ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Προφυλακίστηκε ο ένας – Τρεις ελεύθεροι με περιοριστικούς – Μαζική συγκέντρωση αλληλεγγύης των Λευκιμμιωτών (video)Προφυλακίστηκε  ο ένας – Τρεις ελεύθεροι με περιοριστικούς – Μαζική συγκέντρωση αλληλεγγύης των Λευκιμμιωτών (video)

Ένας από τους τέσσερις συλληφθέντες, κρίθηκε προφυλακιστέος με ομόφωνη απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα για το αδίκημα του εμπρησμού στον ΧΥΤΥ Λευκίμμης. Οι άλλοι τρεις αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους , 10.00 ευρώ εγγύηση ο κάθε ένας και απαγόρευση εξόδου από την χώρα μέχρι να οριστεί δικάσιμος.

Οι τέσσερις οδηγήθηκαν νωρίς το πρωί στον Ανακριτή, ενώ πολλοί συντοπίτες τους είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστικό μέγαρο για συμπαράσταση.

Ο συνήγορος υπεράσπισης Α. Μπασαράς δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να συνδέει του συλληφθέντες με το αδίκημα, παρά μόνον «δήθεν ομολογίες»..«Με αυτά τα δεδομένα, θεωρώ ότι δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για την προφυλάκιση και ο κατηγορούμενος θα ασκήσει εντός πέντε ημερών το δικαίωμά του να προσφύγει στο Δικαστικό Συμβούλιο, που θα τον δικαιώσει», είπε ο κ. Μπασαράς.

Η διαδικασία της ανάκρισης διήρκησε για πολλές ώρες και η απόφαση ανακοινώθηκε λίγο πριν τις τρεισήμισι μετά το μεσημέρι. Η απόφαση σόκαρε τους κατοίκους της Λευκίμμης οι οποίοι βρέθηκαν έξω από τα δικαστήρια σήμερα από νωρίς το πρωί, ενώ τα μέλη της οικογενείας του προφυλακισθέντος ξέσπασαν σε κλάματα μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

Ας σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι του Αλεύχιμον έχουν υποστηρίξει τις προηγούμενες ημέρες ότι δεν επετράπη στο δικηγόρο των τεσσάρων να δει τους πελάτες του στο στάδιο της προανάκρισης.


Μαζική διαδήλωση αλληλεγγύης

Από νωρίς πλήθος κόσμου βρέθηκε στα δικαστήρια για συμπαράσταση στους συλληφθέντες. Μια μαζική διαδήλωση συμπαράστασης αλληλεγγύης οι Λευκιμμιώτες πιστεύοντας στο δίκιο του αγώνα και ενάντια στην κρατική καταστολή, στην πολιτική της ποινικοποίησης των κοινωνικών αγώνων.

          «Αγωνιζόμαστε για να ζήσουμε, γιατί αρνούμαστε να πεθάνουμε» ήταν το κεντρικό σύνθημα της σημερινής μαζικής συγκέντρωσης συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους συλληφθέντες.

Σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η οργή και η αγανάκτηση ξεχειλίζει. Αναφέρουμε ενδεικτικά: «Σήμερα χωριανοί αποδείξαμε ότι οι δικογραφίες είναι αναληθείς. Δείξαμε ότι είμαστε ενωμένοι και ο αγώνας μας δίκαιος. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα και ότι πρέπει να συνεχίσουμε δυναμικά. Το δίκαιο είναι με το μέρος μας. Δύναμη σε όλους. Φωνή λαού οργή Θεού».
«Λευτεριά στον άδικα προφυλακιστέο αγωνιστή. Όλοι στο πλευρό του».
«Η φυλακή χωράει και άλλους. Ο αγώνας συνεχίζεται!

Οι Λευκιμμιώτες πάνε Αθήνα, ζητούν να δουν τον Τσίπρα!

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό θα επιδιώξουν τα επόμενα 24ωρα οι Λευκιμμιώτες, αντιπροσωπεία των οποίων αναμένεται να μεταβεί στην Αθήνα μετά από απόφαση λαϊκής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε έξω από τα Δικαστήρια.

Θα επιχειρηθεί επίσης συνάντηση με τους συναρμόδιους υπουργούς (Εσωτερικών, Περιβάλλοντος κλπ.) αλλά και με τους επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης από τους οποίους θα ζητήσουν να πάρουν συγκεκριμένη θέση για την πολιτική που θα ασκήσουν όσον αφορά το ΧΥΤΑ Λευκίμμης αν έρθουν στην εξουσία.
Θέλουν συζήτηση στη Βουλή, παρουσία τους
Από τους συγκεντρωμένους κατατέθηκε πρόταση να ζητηθεί επίσης συνάντηση με τους δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να τους ζητήσουν να πάρουν θέση για όλες τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να ζητηθεί, πιθανόν με ερώτηση που θα καταθέσει βουλευτής ο οποίος και θα αναζητηθεί, διεξαγωγή συζήτησης στη Βουλή με παρουσία των διαμαρτυρόμενων κατοίκων.

Εκτός των άλλων, εξετάζεται η δυνατότητα διοργάνωσης εκδήλωσης με κάλεσμα στους επικεφαλής των παρατάξεων που θα συμμετάσχουν στις επόμενες δημοτικές εκλογές, προκειμένου να καταθέσουν συγκεκριμένες θέσεις για την υπόθεση της Λευκίμμης.

Συγκέντρωση υπογραφών

Παράλληλα, θα ξεκινήσει άμεσα συγκέντρωση υπογραφών από τους κατοίκους του νοτίου συγκροτήματος κατά της λειτουργίας του ΧΥΤΥ Λευκίμμης, με στόχο να υπογράψει η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού της περιοχής, κάτι που θα επιχειρηθεί να χρησιμοποιηθεί αφενός ως μέτρο πίεσης στους πολιτικούς, αφετέρου προκειμένου να καταδειχθεί ότι η αντίδραση δεν προέρχεται από μία μικρή ομάδα γύρω από το Αλεύχιμον αλλά μαζικά.

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις

Τέλος, όσον αφορά την κλιμάκωση των ενεργειών, αναλόγως με τις απαντήσεις που θα πάρουν από τους πολιτικούς αλλά και από την έκβαση της σημερινής δίκης, θα εξεταστούν δράσεις όπως κλείσιμο δρόμων και καταλήψεις δημοσίων κτιρίων με μαζική συμμετοχή, ωστόσο, οι οποίες αποφάσεις θα ληφθούν μετά από λαϊκή συνέλευση που θα διοργανωθεί τις επόμενες ημέρες στη Λευκίμμη.

Δειτε ΒΙΝΤΕΟ από enimerosi.com & corfupress.com

ΠΗΓΗ: Στοιχεία από ρεπορτάζ των enimerosi.com, corfupress.com, corfutvnews.gr

ΦΩΤΟ Γρ. Βέργης