ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Αναπαλλοτρίωτο μνημείο η νησίδα Βίδος


Αναπαλλοτρίωτο μνημείο η νησίδα Βίδος

Άρθρο του Γιώργου Σκλαβούνου για τη νησίδα Βίδο:

«To Bίδο αποτελεί αναπαλλοτρίωτο Μνημείο της Επτανησιακής και της Εθνικής μας ιστορίας.Δεν αποτελεί αναλώσιμο τουριστικό πόρο. Αποτελεί Μνημειακό Τόπο συνδεδεμένο με την Ίδρυση της Επτανήσου Πολιτείας. Αποτελεί Μνημειακό Τόπο όπου η Εθνική μας ιστορία συναντιέται με την Σερβική Ιστορία αλλά και την Ρωσική… Σε έναν τέτοιο τόπο μπορεί να υπάρχει ένα κυλικείο για ένα αναψυκτικό σε προσκυνητές επισκέπτες. Για τον Κερκυραίο πολίτη που δεν του έχει απομείνει ούτε καταφύγιο Κερκυραικής φυσης για αυτόν και τα παιδιά του.
Αντίτιμο για την παραχώρηση τέτοιων χώρων δεν υπάρχει.
Δικαιολογία για την παραχώρηση αυτού του χώρου δεν υπάρχει.
Απεμπόλιση του χρέους για καθολική άρνηση αποδοχής αυτής της παραχώρησης δεν θα συχωρεθεί από τις επόμενες γενιές.

Με αφορμή λοιπόν τις εξελίξεις στα του Βίδο ήρθε η ώρα να που με ένα μέχρι ΕΔΩ. Αφού δεσμευθούμε οτι η εμπορευματοποίηση του Βιδο πρέπει να αποτραπεί χωρίς κανένα συμβιβασμό..Τοτε να αρχίσει ένας σοβαρός διάλογος για την Κερκυρα και τον Τουρισμό της.Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε αν ως Κερκυρα, ως Κερκυραϊκή Φύση και Κερκυραϊκή κοινωνία υπάρχουμε υπάρχουμε για τον Τουρισμό ή αν ο τουρισμός πρέπει να υπηρετήσει την τοπική κοινωνια και οικονομία προστατευοντας την φύση..την τοπική ιστορία και τον τοπικό πολιτισμό.
Σήμερα ο Τουρισμός της ΕΕ βρίσκεται κάτω απο ολιγοπωλιακό έλεγχο. Δυο εταιρείες η ΤUI και Τhomas COOK,ελέγχουν to 50% Του Ευρωπαϊκού τουρισμού… με δικά τους αεροπλάνα δικά τους ξενοδοχεία…Τι σημαίνει και τι συνεπάγεται για μια τοπική οικονομία ο ξένος ολιγοπωλιακός έλεγχος ειναι εύκολα κατανοητά. Θα αφεθούμε στο αποκλειστικό έλεος του τουριστικού ολιγοπωλίου. και μιας οικονομικής δραστηριότητας που εύκολα απειλείται εύκολα εκβιάζεται..Μια δραστηριότητα την οποία μπορεί να απειλήσει μια ταξιδιωτική οδηγία…ένα Brexit..μια αναταραχή στην εύφλεκτη περιοχή μας. Θα αφεθούμε στο υπάρχον μοντέλο τουριστικής μεγέθυνσης στις ακτές σε βάρος της ενδοχώρας και των χωριών .Μπορούμε βέβαια και να περιμένουμε δειλοί μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα να υπάρξει κάποιο θάμα…»

Φώτο:Tα ερείπια του οχυρού ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΒΙΔΟ. Μετά την ανατίναξη απο τους Προστάτες Άγγλους κατά την αναχώρησή τους το 1864 και με βάση το εμπράγματο δίκαιο την εκ μέρους τους δωρεά, των Ιονίων, στον Γεώργιο της Δανίας(πηγή φωτογραφίας Laskaridis Foundation).

ΠΗΓΗ: ert.gr