ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Μαραθώνια συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κέρκυρας για τα απορρίμματα χωρίς… επίδικο!


Μαραθώνια συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κέρκυρας για τα απορρίμματα χωρίς… επίδικο!


Σε μία μαραθώνια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, συζητήθηκε χθες το απόγευμα για μία ακόμα φορά το σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων και των χώρων και μεθόδων εναπόθεσης, εν όψει και της θερινής περιόδου, παρουσία και εκπροσώπων κατοίκων των περιοχών της Λευκίμμης και του Τεμπλονίου οι οποίοι τοποθετήθηκαν στο όργανο.

Ο δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος παρουσίασε για μία ακόμα φορά το σχέδιο που εξελίσσεται το οποίο περιλαμβάνει από την 1η Απριλίου τη λειτουργία και δεύτερου δεματοποιητή, τη χρήση του οικοπέδου των αδελφάτων για να μεταφερθούν απορρίμματα προς δεματοποίηση από το σημερινό ΧΥΤΑ, τη σύμβαση για την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου με την ενοποίηση των τριών κυττάρων, την αδειοδότηση της χρήσης όμορου οικοπέδου για την ενδιάμεση διαχείριση με τη λειτουργία του δεύτερου δεματοποιητή εντός των επόμενων εβδομάδων, την κατασκευή του εργοστασίου διαχείρισης και την αναζήτηση για νέο χώρο κατασκευής ΧΥΤΥ στο πλαίσιο της οριστικής λύσης και εν όψει της κατασκευής του εργοστασίου. Μάλιστα, τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει η δημοτική αρχή να επιβαρύνει το Τεμπλόνι, δηλώνοντας ότι κάλλιστα ο ΧΥΤΥ θα μπορεί να κατασκευαστεί στο βόρειο συγκρότημα της Κέρκυρας το οποίο μέχρι τώρα δεν έχει ποτέ αναλάβει κανένα βάρος στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, λόγω ενεργειών παλαιότερων δημάρχων των καποδιστριακών δήμων.

Όσον αφορά το πρόβλημα που παρουσιάζεται σήμερα με την αποκομιδή, τόνισε ότι υπάρχει έλλειψη χώρου μέχρι τη χρήση του οικοπέδου των Αδελφάτων. Ανέφερε ότι η οποιαδήποτε λειτουργία στο Τεμπλόνι αλλά και τη Λευκίμμη βρίσκεται ενώπιον των δικαστηρίων δηλώνοντας για μία ακόμα φορά ότι αν η Δικαιοσύνη εκδώσει άδεια απαγόρευσης χρήσης του χώρου του υπάρχοντος ΧΥΤΑ στη μέση Κέρκυρα, το νησί πλέον δεν θα έχει κανέναν χώρο διαχείρισης των απορριμμάτων με αποτέλεσμα το απόλυτο αδιέξοδο, σύμφωνα τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑ Σπ. Ασπιώτης παρουσίασε τη σημερινή κατάσταση όσον αφορά το ΧΥΤΑ Τεμπλονίου αλλά και τις διαδικασίες των επόμενων εβδομάδων με την λειτουργία των νέων όμορων χώρων. Αντίστοιχα, ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Σπ. Καλούδης παρουσίασε τη σημερινή λειτουργία της υπηρεσίας και δήλωσε τόσο αυτός όσο και ο κ. Νικολούζος ότι σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι νέοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα από την προκήρυξη του ΑΣΕΠ αναμένονται στις αρχές Απριλίου.

Για το Αλεύχιμον, μίλησε στη συνεδρίαση ο Γιάννης Πανδής, γραμματέας του συλλόγου ο οποίος πρόσφατα ανακοίνωσε πως είναι πλέον και υποψήφιος δήμαρχος του Δήμου Νότιας Κέρκυρας.
Ο κ. Πανδής κατηγόρησε το Δήμο και το ΣΥΔΙΣΑ ότι δεν δίνουν έγγραφα που ζητούνται μεταξύ άλλων για το πρόστιμο της Ε.Ε. και τους ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών, ενώ προώθησε σχέδιο φορητού μηχανήματος πυρόλυσης που έχει προτείνει καθηγήτρια πανεπιστημίου στο Αλεύχιμον για το διάστημα της ενδιάμεσης διαχείρισης, το οποίο μάλιστα θα μπορεί, όπως υποστήριξε, να μεταφέρεται από περιοχή σε περιοχή…

Η πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Κατοίκων Τεμπλονίου Μάγδα Παπανικολοπούλου στη δική της τοποθέτηση άφησε αιχμές για το σχέδιο αποκατάστασης των τριών κυττάρων με την ενοποίησή τους. Υποστήριξε ότι θα πρέπει να κατεβούν ύψη και δεν υπάρχει χώρος για τους δεκάδες χιλιάδες τόνους σκουπίδια που έχουν συσσωρευτεί στην περιοχή.

Η Μερόπη Υδραίου, στην τοποθέτησή της, έκανε αναφορά στο σχέδιο της που παρουσίασε ως υποψήφια δήμαρχος προ μερικών εβδομάδων σε εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο, κατηγορόντας τη σημερινή δημοτική αρχή ότι έχασε κρίσιμο και καίριο χρόνο για την εξέλιξη των καταστάσεων.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μπάμπης Χαραλάμπους, άφησε αιχμές κατά της δημοτικής αρχής ότι οδηγεί τα πράγματα σε αδιέξοδα έχοντας προφανώς στόχο την εκχώρηση της καθαριότητας σε ιδιώτες.

Ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Τρεπεκλής δεν παρέστη στη συνεδρίαση, αν και όπως αναφέρθηκε από άλλους δημοτικούς συμβούλους την είχε ζητήσει και ο ίδιος, ενώ ο επί θητείας του αντιδήμαρχος Σπύρος Ρίγγας αποχώρησε στην αρχή της συνεδρίασης μετά από διαφωνία με το προεδρείο για τη σειρά ανάγνωσης των ερωτήσεων προς το δήμαρχο.

Ο σύμβουλος της παράταξης Τρεπεκλή, Σπύρος Μουζακίτης, άφησε αιχμές για κακοδιαχείριση όσον αφορά πληρωμές σε εργολάβο για τη μεταφορά δεμάτων εντός του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου με ένα υπέρογκο ανά χιλιόμετρο ποσό, για έργο που δεν εκτέλεσε ποτέ. Ο πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑ Σπύρος Ασπιώτης του είπε ότι έγιναν όλα σύννομα και άφησε αιχμές για την περίοδο Τρεπεκλή όπου έγιναν αναθέσεις προφορικές που πληρώθηκαν μετά με δικαστική απόφαση, ενώ ο κ. Μουζακίτης προανήγγειλε κατάθεση των στοιχείων που διαθέτει στον Εισαγγελέα.

ΠΗΓΗ: ert.gr