ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ Διεκδικούμε συλλογικά και αποφασιστικά τα αναδρομικά και όλα όσα μας έκλεψαν! Διεκδικούμε αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις!Διεκδικούμε συλλογικά και αποφασιστικά τα αναδρομικά και όλα όσα μας έκλεψαν! Διεκδικούμε αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις!


Οι κυβερνήσεις των μνημονίων κατάφεραν να επιβάλουν φτώχεια διάρκειας για το σύνολο των εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα στους νεότερους με λίγα χρόνια υπηρεσίας και στους αναπληρωτές. Με τα μισθολόγια 4024/11 και 4354/15 κατήργησαν [από 1/1/2013, ν.4093/2012] τελείως τα δώρα και τα επιδόματα, αύξησαν τις κρατήσεις κάθε είδους και επέβαλαν νέες, πάγωσαν για πολλά χρόνια τα ΜΚ, μείωσαν τα αφορολόγητα όρια, αύξησαν τη φορολογική  μας επιβάρυνση. Αύξησαν επίσης το διδακτικό μας ωράριο [που ισοδυναμεί με νέα μείωση μισθού], φόρτωσαν τον εκπαιδευτικό με απίστευτο όγκο γραφειοκρατικών εργασιών, ενώ εξαφάνισαν το επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης!

Είναι γνωστό ότι συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι να αναγορεύτηκαν σε target group των δικηγορικών γραφείων για τη διεκδίκηση αναδρομικών μέσω δικαστικών διαδικασιών [δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων και επίδομα άδειας]. Το εναρκτήριο λάκτισμα δόθηκε στις 17 Δεκέμβρη με τη δημοσιοποίηση της απόφασης 2626 του ΣΤ’ Τμήματος του ΣτΕ, με την οποία κρίθηκε ότι η διάταξη του μνημονιακού νόμου 4093/2012, που κατήργησε πλήρως τα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων από 1.1.2013, είναι αντισυνταγματική. Στο παιχνίδι των δικηγορικών γραφείων που κυνηγούν στους ΔΥ να κάνουν μαζικά προσφυγές, μπήκε σύντομα και η ΑΔΕΔΥ, μέσω γνωμοδότησης της νομικής της συμβούλου!

Καλούμε την πλειοψηφία των ΟΛΜΕ και ΔΟΕ να θέσουν σε πρώτη προτεραιότητα τις οικονομικές διεκδικήσεις του κλάδου των 160.000 εκπαιδευτικών, δηλαδή του μεγαλύτερου ποσοστιαία τμήματος του Δημοσίου. Να οργανώσουν σοβαρούς μαζικούς αγώνες για τις οικονομικές μας διεκδικήσεις, κάτι που δεν έκαναν πρόσφατα για το δίκαια αιτήματα των αναπληρωτών.
Σχετικά με το ζήτημα της διεκδίκησης των αναδρομικών του 13ου και 14ου μισθού έχουμε να αναφέρουμε τα παρακάτω:
1.     
  Η κυβερνητική τακτική της απόδοσης διεκδικήσεων μετά από αποφάσεις δικαστηρίων αποκλειστικά σε όσους/ες δικαιώθηκαν σε αυτά και η άρνηση να τα αποδώσει στο σύνολο των εργαζομένων όπως οφείλει, αποτελεί εξαιρετικά επικίνδυνο μονοπάτι. Στην ουσία με τον τρόπο αυτό αμφισβητείται ένα συλλογικό κατοχυρωμένο δικαίωμα. Εργαζόμενοι της ίδιας ακριβώς κατηγορίας θα έχουν άλλα δικαιώματα και απολαβές ανάλογα με τις αποφάσεις των δικαστηρίων ώστε να εξαφανίζεται σταδιακά το δίχτυ προστασίας των συλλογικών κεκτημένων και οδηγούμαστε στην απόλυτη εργασιακή ζούγκλα! Την ευθύνη γι’ αυτήν την εξέλιξη έχει αποκλειστικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που «σπρώχνει» εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στους δικηγόρους. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τον κατ΄ εξαίρεση πρόσφατο διορισμό των 418 εκπαιδευτικών, μετά από σχετική απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας.  Φανταστείτε από δω και μπρος να μας παραπέμπει στα δικαστήρια και για τον μηνιαίο μισθό ή το ετήσιο εισόδημά μας, αν σε κάποιους εργαζόμενους πχ αποδίδονται ο 13ος και 14ος μισθός και σε κάποιους όχι, ανάλογα με τις δικαστικές αποφάσεις!

