ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Kινητοποιήσεις ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων σε Ιόνιο, Ήπειρο, Κρήτη – H Συνάντηση της ΚέρκυραςKινητοποιήσεις ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων σε Ιόνιο, Ήπειρο, Κρήτη – H Συνάντηση της Κέρκυρας

Κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις προγραμματίζονται ή έχουν λάβει χώρα το τελευταίο διάστημα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ενάντια στις συμβάσεις για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, που συνεχίζει να υπογράφει η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Σταθάκη.

Πρόσφατα υπεγράφησαν οι συμβάσεις για έρευνες υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή 10 στον Κυπαρισσιακό κόλπο, η οποία παραχωρήθηκε στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) και την θαλάσσια περιοχή «Ιόνιο» που παραχωρείται στην κοινοπραξία των ΕΛΠΕ με την Ισπανική Repsol.

Παράλληλα, οι συμβάσεις για τις έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης στάλθηκαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο και επίκειται η κατάθεσή τους στη Βουλή για κύρωση, ενδεχομένως πριν από το καλοκαίρι. Οργανώσεις όπως το WWF και η Greenpeace έχουν επανειλημμένα ταχθεί ενάντια στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι «η υπουργική απόφαση αποτελεί μία κακογραμμένη συρραφή κοινοτοπιών, δίχως επιστημονική τεκμηρίωση, με προβλήματα, τόσο ως προς το τυπικό, όσο και ως προς το ουσιαστικό περιεχόμενο της περιβαλλοντικής προστασίας». Το WWF καταγγέλλει επίσης, ότι ακολουθείται μια αδιαφανής διαδικασία, με επιχειρήματα μη επιστημονικά τεκμηριώμένα, ενώ οι εταιρείες θα ελέγχουν τον εαυτό τους.

Νέα μεγάλη πανελλαδική πορεία ενάντια στα πετρέλαια ετοιμάζεται για τις 11 του Μάη στα Γιάννενα. Όπως προσθέτει το Π.Μ.Δ., στην Ήπειρο όπου οι εκρήξεις στα βουνά για τις σεισμικές έρευνες συνεχίζονται, οργή έχει προκαλέσει Δασική Αστυνομική Διάταξη της Διεύθυνσης Δασών Πρέβεζας με ημερομηνία 26-03-2019. Με αυτήν δίνεται στα ΕΛ.ΠΕ  άδεια υλοτόμησης-εκρίζωσης σε 750 στρέμματα δασικής έκτασης, ανεξαρτήτως ιδιοκτησιακού καθεστώτος, μεγάλο μέρος της οποίας είναι Καταφύγιο Άγριας Ζωής και περιοχή μοναδικού φυσικού κάλλους. Η απόφαση δεν προβλέπει τον παραμικρό έλεγχο κατά τις εργασίες ούτε προσδιορίζεται επακριβώς ποιες εκτάσεις είναι αυτές.

Συγκεκριμένα, παραχωρείται στην εταιρεία άδεια «υλοτοµίας – κλάδευσης ή εκρίζωσης πλατυφύλλων ή κωνοφόρων δασικών και λοιπών ειδών από δηµόσιες και µη δηµόσιες δασικού χαρακτήρα εκτάσεις καθώς και από εκτάσεις που δεν ανήκουν στο προστατευτικό καθεστώς της δασικής νοµοθεσίας, για να καταστούν προσπελάσιµες οι καθορισθείσες ζώνες και απαιτούµενες θέσεις». προκειµένου να διεξαχθούν οι γεωφυσικές έρευνες υδρογονανθράκων για την υλοποίηση του έργου: «Γεωφυσική έρευνα στη χερσαία περιοχή Άρτας – Πρέβεζας.

Συνάντηση στην Κέρκυρα
Συνάντηση πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 15 Απριλίου στις 19.00 στον δεύτερο όροφο του Εργατικού Κέντρου οι πολίτες που διαφωνούν με τις εξορύξεις πετρελαίου στο Ιόνιο και την Ήπειρο. Όπως ανακοινώνουν οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται τακτικά και είναι ανοικτές προς κάθε πολίτη με αγνό ενδιαφέρον και αγωνία για το ζήτημα.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ

Λαμβάνοντας την πρωτοβουλία της κινητοποίησης των Κερκυραίων ενάντια στα σχέδια εξορύξεων πετρελαίου στο Ιόνιο Πέλαγος η ‘Πρωτοβουλία Κέρκυρας ενάντια στις εξορύξεις- Fossil Free Corfu’ καλεί τους Κερκυραίους πολίτες που αγαπούν τον τόπο τους, με όλη τη φύση και την ιστορία του και που ενδιαφέρονται για το μέλλον του να συμμετάσχουν στις ανοικτές συναντήσεις της με σκοπό τη δράση και κινητοποίηση ενάντια στα σχέδια εξορύξεων πετρελαίου.

Η ομάδα ‘Fossil Free Corfu’ είναι ανεξάρτητη από πολιτικά κόμματα και άλλους φορείς. Συντάσσεται με τον δίκαιο αγώνα των πολιτών σε διάφορα μέρη της δυτικής Ελλάδας ενάντια στις εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου. Για αυτό και συνυπογράφει το ακόλουθο/συνημμένο κείμενο-κάλεσμα για την πορεία στα Γιάννενα στις 11 Μαΐου, το οποίο και δημοσιεύουμε ως πρώτο κείμενο θέσεων. Η ομάδα θα διατηρεί τη δική της φωνή και ανεξαρτησία για να διατυπώνει η ίδια τα αιτήματα, τις θέσεις και τη στρατηγική της.

Το όνομα ‘Fossil Free’ προέρχεται από τις αντίστοιχες οργανωμένες εκστρατείες στο εξωτερικό που συχνά καταφέρνουν να ακυρώσουν σχέδια εξορύξεων, κατασκευής αγωγών ορυκτών καυσίμων και πετυχαίνουν την αποεπένδυση από τις εταιρίες ορυκτών καυσίμων. Συνδεόμαστε έτσι εξαρχής με το πιο δυναμικό διεθνές κίνημα της εποχής μας. Ανακοινώνουμε έτσι και την έναρξη του δικού μας αγώνα με απόλυτη πίστη στην ορθότητα και στην αναγκαιότητα του σκοπού μας. Για ενημέρωση και επικοινωνία μπορείτε να απευθύνεστε στη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/fossilfreeCorfu/