ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Υπόθεση Γιακουμάκη: Ένοχοι οι 8 από τους 9 κατηγορούμενους – 3 χρόνια η μεγαλύτερη ποινή


Υπόθεση Γιακουμάκη: Ένοχοι οι 8 από τους 9 κατηγορούμενους – 3 χρόνια η μεγαλύτερη ποινή

Το δικαστήριο καταδίκασε τους 8 από τους 9 Κρητικούς που κατηγορούνται για επικίνδυνη σωματική βλάβη από κοινού κατ' εξακολούθηση στην υπόθεση Γιακουμάκη. Το Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων επέβαλε στους 5 εξ αυτών ποινή φυλάκισης 36 μηνών με αναστολή μέχρι την έφεση, ενώ στους άλλους 3 επιβλήθηκε ποινή 150 ωρών κοινωφελούς εργασίας στο Ηράκλειο, επειδή ήταν ανήλικοι κατά την τέλεση της πράξης.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το δικαστήριο έκρινε ένοχους τους 8 από τους 9 Κρητικούς οι οποίοι κατηγορούνται  για επικίνδυνη σωματική βλάβη από κοινού κατ’ εξακολούθηση στην υπόθεση Γιακουμάκη. Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων επέβαλε Ποινή φυλάκισης 36 μηνών με αναστολή μέχρι την έφεση στους 5 από τους 8 κατηγορούμενους, ενώ στους 3 επιβλήθηκε ποινή 150 ωρών κοινωφελούς εργασίας στο Ηράκλειο, καθώς κατά τον χρόνο τέλεσης της πράξης ήταν ανήλικοι.

Η ποινή των 36 μηνών μετετράπη προς 5 ευρώ την ημέρα, με τους  δικηγόρους των κατηγορούμενων να εκφράζουν την απόλυτη βεβαιότητα για την αθώωση των πελατών σε δεύτερο βαθμό. Πριν από λίγες ημέρες ο εισαγγελέας έδρας της υπόθεσης είχε προτείνει την ενοχή των 8 Κρητικών για κάποιες πράξεις με την ποινή της επικίνδυνης σωματικής βλάβης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, καθώς και τη μετατροπή της ποινής για κάποιες άλλες σε απλή σωματική βλάβη.

Κάποιοι από τους κατηγορούμενους έχουν χαρακτηρίσει «πειράγματα» τα βασανιστήρια στα οποία υπέβαλαν καθημερινά τον συμφοιτητή τους, αφού τον Απρίλιο, δύο από αυτούς χαρακτήρισαν «πειράγματα στο πλαίσιο της φιλικής σχέσης στην παρέα» τα όσα του έκαναν, όπως «οι καρπαζιές στο σβέρκο του Βαγγέλη», «το κυνήγι στους ορόφους», «η μονωτική ταινία που του τύλιξαν στο κεφάλι».

Υπενθυμίζεται ότι ο Φώντας Βρόσγος, μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη, δήλωσε στην τηλεόραση του ANT1 ότι όταν ξεκίνησαν οι έρευνες για να διευκρινιστούν τα αίτια που οδήγησαν στον θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη, υπήρχε ομερτά, καθώς πολλοί από τους φοιτητές της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, όπου σπούδαζε ο Γιακουμάκης, φοβόντουσαν αρχικά να μιλήσουν. Ο μάρτυρας κατηγορίας ανέφερε συγκεκριμένα ότι «τα μηνύματα που λάμβανα κατά τη διάρκεια των ερευνών ήταν φόβος από την πλευρά των φοιτητών, υπήρχε ομερτά, δεν άνοιγαν εύκολα στόματα αλλά όσο περνούσαν οι μέρες κάποια παιδιά άρχισαν να ξεθάρρεψαν, συλλέξαμε κάποια στοιχεία και κάθε μέρα που περνούσε όλο και περισσότερα στοιχεία συλλέγαμε».

Για τα βασανιστήρια στα οποία υπέβαλαν τον Γιακουμάκη οι συμφοιτητές του τόνισε ότι, μεταξύ άλλων, τον ξυλοκοπούσαν διαρκώς, επισημαίνοντας ότι οι συμφοιτητές του «τον χτυπούσαν με μήλα στο κεφάλι, κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο γιατί είναι σαν να δέχεσαι πέτρες στο κεφάλι, τον κλείδωναν στην ντουλάπα, του έκλειναν το νερό. Οι ξυλοδαρμοί ήταν καθημερινοί».