βασικά επιχειρήματα εμπεριέχονται οι παραλείψεις και οι ελλείψεις που έχουν διαπιστωθεί στην τελευταία αυτοψία (τα 33 + 8 σημεία) των κλιμακίων ελέγχου στις 24 και 27 Δεκεμβρίου, μέρος των οποίων πάντως (σύμφωνα με Δήμαρχο και πρόεδρο του ΣΥΔΙΣΑ) έχουν υλοποιηθεί ή αποκατασταθεί, όπως η υδροδότηση της εγκατάστασης.
Στο εξώδικο οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι της Λευκίμμης αναφέρονται σε καταπάτηση των όρων προσωρινής λειτουργίας με περιβαλλοντική ρύπανση, την τοποθέτηση δεματοποιημένων σκουπιδιών εκτός της μεμβράνης, την καταστρατήγηση των χορηγηθέντων όρων και υπέρβασης της ποσότητας που επετράπη με δικαστική απόφαση να εναποτεθούν (10.000 αντί 8.000 τόνοι), στην έλλειψη αρχείων, παραστατικών και πρακτικών για τις ποσότητες που μεταφέρθηκαν εκεί κ.α.

Απειλή για ποινικές και αστικές διώξεις!

Το Αλεύχιμον ζητά αφενός από την Αποκεντρωμένη την ανάκληση της απόφασης έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για την προσωρινή λειτουργία που είχε εκδοθεί τον Ιούνιο και από την Περιφέρεια να μην προχωρήσει σε έκδοση άδειας λειτουργίας για ΧΥΤΥ στην εν λόγω εγκατάσταση.
Μάλιστα, ζητείται από το Θ. Γαλιατσάτο να προχωρήσει στις προβλεπόμενες κυρώσεις σε Δήμο Κέρκυρας και ΣΥΔΙΣΑ, αλλιώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν «στοιχειοθετείται γνώση και θέληση, δηλαδή δόλος για παραβίαση του νόμου που σημαίνει ότι σε μία τέτοια περίπτωση θα έχει ακέραια την ποινική ευθύνη για τυχόν διαπραχθέντα αδικήματα αλλά και αστική ευθύνη έναντι βλαπτόμενων προσώπων».
ΠΗΓΗ: Στοιχεία από ert.gr & corfupress.com