ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Με επιτυχία η εκδήλωση για την «Επτανησιακή Σχολή – 1η ημερίδα ποίησης» από την Επτανησιακή ΣυνομοσπονδίαΜε επιτυχία η εκδήλωση για την «Επτανησιακή Σχολή – 1η ημερίδα ποίησης» από την Επτανησιακή Συνομοσπονδία
Η Επτανησιακή Συνομοσπονδία σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών συνδιοργάνωσαν με επιτυχία εκδήλωση με θέμα «ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΣΧΟΛΗ» στην αίθουσα εκδηλώσεων της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών (Γερανίου 8 & Ακαδημίας,7ος όροφος), την Κυριακή 14 Απριλίου και ώρα 10.30π.μ.

Στην αρχή της εκδήλωσης απηύθυναν χαιρετισμό:
Παύλος Ναθαναήλ, τ. Πρόεδρος και νυν Αντιπρόεδρος Δ.Σ της ΕΕΛ  Βασιλική Σαμίου-Φλωροπούλου, Πρόεδρος της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας
Εισηγήσεις:
Νίκιας Λούντζης, Νομικός-Συγγραφέας. Θέμα: «Ιστορική και κοινωνική βάση της Επτανησιακής Σχολής» .
Καίτη Αρώνη-Τσίχλη, Ομ. Καθηγήτρια Παντείου Παν/μίου. Θέμα: «Επτανήσιοι Ιστορικοί Λογοτέχνες: Ανδρέας Μουστοξύδης-Σπύρος Ζαμπέλιος- Αριστοτέλης Βαλαωρίτης – Παύλος Καλλιγάς».
Γεράσιμος Ζώρας, Καθηγητής Παν/μίου Αθηνών. Θέμα: «Ιταλόγλωσσα ποιήματα της Επτανησιακής Σχολής».
Αναστάσιος Ντάνος, Πανεπιστημιακός-Μέλος Δ.Σ της ΕΕΛ. Θέμα: «Οι τρεις μεγάλοι της Επτανησιακής Σχολής: Δ. Σολωμός – Α. Κάλβος – Άγγελος Σικελιανός».
Σωκράτης Μελισσαράτος, Συγγραφέας, Ποιητής, Μέλος της ΕΕΛ. Θέμα: «Μικρό οδοιπορικό στο ποιητικό έργο του Ανδρέα Λασκαράτου –Γεράσιμου Μαρκορά – Λορέντζου Μαβίλη».

Απαγγελίες:
Ποιήματα της μεγάλης αυτής Σχολής Ποίησης, απήγγειλαν οι Κώστας Καρούσος, Κατερίνα Ντούγκα Κοτοπούλου, και Σπύρος Αυλωνίτης.

Προεδρείο:
Κώστας Καρούσος, Πρόεδρος Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών

Βασιλική Σαμίου-Φλωροπούλου, Πρόεδρος της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας
Έφη Μαχιμάρη, Πρόεδρος της «Φαιάκων Ένωση» – Ιόνιος Πολιτισμός Γράμματα και Τέχνες


Κ. Καρούσος:

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ --αφιερωμένα στη ΜΝΗΜΗ και στην ΙΣΤΟΡΙΑ της Επτανησιακής Ποίησης...
Εκλεκτοί φίλοι

Τα πρώτα στοιχεία. της μεγαλειώδους, αισθητικής απόλαυσης της Επτανησιακής Σχολής, ήταν και παραμένουν, η ακατάβλητη μεγαλοσύνη, η χρήση και αξιολόγηση της Ελληνικής γλώσσας, το μετρικό και ηχητικό συνακόλουθο της ευχάριστης ανάγνωσης, και βασικά οι ιδέες της ελευθερίας, το ερωτικό -φραστικό ταμπεραμέντο των Επτανησίων, το καλοκάγαθο πνεύμα δημιουργίας, που συνοδοιπορούσε άρρηκτα με το ευρύτερα κοινωνικό στοιχείο της εποχής.

Η πολιτική και οικονομική αυτονομία της Επτανήσου, συνετέλεσε αποτελεσματικά σ΄ αυτό, και περισσότερο η συνεχιζόμενη αλληλοεισροή πολιτισμού, παιδείας, γνώσης εκπαίδευσης, με δάνεια λέξεων εκατέρωθεν, Ελλάδας-Ιταλίας,που ευεργέτησαν -κατά πολύ-την ανάπτυξη της ποιητικής των Επτανησίων...Αυτή η περίοδος υπήρξε -για την Ευρώπη-,ιστορικά γνωστή, με την αστικοποίηση και την φιλελευθεροποίηση της εποχής, με κοινωνικές αιχμές-την ροπή προς τον ρομαντισμό κλπ. Με πάμπολλα όμως δείγματα, εύηχης-μετρικής-μουσικής-εκφραστικής και λυρικής δόνησης των Επτανησίων, όπου διαφαίνεται το ηρωικό μέλος-το ανδρείο-το άμεσο-το εκρηκτικά συναισθηματικό-η σπάνια αλληλουχία των εικόνων και της εικαστικής απεικόνισης,ψυχικών καταστάσεων-η ομοιογένεια της γλώσσας-η αδελφοποίηση με το δημοτικό τραγούδι και η συνέχειά του, η ηχητική καλλιέπεια της λέξης-ο απλός και κατανοητός στίχος-η πλαστική φαντασία-ο αυτοσχεδιασμός και συνολικά το πλούσιο αισθητικό τους αποτέλεσμα...

Η Επτανησιακή σχολή άνθισε, έναν αιώνα, όσο καμία άλλη σχολή,κάτω από ιδιότυπες σχέσεις ελευθερίας και ιστορικών γεγονότων. Το εύρος της αποτίμησης, της κληρονομιάς που άφησε, είναι ανυπολόγιστο. Συνεχίζει όμως να φωτίζει την έρευνα, την ωριμότητα της έκφρασης και τις αξιακές αρχές του πολιτισμού μας...