ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

ΕΛΜΕ Κέρκυρας: Όχι στις διώξεις και στην ανοχή της Διοίκησης σε παράνομε συμπεριφορές διοικητικών παραγόντωνΕΛΜΕ Κέρκυρας: Όχι στις διώξεις και στην ανοχή της Διοίκησης σε παράνομε συμπεριφορές διοικητικών παραγόντων

Η ΕΛΜΕ παίρνει θέση και καταγγέλλει τη "βιομηχανία¨ απειλών και μηνύσεων σε σωματεία από υπηρεσιακούς παράγοντες και την καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

ΕΛΜΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ                                                                            Κέρκυρα 11/2/2019
                                                            ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
    
Το τελευταίο διάστημα τόσο στην Κέρκυρα όσο και σε άλλες ΕΛΜΕ ( π.χ. Α΄ΕΛΜΕ Κυκλάδων) έχει παρατηρηθεί μια τάση υπηρεσιακών παραγόντων να απειλούν  με μηνύσεις και αγωγές  τα σωματεία. Η αφορμή συνήθως είναι κοινή και αφορά σε  ανακοινώσεις του σωματείου, στις οποίες γίνεται αναφορά σε ενέργειες ή μη ενέργειες του προσώπου που καταγγέλλεται. Επίσης και η δικαιολογία κάθε φορά για την επίθεση στο σωματείο είναι πανομοιότυπη: ότι θίχτηκε μέσω της αναφοράς του σωματείου στο πρόσωπο του η τιμή  και η υπόληψή του.

Μιας και τέτοιου είδους ενέργειές τείνουν να πάρουν διαστάσεις επιδημίας αισθανόμαστε την ανάγκη να ενημερώσουμε τους συναδέλφους αλλά και την κερκυραϊκή κοινωνία για τα αυτονόητα:
Η ΕΛΜΕ ως συνδικαλιστικό όργανο έχει  σκοπό την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο , όταν αυτό διαπιστώνει ή μας καταγγέλλεται από συναδέλφους αυταρχική - αντισυναδελφική συμπεριφορά εναντίον τους,  καταστρατήγηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων ή υποβάθμιση  των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας, δημόσια και σθεναρά ασκούμε κριτική σε πράξεις ή συμπεριφορές προσώπων.

Είναι άλλωστε αυτονόητο δικαίωμα και ταυτόχρονα υποχρέωση του σωματείου να ασκεί              με πολιτικοσυνδικαλιστική οπτική , δημόσια κριτική για πράξεις και ενέργειες  τόσο της διοίκησης όσο και των στελεχών της.  Οι διοικητικοί αυτοί παράγοντες, άλλωστε, τους αρέσει δεν τους αρέσει, εκ της θέσεώς τους δρουν και ενεργούν στη δημόσια σφαίρα  και ως εκ τούτου υπόκεινται στη δημόσια κριτική.

ΕΤΣΙ λειτουργούν τα σωματεία. Δημόσια. Η άρνηση του αντίλογου και η μεταφορά της όποιας αντίρρησης  σε αίθουσες δικαστηρίων, όπου  ο δημόσιος λόγος – αντίλογος  περιορίζεται και το περιεχόμενο και το πνεύμα των κειμένων συνήθως τεμαχίζεται σε επίθετα και επιθετικούς προσδιορισμούς προς αξιολόγηση, μόνο ως απόπειρα φίμωσης και απειλή μπορεί να εκληφθεί .Οι δικαστικές διώξεις ή ακόμα και η απειλή δίωξης προσώπων, που επέλεξαν να συμμετάσχουν  στον δημόσιο χώρο, για κριτική σε πράξεις που ενήργησαν μέσα σε αυτόν, ξεκάθαρα ισοδυναμεί  με απόπειρα ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής και κοινωνικής δράσης. Η φυγομαχία από την δημόσια αντιπαράθεση και η μεταφορά  αυτής στις αίθουσες των δικαστηρίων στοχεύει στη φίμωση του δημόσιας κριτικής, στον εκφοβισμό και, εν τέλει, στον περιορισμό των συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Αυτή η εξέλιξη καταδεικνύει επίσης και την ευθύνη των επιλογών της κυβέρνησης, όπως αυτή μεταφράζεται από τις εδώ αποφάσεις του διορισμένου από αυτήν διοικητικού προϊσταμένου της. Πρόκειται για τον καρπό της πολίτικης τους και των « συμμαχιών» που επέλεξαν να κάνουν. Η σκανδαλώδης άλλωστε ανοχή σε κραυγαλέα αντισυναδελφικές, αντιπαιδαγωγικές και παράνομες  συμπεριφορές διοικητικών παραγόντων, έναντι εκπαιδευτικών και μαθητών μας, αν δεν είναι κλείσιμο του ματιού στις συμπεριφορές αυτές- τι είναι; Το εκπαιδευτικό κίνημα, ως κομμάτι της κοινωνίας  έχει βαθειά τις ρίζες του μέσα σε αυτήν και έχει και  την εμπειρία μέσα από  μαζικές διαδικασίες να απαντήσει. Η Διοίκηση, η οποία  κατέστησε αρκετά σχολειά του νησιού φυτώρια αντιδραστικών πειραμάτων, ας εξηγήσει στους γονείς και στην κοινωνία τους λόγους που τα δημιούργησε και τα ανέχεται.


Η πρόεδρος                                                                           Ο γραμματέας

Μαρίνα Ράπτη                                                                    Αχιλλέας Καπετάνιος