2.       Το ύψος του εισοδήματος μας είναι θέμα συσχετισμών δύναμης. Από τη μία είναι το κράτος και οι ιμπεριαλιστές-δανειστές, η Ε.Ε. και οι ανάγκες της για «δημοσιονομική πειθαρχία». Από την άλλη οι εργαζόμενοι και η πίεση που ασκούν με κάθε μέσο. Ιστορικά, πίεση οι εργαζόμενοι ασκούν με τους αγώνες τους και με την πολιτική φθορά που προκαλούν στην εκάστοτε κυβέρνηση. Έτσι κερδίσαμε τη μόνιμη σταθερή εργασία, το 8ωρο, έτσι οι εκπαιδευτικοί  τα τρίμηνα με την απεργία του 1988, έτσι τους μαζικούς διορισμούς  μετά τις μεγάλες κινητοποίησεις ενάντια στον ΑΣΕΠ το 1998 κ.α. Οι δικαστικοί αγώνες δεν έχουν κερδίσει ποτέ τίποτε από μόνοι τους. Μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να λειτουργήσουν επικουρικά, σε ένα ενωμένο και αγωνιστικό συνδικαλιστικό κίνημα.

3.       Οφείλουμε να προειδοποιήσουμε ότι η δικαιοσύνη δεν είναι τυφλή. Είναι απολύτως ταξικά προσανατολισμένη! Μην εκπλαγούμε αν οι δικαστικές αποφάσεις αλλάξουν στο όνομα του δημοσιονομικού κόστους και των αντοχών της οικονομίας και πλήθος προσφυγών από εδώ και πέρα καταλήξουν αρνητικά! Όπως μην εκπλαγούμε αν η κυβέρνηση βρει ισοδύναμο του κόστους της απόδοσης των αναδρομικών και από τη μια τσέπη δώσει κάτι και από την άλλη το πάρει πίσω! Δεν πιστεύουμε τα περί “ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης”. Τα ίδια δικαστήρια που έβγαλαν όλα τα μνημόνια συνταγματικά έρχονται μετά να πουν ότι οι τάδε περικοπές ήταν αντισυνταγματικές! Πως και πήραν πχ τα αναδρομικά των ετών 2016-1018 τα ειδικά μισθολόγια (πανεπιστημιακοί, ένστολοι, δικαστικοί); Με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης, γιατί αποτελούν το βαθύ πυρήνα του κράτους και γιατί στη βάση των εκλογικών στοχεύσεων από το ΣΥΡΙΖΑ επιλέχθηκε να δοθεί ένα μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος προς τα εκεί και, το βασικότερο, τα ποσά αυτά ήταν εντός των δημοσιονομικών πλαισίων που έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση και δανειστές. Ούτε τα δικαστήρια έβγαλαν απόφαση που ήταν έξω από τα δημοσιονομικά σχέδια της κυβέρνησης (δε ζήτησαν επιστροφή των αναδρομικών 2012-2015), ούτε η κυβέρνηση γενικά έκανε κάτι που δεν το είχε στα σχέδιά της στη βάση του μοιράσματος από τα ψίχουλα του πλεονάσματος σε 2-3 κατηγορίες.

4.       Η κυβέρνηση και όχι τα δικαστήρια κρατάνε το καρπούζι και το μαχαίρι, στο βαθμό που της το επιτρέπουμε. Μπορεί να κάνει ότι έκανε πριν 15 χρόνια με το επίδομα για τα 176 €. Να αγνοήσει τις όποιες δικαστικές αποφάσεις. Μπορεί να κάνει ότι κάνει εδώ και 2 χρόνια με τις αποφάσεις για τις περικοπές Κατρούγκαλου για τους συνταξιούχους. Απλά δεν απαντάει. Μπορεί να κάνει και ακόμα χειρότερους χειρισμούς. Να μας δώσει κάποια ψίχουλα με το ένα χέρι και με το άλλο να μας φέρει ένα νέο μισθολόγιο που θα καθυστερεί τις ωριμάνσεις ή που στα πλαίσια του κοινωνικού κανιβαλισμού θα μας αυξάνει τις κρατήσεις στη φορολογία, δήθεν για να μην επιβαρυνθούν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που παίρνουν τον κατώτατο μισθό ή όποιο άλλο κόλπο σκεφτούν για να μην παραβιάσουν τους όρους των δανειστών για τα πλεονάσματα του 3-3,5%. Μάλιστα, η έκθεση που έστειλε η κυβέρνηση στο ΣτΕ, σε πλήρη ταύτιση με την ακραία εκπρόσωπο του νεοφιλελευθερισμού στην Ελλάδα Μιράντα Ξαφά, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για μια τέτοια εξέλιξη, με την επιχειρηματολογία ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι παίρνουν παραπάνω από τους ιδιωτικούς!

