ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Κερκυραϊκό χρώμα η Κυριακή «του Βαγιώνε» στην Ελευσίνα από την Κερκυραϊκή ΈνωσηΚερκυραϊκό χρώμα η Κυριακή «του Βαγιώνε» στην Ελευσίνα από την Κερκυραϊκή Ένωση

Με λαμπρότητα και παρουσία πλήθους κόσμου τελέστηκε και φέτος Κυριακή των Βαϊων η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Σπυρίδωνα σε ανάμνηση της απαλλαγής της Κέρκυρας από τη πανώλη το 1630 και άλλες εκδηλώσεις από την πάντα δραστήρια Κερκυραϊκή Ένωση Ελευσίνας.

Η πανώλη ξεκίνησε στην Κέρκυρα τον Οκτώβριο του 1629. Μεταδόθηκε από ένα πλοίο που έφτασε στην Κέρκυρα από την Ιταλία. Η ασθένεια έπληττε την Ιταλία και όλα τα Ιόνια Νησιά. Τα Χριστούγεννα του 1629 εντοπίστηκαν τέσσερα κρούσματα στην Κέρκυρα και όσο ο καιρός περνούσε τόσο αυτά πολλαπλασιάζονταν. Παρά τα αυστηρά μέτρα που έλαβαν οι υγειονομικές αρχές, το κακό δεν υποχωρούσε. Σιγά, σιγά, μέρα με τη μέρα, τα κρούσματα ελαττώθηκαν μέχρι που έπαυσαν οριστικά την ημέρα των Βαΐων του 1630. Η κατάπαυση του θανατικού αποδόθηκε από τον απλό λαό σε θαυματουργή επέμβαση του Αγίου Σπυρίδωνα.

Η Κερκυραϊκή Ένωση Ελευσίνας, ένας ιστορικός Σύλλογος με πλούσια δράση επί 60 περίπου χρόνια διατηρεί το έθιμο της λιτάνευσης της εικόνας του Αγίου Σπυρίδωνα με πολλές άλλες εκδηλώσεις . Ο πρόεδρος Θεόφιλος Δολιανίτης και το Διοικητικό Συμβούλιο  διοργάνωσαν στον Πολιτιστικό Κέντρο μια εξαιρετική εκδήλωση με τη συμμετοχή του χορευτικού τμήματος και τη χορωδία μας ΦΑΙΑΚΩΝ ΩΔΗ – ΟΣΚΑ που ικανοποίησαν το κοινό με κερκυραϊκά, επτανησιακά και άλλα τραγούδια και χορούς αποσπώντας το πιο θερμό χειροκρότημα.

ΦΩΤΟ Του ακούραστου και εξαιρετικού φίλου Γιάννη Αργυροκαστρίτη