ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

«Όχι στο όνομά μου»: Ανάπηρη εκπαιδευτικός απαντά στον Στέλιο Κυμπουρόπουλου


«Όχι στο όνομά μου»: Ανάπηρη εκπαιδευτικός απαντά στον Στέλιο Κυμπουρόπουλου


Η ανάπηρη εκπαιδευτικός Έλλη Μπάφα* απαντά στα όσα δήλωσε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ Στέλιος Κυμπουρόπουλος.


Κύριε, όχι στο όνομά μου

Η ζωή του καθενός δεν είναι μονάχα το άθροισμα των επιλογών του. Έχει να κάνει και με τις δυνατότητες που δεν σου παρουσιάστηκαν ποτέ. Είναι ακόμα κι οι διάφοροι αποκλεισμοί των οποίων βρίσκεσαι δέσμιος. Η αρετή παρουσιάζεται όταν μπορείς να κάνεις μια ανασκόπηση όχι των ευκαιριών που αξιοποίησες, αλλά της δομικής ιδιότητας του συστήματος να παράγει τέτοιους αποκλεισμούς, αν όχι για εσένα, για την πλειοψηφία των ομοίων σου.

Επιλογή είναι, όντως, να επιτρέψεις να αξιοποιηθεί η αναπηρία σου ως νεοφιλελεύθερο άλλοθι. Επιλογή σου ακόμα, είναι να θυμάσαι από πού προήλθες και επιλογή σου είναι να θες να το ξεχάσεις. Επιλογή σου, όμως, δεν είναι να επιτρέψεις την εφαρμογή πολιτικών και τη διαιώνιση προσχηματικών νεοφιλελεύθερων απόψεων περί ισότητας, που θα σε καταστήσουν ανίκανο να έχεις ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Αυτό είναι υποχρέωση.

Ευεργέτημα δεν αποκαλείται αυτό που σε κάνει να πορεύεσαι με αξιοπρέπεια. Είναι αυτό που εγείρει τη μνήμη της καταγωγής σου και της πορείας σου μέχρι εδώ. Η υπενθύμιση των συναισθημάτων που προκάλεσαν δεκάδες απορρίψεις μέχρι την τελική αναγνώριση. Αν το τα απαρνηθείς και το χλευάσεις, η ζωή σου καταλήγει ένα ομοίωμα, μια εξωραϊσμενη ψευδαίσθηση ισότητας που κρύβεται κάτω από το πέπλο της προσωπικής επιτυχίας. Μην παρουσιάζεις τα δικαιώματα που είχες ως προνόμια από τα οποία θες να απαλλαχθείς.

Μην προσπαθείς να εξαιρεθείς από ένα δικαίωμα το οποίο αποτελεί το νήμα της ζωής για τους συνανθρώπους σου. Μην αποβλέπεις στην τυπική αλλά στην αναλογική ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Ποτέ να μη διεκδικήσεις τη θέση του "ήρωα" που εγείρει τον καταναλωτισμό των συναισθημάτων στοχεύοντας σε μια άλλη και διαφορετική αντιμετώπιση αυτού που είσαι.

Μην προβείς σε ακόμα πιο ρατσιστικές και άνισες πολιτικές από αυτές που τόσα χρόνια πάλευες να αποφύγεις.

Αποδέξου την ανθρώπινη ποικιλομορφία και μην προσπαθείς να εξομοιωθείς αλλά απαίτησε τη χειραφέτηση.

* Έλλη Μπάφα - Συνανάπηρη, Γεωλόγος ΕΚΠΑ με μεταπτυχιακές σπουδές στην Τεχνολογία και Διαχείριση Υδατικών Πόρων, εκπαιδευτικός στην Ειδική Αγωγή

Πηγή: "Κουτί της Πανδώρας"