ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣΓΙΑ ΕΝΑ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

Νίκος Σαμοΐλης χημικός*

Σε δεκαπέντε μέρες από σήμερα θα διεξαχθούν οι Δημοτικές εκλογές και στον τόπο μας , για την ανάδειξη των νέων Δημοτικών Αρχών. Δέκα είναι οι παρατάξεις που θα συμμετέχουν στις Δημοτικές εκλογές στις 26/05/2019.

Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε Αντιδημάρχους εν ενεργεία της Δημοτικής Παράταξης του κυρίου Νικολούζου, αλλά και μέλη αυτής, να μεταγράφονται σε ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. ( κυρία Υδραίου). Οι μεταγραφές αυτές έχουν στον πυρήνα τους την προσωπική προβολή και το ατομικό συμφέρον. Πρόκειται για ευθεία συναλλαγή, η οποία ευτελίζει το θεσμό της Αυτοδιοίκησης, βιάζει του Κερκυραίους πολίτες, υποτιμά τη νοημοσύνη τους και τους εξοργίζει. Η ευθύνη βαραίνει και την κυρία Υδραίου και τον συνδυασμό της που τους αποδέχονται. Οι μεταγραφέντες, την ίδια στιγμή που συμμετέχουν στον συνδυασμό της κυρίας Υδραίου, δηλώνουν Δημοτικοί Σύμβουλοι ανεξάρτητοι και ζητάνε από τους πολίτες να τους δεχθούν και να τους επιβραβεύσουν. Παράνοια ή ευτελισμός? Η απάντηση χωρίς καμία επιφύλαξη είναι, ευτελισμός της πολιτικής ζωής του τόπου μας.

Οι Κερκυραίοι και οι Κερκυραίες, οι εργαζόμενοι, οι νέοι, τα λαϊκά στρώματα πρέπει να αντιδράσουν και με όπλο την ψήφο τους να πουν όχι σε αυτές τις συναλλαγές.
Γιατί αν δεν το πούμε τώρα, πολύ φοβάμαι, ότι αυτές οι συναλλαγές, αλλά και αυτές που θα προκύψουν μετά τις εκλογές, θα αποδειχθούν ως προθάλαμος του κυοφορούμενου μεγάλου σιναπισμού αστικών κομμάτων για τη «σωτηρία» πάντα της πατρίδας.
Οι εκλογές αυτές διεξάγονται σε μια περίοδο όπου η χώρα μας τυπικά είναι εκτός μνημονίων, αφού η λιτότητα, η επιτροπεία και όλοι οι μνημονιακοί εφαρμοστικοί νόμοι παραμένουν σε ισχύ.

Η χώρα μας σήμερα διανύει τον ένατο χρόνο της πολιτικής των μνημονίων. Στο διάστημα αυτό, η κατάσταση του εργαζόμενου λαού χειροτέρεψε δραματικά. Η εργασιακές σχέσεις κυρίως στον ιδιωτικό αλλά και στο δημόσιο τομέα αποδιαρθρώθηκαν πλήρως προς όφελος του κεφαλαίου. Τα εισοδήματα των νοικοκυριών έχουν υποστεί δραματική μείωση. Οι συντάξεις εξανεμίστηκαν. Η φορολογία φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων έχει χτυπήσει κόκκινο. Ένα σημαντικό κομμάτι του ανθρώπινου παραγωγικού και επιστημονικού δυναμικού της χώρας αναγκάζεται να μεταναστεύσει. Η χώρα έχει δεθεί χειροπόδαρα στον Ευρωπαϊκό και Αμερικανικό ιμπεριαλισμό και έχει υποθηκευτεί για πολλές γενιές ακόμη. Η δημόσια περιουσία ξεπουλιέται όσο όσο.

Τα έσοδα των Δήμων που προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, η κεντρικοί αυτοτελείς πόροι ( Κ.Α.Π) και οι ειδικές επιχορηγήσεις, την τελευταία δεκαετία, εξαιτίας των μνημονιακών πολιτών μειώθηκαν κατά πολύ. Η αυθαίρετη αυτή περικοπή θεσμοθετημένων πόρων, σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο ( ΜΠΔΣ- ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΙΓΙΚΗΣ 2019-2022) θα συνεχιστεί ως το 2022 περικόπτοντας κάθε χρόνο περίπου 3 δις. Σημαντικές επίσης περικοπές προβλέπονται στο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων ( Π.Δ.Ε) που αφορά τους ΟΤΑ.

