ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

H Λιτανειά στον Άη Γιώργη Αργυράδων (ΦΩΤΟ)H Λιτανειά στον Άη Γιώργη Αργυράδων (ΦΩΤΟ)

Πανηγυρική  αναστάσιμη Θεία Λειτουργία τελέστηκε τη Νια  Δευτέρα, 29 Ἀπριλίου 2019, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου. Η λιτανειά του Άη Γιώργη, συγκεντρώνει κάθε χρόνο πολύ κόσμο.

Η λιτανεία του Άη Γιώργη είναι ένα από τα παλαιότερα έθιμα των Αργυράδων και χαρακτηριστικό ότι πολλοί ακολουθούν τα φλάμπουρα από την εκκλησία του Άη Γιώργη μέχρι τις Αργυράδες τον Άη Γιάννη και ας είναι η απόσταση μεγάλη και η ανηφόρα κουραστική. 

Για μια ακόμα χρονιά οι άνθρωποι του Πολιτιστικού Συλλόγου Αργυράδων οργάνωσαν σωστά την εκδήλωση προσφέροντας στους συγκεντρωμένους αυγά, τσουρέκι και ποτά!

Η Λιτανεία ως θρησκευτική και κοινωνική εκδήλωση συνδέεται με την περιφορά ιερών εικόνων και θρησκευτικών λαβάρων και γίνονται είτε αναμνηστικά επί γεγονότων, είτε κατά την ημέρα εορτής του τιμώμενου Αγίου, είτε και ακόμη παρακλητικά προς διακοπή κάποιου κακού (σεισμών, ανομβρίας, επιδημίας, εχθρικής επιδρομής κ.λπ.). Ιστορικά η λιτανεία ως τελετουργία ανάγεται στην αρχαία ελληνική «πομπή» που τελούνταν επ΄ ευκαιρία της εορτής των διαφόρων Μυστηρίων, με χαρακτηριστικό την μεταφορά και όχι περιφορά, όπως ήταν η πομπή των Παναθηναίων, των Ελευσινίων κ.λπ. ενώ η περιφορά του Επιταφίου ανάγεται περισσότερο σε εκείνη της «Κιβωτού της Διαθήκης» των Εβραίων.


Ετυμολογικά το όνομα Λιτανεία προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη λιτή (η) (και τα ρήματα λίσσομαι, λίτομαι) που σημαίνει ικεσία, προσευχή. Στο πληθυντικό Λιταί ως κύριο όνομα σήμαιναν τη προσωποποίηση των προσευχών. Παράγωγα αυτών ήταν τα ρήματα λιτανεύω, σπανιότερα λιταίνω, η λιτανεία (=προσευχή-ικεσία) και το επίθετο λιτανός (=ικετευτικός).