ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Οι ΗΠΑ διακηρύσσουν ότι μετά από την Βενεζουέλα, είναι η σειρά της Κούβας για την «αναμόρφωση» της Λατινικής Αμερικής Οι ΗΠΑ διακηρύσσουν ότι μετά από την Βενεζουέλα, είναι η σειρά της Κούβας για την «αναμόρφωση» της Λατινικής Αμερικής


Η Wall Street Journal αναφέρει  ότι η προσπάθεια των ΗΠΑ να εκδιώξουν τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας Μαδούρο είναι μόνο το πρώτο βήμα στο σχέδιο της διοίκησης  Τραμπ να αναμορφώσει την Λατινική Αμερική — με την Κούβα σαν επόμενο στόχο στο ραντάρ.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να ανακοινώσουν νέα μέτρα ενάντια στην Κούβα κατά τις προσεχείς εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένων των νέων κυρώσεων και την αναγόρευση της Κούβας σαν ένα κράτος υποστηρικτή της τρομοκρατίας.

Αυτές οι κινήσεις θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν τις ξένες επενδύσεις στη χώρα αναφέρει η δημοσίευση.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, οι ΗΠΑ στη συνέχεια σχεδιάζουν να στοχεύσουν την Νικαράγουα. Τον Νοέμβριο, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας John Bolton καταφέρθηκε ενάντια στις τρεις χώρες σαν «τρόικα τυραννίας».

Την δε περασμένη εβδομάδα, ο Αντιπρόεδρος Mike Pence δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ δεν είναι «οπαδός» των παρεμβάσεων των ΗΠΑ στο εξωτερικό, εκτός από «αυτό το ημισφαίριο».

Ποιες όμως είναι οι ενέργειες της Κούβας που θα επικαλεστούν οι ΗΠΑ για να στηρίξουν τις κατηγορίες ότι η Κούβα υποστηρίζει την τρομοκρατία;

Αυτές τις ημέρες εξελίσσεται από την μεριά της Κολομβίας μια προσπάθεια να στοχοποιηθεί η Κούβα, η χώρα που φιλοξενεί τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της Κολομβίας και της δεύτερης αντάρτικης οργάνωσης της Κολομβίας ELN.

Να θυμίσουμε ότι η πρώτη ειρηνευτική διαδικασία, που επίσης έγινε στην Αβάνα μεταξύ του τότε προέδρου Σάντoς και της άλλης οργάνωσης FARC κατέληξε σε συμφωνία και μάλιστα ο Σάντος πήρε και το Νόμπελ ειρήνης.

Η Κολομβία, σπαράσσεται από μια εμφύλια σύρραξη που διαρκεί μισό αιώνα και πλέον, από το 1964, ανάμεσα σε οργανώσεις ανταρτών, ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς, τον στρατό, τα σώματα ασφαλείας και συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος με τραγικό απολογισμό: οκτώ εκατομμύρια θύματα, 260.000 νεκρούς, τουλάχιστον 60.000 εξαφανισμένους, 7,4 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένους.

Η οργάνωση ELN έχει όλους τους λόγους να κρατάει επιφυλακτική στάση, αφού η συμφωνία μεταξύ FARC και κυβέρνησης δεν τηρείται από τις κυβερνητικές δυνάμεις με δεκάδες δολοφονίες παλαιών στελεχών των ανταρτών.

Παρόλα αυτά συνέχιζε τις συνομιλίες.

Όμως ένα βίαιο και ανεξήγητο περιστατικό τορπιλίζει τις ειρηνευτικές προσπάθειες.

Μετά από έκρηξη παγιδευμένου με βόμβα αυτοκινήτου έξω από σχολή Δοκίμων Αστυνομικών στις 17/1 σκοτώθηκε ο στρατηγός Francisco de Paula Santander και άλλοι 21. Τραυματίστηκαν άλλοι 68 άνθρωποι.