Η συρρίκνωση αυτή των πόρων πλήττει κυρίως τους κατοίκους των Δήμων με άμεσες συνέπειες την υποβάθμιση των υπηρεσιών, την αύξηση των φόρων και ανταποδοτικών τελών και τέλος την εξώθηση τους προς τον ιδιωτικό τομέα.
Επομένως το οικονομικό πρόβλημα των ΟΤΑ είναι άμεσα συνδεμένο με το γενικότερο πρόβλημα της βιώσιμης εξόδου της χώρας μας από την κρίση. Οι πολιτικές όμως της λιτότητας και της επιτροπείας παραμένουν κυρίαρχες, παρά την τυπική έξοδο από τα μνημόνια και μάλιστα έχουν χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2060.

Η απερχόμενη Δημοτική Αρχή ανέδειξε ως κύρια χαρακτηριστικά της, την αλαζονεία, τη προσωπική προβολή, αγνόησε και κράτησε την κοινωνία στο περιθώριο, αφού δεν έκανε ούτε τους τυπικά προβλεπόμενους ετήσιους δημόσιους απολογισμούς. Επιπλέον ενέδωσε στις κομματικές- κυβερνητικές επιλογές, κάλυψε και στήριξε με τη στάση της την απόφαση της κυβέρνησης για την αποστολή και παραμονή των ΜΑΤ για εξι (6) και πλέον μήνες στη Λευκίμμη, για την αναγκαστική μεταφορά και εναπόθεση των σκουπιδιών στον παράνομο ΧΥΤΑ Λευκίμμης.

Ο νέος Δήμος Κέρκυρας χρειάζεται δημοκρατική συζήτηση, ενωτικές πρωτοβουλίες, διεκδικήσεις, σεβασμό στη διαφορετικότητα, ανάπτυξη κοινωνική-οικονομική. Όταν εμείς λέμε Δήμο, εννοούμε τον γνήσιο λαϊκό θεσμό που κύρια χαρακτηριστικά του είναι η άμεση δημοκρατία και η συλλογική ευθύνη. Να λειτούργει με λαϊκές συνελεύσεις, με τοπικά δημοψηφίσματα, με τοπική λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία (κανονισμοί), με πλατιά τοπική διαβούλευση, με διερευνητικές επιτροπές και να αντιμετωπίζει δίκαια και ισότιμα τους πολίτες. Το ερώτημα που τίθεται είναι υπάρχει λύση και ποια είναι αυτή?

Σήμερα ο τόπος μας έχει ανάγκη από ένα ευρύ μέτωπο πολιτών, ανοιχτο,που θα αγωνιστεί μέσα και έξω από το Δημοτικό συμβούλιο, μαζί με τα κινήματα και το εργατικό κίνημα, που στην εξέλιξη της δυναμικής του να κατορθώσει να εκφράσει τους πολίτες, τους νέους και τις νέες, τους εργαζομένους, τα μεσαία στρώματα, τους ηλικιακά μεγαλύτερους και να τους ενώσει για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων.

Ένα μέτωπο που θα μπορεί να συνδυάζει την πάλη του για την επίλυση των τοπικών προβλημάτων, με την πάλη των κινημάτων της πατρίδας μας και του εργατικού κινήματος, για την ανατροπή της σημερινής πολιτικής των μνημονίων που επιβάλλουν οι ξένοι στη χώρα μας, φυσικά με τη συμμετοχή και την πλήρη υποταγή όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων και κομμάτων.
Με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί στον τόπο μας και στην πατρίδα μας η συνέχιση της προβολής της κομματικής καθαρότητας στους αγώνες τουλάχιστον είναι αδιέξοδη.

Η ΕΚΚΙΝΗΣΗ Αριστερό Δημοκρατικό Μέτωπο για την Κέρκυρα ζητάει από τους πολίτες να την στηρίξουν με την ψήφο τους για να είναι δυνατή η φωνή των κινημάτων της νεολαίας, των εργαζομένων, στο Δημοτικό Συμβούλιο και να συμμετέχουν με πυρήνα την ΕΚΚΙΝΗΣΗ στη δημιουργία του ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ των πολιτικών των μνημονίων της λιτότητας και της επιτροπείας που παραμένουν κυρίαρχες.

Να κάνουμε μαζί όλοι το μεγάλο βήμα.
Ψηφίζουμε την ΕΚΚΙΝΗΣΗ Αριστερό Δημοκρατικό Μέτωπο για την Κέρκυρα.
Ψηφίζουμε για Δήμαρχο Κέρκυρας τον ΑΞΙΟ εκπρόσωπο ΛΕΥΤΕΡΗ ΜΑΡΚΑΤΗ.

ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ .
ΝΙΚΟΣ ΣΑΜΟΙΛΗΣ χημικός.
*Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την ΕΚΚΙΝΗΣΗ