ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Ελλάδα για τις συνθήκες διαβίωσης ασυνόδευτων ανηλίκων


Το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Ελλάδα για τις συνθήκες διαβίωσης ασυνόδευτων ανηλίκων

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) με ομόφωνη απόφασή του καταδίκασε την Ελλάδα για τις συνθήκες διαβίωσης πέντε ασυνόδευτων ανηλίκων από το Αφγανιστάν. Σύμφωνα με την κρίση του Δικαστηρίου, η κράτηση τριών εξ αυτών στα αστυνομικά τμήματα είχε ως αποτέλεσμα την ταπεινωτική μεταχείρισή τους και δεύτερον πως δεν έγινε ό,τι ήταν δυνατόν για να προστατεύσουν τέσσερις από αυτούς που έμεναν στην Ειδομένη.

Την καταδίκη της Ελλάδας για τις συνθήκες διαβίωσης πέντε ασυνόδευτων ανηλίκων από το Αφγανιστάν αποφάσισε ομόφωνα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι πέντε ανήλικοι εισήλθαν στην Ελλάδα το 2016, με ηλικίες από 14 έως 17 ετών, ως ασυνόδευτοι, φοβούμενοι για τη ζωή τους ως μέλη της θρησκευτικής μειονότητας των Ισμαηλιστών.

Σύμφωνα με το ΕΔΑΔ, τον Φεβρουάριο του 2016, οι αιτούντες συνελήφθησαν από την αστυνομία. Αφού εκδόθηκαν διαταγές για την απέλασή τους, τούς δόθηκε ένας μήνας περιθώριο, προκειμένου να εγκαταλείψουν την ελληνική επικράτεια.

Όσοι επιχείρησαν να διασχίσουν τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, συνελήφθησαν. Το ΕΔΑΔ έκρινε ότι οι συνθήκες κράτησης τριών από τους αιτούντες στα αστυνομικά τμήματα είχαν ως αποτέλεσμα την ταπεινωτική μεταχείρισή τους.

Παράλληλα, σημειώνεται στην απόφαση, ότι οι συνθήκες κράτησης μπορούσαν να προκαλέσουν στα άτομα αυτά αισθήματα απομόνωσης από τον έξω κόσμο με ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία τους. Το Δικαστήριο έκρινε ότι οι Αρχές δεν είχαν πράξει ό,τι ήταν δυνατόν, προκειμένου να προστατεύσουν τέσσερις από τους αιτούντες, οι οποίοι έζησαν για έναν μήνα στο καμπ της Ειδομένης, σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερα ακατάλληλο για εφήβους.

Το ΕΔΑΔ επιδίκασε το ποσό των 4.000 ευρώ σε έναν αιτούντα και 6.000 ευρώ για κάθε έναν από τους άλλους τέσσερις αιτούντες, παράλληλα και 1.500 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα. Η υπόθεση στρεφόταν, επίσης, κατά της Αυστρίας, της Κροατίας, της Ουγγαρίας, της Βόρειας Μακεδονίας, της Σερβίας και της Σλοβενίας, ωστόσο το Δικαστήριο χαρακτήρισε τις καταγγελίες για αυτές τις χώρες «προδήλως αβάσιμες».
ΠΗΓΗ: thepressproject.gr