ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Έθιμο του 13ου αιώνα: Καθολικοί και ορθόδοξοι στη λιτανεία της Αγίας Δωρεάς ΦΩΤΟ


Αναβίωσε χθες το βράδυ με κάθε μεγαλοπρέπεια το θρησκευτικό έθιμο της «λιτανείας της Αγίας Δωρεάς», της Καθολικής Εκκλησίας στην Κέρκυρα.

Πρόκειται για ένα θρησκευτικό και κοινωνικό έθιμο που βρίσκει τις ρίζες του στα τέλη του 13ου με αρχές του 14ου αιώνα, όταν σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία η Λιτανεία της Αγίας Δωρεάς προστέθηκε το 1407, στις τελετουργίες της «Γαληνοτάτης Δημοκρατίας».
Στη Λιτανεία της Αγίας Δωρεάς, κατά τη βενετική περίοδο, συμμετείχαν πάντοτε οι κληρικοί και των δύο χριστιανικών δογμάτων, Ανατολικοί και Δυτικοί. Σύμφωνα με την ιστορικό, Αλίκη Νικηφόρου, ο καθολικός «Πρωτοπαπάς», κάθε χρόνο, έστελνε πρόσταγμα στους πρωτοπαπάδες των επαρχιών της υπαίθρου καλώντας τους να μεριμνήσουν ώστε να παρευρεθούν όλοι οι ιερείς στην Λιτανεία της Αγίας Δωρεάς.

Λιτανεία που τελείται το απόγευμα
Η Λιτανεία αυτή, μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα τελούνταν το πρωί της ημέρας της εορτής, αμέσως μετά από την τέλεση της λειτουργίας. Από τα τέλη του 18ου αιώνα και στις αρχές του 19ου άρχισε να γίνεται το απόγευμα, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, που ήταν ανασταλτικός παράγοντας της διεξαγωγής της κάτω από τον καυτό ημερήσιο ήλιο.

φιλαρμονική
Η λιτανεία της Αγίας Δωρεάς, Φωτογραφίες: corfutvnews.gr

Εκ τότε έως και σήμερα, η αναβίωση του θρησκευτικού εθίμου ξεκινά από τη θεία λειτουργία που διεξάγεται το πρωί της Κυριακής, στην ενορία της Ιεράς Καρδίας του Ιησού, στην Κωτσέλα, και στην οποία προΐσταται ο Αρχιεπίσκοπος της Καθολικής Εκκλησίας, Ιωάννης Σπιτέρης, μαζί με δύο εφημερίους. Εκεί σε μία ιδιαίτερα, συγκινητική τελετή, τα μικρά παιδιά, που ετοιμάστηκαν από τους κατηχητές τους όλη τη χρονιά, κοινωνούν για πρώτη φορά.


Το θρησκευτικό έθιμο της «λιτανείας της Αγίας Δωρεάς», της Καθολικής Εκκλησίας στην Κέρκυρα
Το απόγευμα, μετά την τέλεση της Θείας Ευχαριστίας στον ναό της Ιεράς Καρδίας του Ιησού, αρχίζει η μεγαλειώδης πομπή της «Αγίας Δωρεάς». Την πομπή, που συνοδεύεται υπό τους ήχους των φιλαρμονικών της Κέρκυρας, με προορισμό την Πλατεία του Αγίου Ιακώβου (Ντόμο), ακολουθούν ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος, εκπρόσωποι ιερείς της Ορθόδοξης Εκκλησίας, του Μητροπολίτου Κερκύρας και Παξών Νεκταρίου, τα παιδιά της «Πρώτης Κοινωνίας», που είναι ντυμένα στα λευκά και ραίνουν με ροδοπέταλα την πομπή, ιερείς εφημέριοι και μοναχές, ο Ερυθρός Σταυρός, αγήματα των προσκόπων, πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του νησιού, καθώς και πλήθος κόσμου.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ιερά Πομπή θα διανύσει μία μεγάλη απόσταση από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και θα καταλήξει στην πλατεία «Σαν Τζιάκομο», μπροστά στον καθολικό μητροπολιτικό ναό των Αγίων Ιακώβου και Χριστοφόρου, όπου κάθε χρόνο τοποθετείται ειδική εξέδρα. Εκεί εξελίσσεται η δέηση για το «Αγιότατο Μυστήριο» και ο Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Ιωάννης Σπιτέρης, απευθύνει μήνυμα αγάπης και ομόνοιας στους πιστούς, ενώ ακολουθεί η ανάγνωση του χαιρετισμού του Μητροπολίτη Κερκύρας Παξών και Διαποντίων νήσων, Νεκταρίου, από τον εκπρόσωπό του.


Μήνυμα αγάπης υπό τους ήχους των φιλαρμονικών
«Η κοινωνία με το Χριστό είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου. Μόνο η ενότητα με τον Χριστό μας εξασφαλίζει την πραγματική ζωή. Μας εξασφαλίζει τη σιγουριά της σταθερότητας. Μας δίνει ελπίδα. Μας λέει γιατί ζούμε, γιατί πεθαίνουμε. Η Αγία Ευχαριστία είναι το Σώμα του Χριστού και το σώμα της Εκκλησίας. Δε ζούμε ατομιστικά την πίστη μας. Δεν είμαστε ξένοι ο ένας με τον άλλον και κυρίως δεν είμαστε εχθροί. Η εκκλησία ζει και αναπτύσσεται όταν τελείται η Ευχαριστία σε όλες τις διαστάσεις της» ανέφερε μεταξύ άλλων στο μήνυμα αγάπης και ενότητας όλων των χριστιανών, ο Αρχιεπίσκοπος Καθολικών Ιωάννης Σπιτέρης.

Πηγή: iefimerida.gr