Άρα μην έχουμε αυταπάτες ότι θα πάρουμε μέσω των δικαστηρίων μέρος του εισοδήματος που μας έχει αφαιρεθεί από τα μνημόνια. Αν το πάρουμε, θα είναι  επειδή θα ασκήσουμε πολιτική και κοινωνική πίεση στην κυβέρνηση. Για να ασκήσουμε όμως πίεση πρέπει να αναπτύξουμε αγώνες και όχι να κάνουμε επισκέψεις σε δικηγορικά γραφεία. Αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο [στη Γαλλία για παράδειγμα, όπου και εκεί η κυβέρνηση «δεν έχει να δώσει», οι κυβερνώντες «βρήκαν» λεφτά, μόνο κάτω από την πίεση μιας λαϊκής έκρηξης και από το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων]. Πρέπει να διεκδικήσουμε όσα μας ανήκουν. Αυξήσεις στους μισθούς. Μείωση της φορολογίας. Επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού και των αναδρομικών. Ειδικά για τα τελευταία, ζητάμε εδώ και τώρα πολιτική λύση. Είναι αίσχος να κάνουν 600.000 ΔΥ πελάτες στα δικηγορικά γραφεία.

Ø  Όχι στο μισθολόγιο - φτωχολόγιο και τους δημοσιονομικούς «κόφτες». Ελεύθερες Συλλογικές Συμβάσεις εφ’ όλης της ύλης. Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις μας. Κανένας εργαζόμενος με λιγότερα από 1000€.

Ø  Κάλυψη των απωλειών στο εισόδημα της περιόδου 2010-2018. Άμεση επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στα επίπεδα του 2009. Αναδρομική επιστροφή τους με πολιτική απόφαση. Επιστροφή του συνόλου των δώρων της περιόδου 12-18 [κι όχι μόνο των κουτσουρεμένων 1000 ευρώ για Πάσχα, Χριστούγεννα και επίδομα αδείας].

Ø  Στους συναδέλφους με μείωση μισθού πάνω από 30% να γίνουν άμεσα σταδιακές επανορθώσεις, ώστε να αποκατασταθούν πλήρως όσα έχασαν.

Ø  Αναδρομικός επανυπολογισμός των μισθολογικών κλιμακίων από 1/1/2016 χωρίς εξαφάνιση του μισθολογικού χρόνου του 2016 και 2017. Άμεση ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς στο μισθό. Κανένας συμψηφισμός της προσωπικής διαφοράς με τα μισθολογικά κλιμάκια.

Ø  Φραγμός στην ανελέητη φοροληστεία και τη λεηλασία του εισοδήματός μας! Καμία νέα μείωση του αφορολόγητου ορίου. Να επανέλθει στα 12.000€ . Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Μείωση των ληστρικών επιτοκίων των στεγαστικών δανείων

Ø  Χορήγηση μισθολογικού κλιμακίου κάθε 2 χρόνια και για τους εργαζόμενους των ΔΕ και ΥΕ κατηγοριών κι όχι κάθε 3 χρόνια, που νομοθέτησε η κυβέρνηση, με τον 4354/2015.

Ø  Πλήρης μισθολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας εκτός δημοσίου. Αυτόματη μισθολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας στους αναπληρωτές συναδέλφους.

Ø  Καμιά σύνδεση μισθού με την λεγόμενη αποδοτικότητα και την «αξιολόγηση». Κατάργηση των νόμων: 4354/2015  μισθολόγιο 4488/2017.

Ø  Κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου. Αξιοπρεπή Σύνταξη με 30 χρόνια δουλειάς ή στα 60. Άμεση απόδοση  του συνόλου των συντάξιμων αποδοχών και του εφάπαξ στους δικαιούχους

Ø  Σταθερή, μόνιμη δουλειά για όλους. Μόνιμοι διορισμοί, κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής εργασίας, μονιμοποίηση των αναπληρωτών, ίσα δικαιώματα στους αναπληρωτές.