Συλλυπητήρια έστειλαν αμέσως ο Πρόεδρος της Κούβας Ντιάζ και ο υπουργός Εξωτερικών.

Την επόμενη μέρα ο νέος πρόεδρος της Κολομβίας δεξιός Iván Duque Márquez ανακοίνωσε την διακοπή των συνομιλιών

Επέρριψε τις ευθύνες στο ELN βγάζοντας στην ουσία εκτός νόμου την οργάνωση και ζητώντας την σύλληψη των στελεχών και μελών της.

Όμως 10 στελέχη της οργάνωσης βρίσκονται στην Αβάνα για την συνέχιση των συνομιλιών. Το ένταλμα σύλληψης αφορά και τα μέλη της αντιπροσωπίας που βρίσκονται στην Αβάνα.

Η Κούβα ζητά να ενεργοποιηθεί άρθρο της συμφωνίας όπου αναφέρεται ότι οι συνομιλίες θα διεξαχθούν στις χώρες Εκουαδόρ, Βενεζουέλα, Χιλή, Βραζιλία και Κούβα και ότι αυτές οι χώρες, μαζί με την Νορβηγία, θα είναι εγγυητές. Μέσα στις εγγυήσεις αναφέρεται πως σε περίπτωση διακοπής των συνομιλιών πρέπει να δοθεί χρόνος 15 ημερών, σε όποια χώρα και να γίνονται οι συνομιλίες, ώστε τα μέλη της αντιπροσωπίας των ανταρτών να αποφασίσουν πως θα προφυλαχθούν.

Αντί για αυτό η κυβέρνηση της Κολομβίας απαιτεί από την Κούβα την σύλληψή τους, κατηγορώντας την Κούβα για υπόθαλψη τρομοκρατών, παρόλο που ο επικεφαλής της αντιπροσωπίας δηλώνει πως η παραμονή τους στην Κούβα είναι μόνο για τις συνομιλίες!

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας ανακοινώνει πως «επαναλαμβάνει ότι η Κούβα δεν έχει επιτρέψει, και δεν θα επιτρέψει ποτέ, το έδαφός της να χρησιμοποιηθεί για την οργάνωση τρομοκρατικών πράξεων εναντίον οποιουδήποτε κράτους, και επιβεβαιώνει, την ιστορική θέση της Κούβας ενάντια στην τρομοκρατία και ενάντια στον πόλεμο, στην υπεράσπιση της ειρήνης, έχοντας πέσει θύμα της κρατικής τρομοκρατίας για δεκαετίες».

Και ακόμη ότι «Το Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Κούβας επαναλαμβάνει τη βαθιά πεποίθηση ότι ο Κολομβιανός λαός αξίζει την ειρήνη και θα βρει τον δρόμο για την επίτευξη της».

Τις ίδιες μέρες ανακοινώνει η κυβέρνηση του Καναδά που ακολουθεί πιστά την πολιτική των ΗΠΑ πως θα μειώσει το προσωπικό της πρεσβείας στην Αβάνα μετά τις γελοίες κατηγορίες για παρενόχληση με ήχους που στο τέλος κυκλοφόρησε πως μπορεί να είναι και από τα τζιτζίκια, παρόλο τον διάλογο και τις αμοιβαίες εξηγήσεις που δόθηκαν και από τις δύο μεριές.

Όλα αυτά δείχνουν και το επιβεβαιώνει και η Wall Street Journal ότι ετοιμάζεται η καινούργια επίθεση ενάντια στην Κούβα και με την προβοκάτσια της Κολομβίας όπου αναμένεται οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της να στηρίξουν την καμπάνια τους εναντίον της Κούβας με νέους αποκλεισμούς, στερήσεις και νέα μέτρα. Οι λαοί όλου του κόσμου καλούνται να στηρίξουν την Κούβα στην Ιμπεριαλιστική επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πηγή: Πάνος Αλεπλιώτης –  drashstowraiokastro.blogspot.com