ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Ο ναός του Σωτήρος στο Mon Repos και το σονέτο «Εσπερινός» του Γ. Δροσίνη - Του Πορφυρίου Οδυσ. Πανδή από τη ΦτΑ

Μερική άποψη Παλαιόπολης - Mon Repos


Ο ναός του Σωτήρος στο Mon Repos και το σονέτο «Εσπερινός» του Γ. Δροσίνη

Του Πορφυρίου Οδυσ. Πανδή 

          Με το νόμο 2215/1994, ο οποίος ρυθμίζει θέματα της απαλλοτριωμένης περιουσίας της έκπτωτης βασιλικής οικογένειας της Ελλάδος… «το ακίνητο Μονρεπό-Mon Repos που βρίσκεται στη Κέρκυρα παραχωρείται κατά κυριότητα στο Δήμο Κερκυραίων», άρθρο 4, παρ. 2 του ανωτέρω νόμου.

          Από τότε και κάθε καλοκαίρι απολαμβάνει ο λαός μας ελεύθερα τα μπάνια του στη παραλία του Mon repos       
          Κατηφορίζαμε, θυμάμαι, για τη παραλία με τα εγγόνια μου κάτω από βαθύσκιες δάφνες, πανύψηλα κυπαρίσσια και σπάνια δέντρα από τις… Βρετανικές Ινδίες… Πιο πάνω από το Παλάτι, που σήμερα είναι Μουσείο, είχε οικοδομηθεί, ένα κτήριο για να δεχθούν το 1956; η Φρειδερίκη και ο Παύλος (1901-1964), τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας στρατάρχη Τίτο (1892-1980). Ο Τίτο, μετά το  1948 έδειχνε να απομακρύνεται από την πολιτική του «πατερούλη των λαών», και να επιλέγει το δρόμο για την εφαρμογή του σοσιαλισμού.
          
            Πιο πέρα από το κτήριο «Τίτο» περνούσαμε, θυμάμαι, πολλές φορές από το εκκλησάκι του Σωτήρος. Ο ναός του Σωτήρος έχει μια ι δ ι α ι τ ε ρ ό τ η τ α: εκκλησιαζόταν η βασιλική οικογένεια όταν διέμενε στη Κέρκυρα.

          Όλα όμως τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει. Τίποτα δεν θυμίζει την αίγλη του ναού στα χρόνια της δυναστείας των Γκλύξμπουργκ στην Ελλάδα (1863-1974). Γερασμένο το εκκλησάκι . χωρίς σκεπή, χωρίς πόρτες, με το τέμπλο να γέρνει επικίνδυνα και με αγιογραφίες στους τοίχους ξεθωριασμένες από το χρόνο και τον ήλιο.

          Η εικόνα αυτή του ναού φέρνει στο νου του ερευνητή το παρεκκλήσι του Δροσίνη. Ο ποιητής στο σονέτο του «ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ» στήνει το δικό του εκκλησάκι με δυνατά υλικά δανεισμένα από τον εκρηκτικό Απρίλη. Το παραθέτουμε.
 
                             -   Ε Σ Π Ε Ρ Ι Ν Ο Σ  -
Στο ρημαγμένο παρεκκλήσι
Της άνοιξης το θείο κοντύλι
εικόνες έχει ζωγραφίσει
με τ’ αγριολούλουδα τ’ Απρίλη.


Ο ήλιος  γέρνοντας στη δύση,
Μπροστά στου ιερού την πύλη
Μπαίνει δειλά να προσκυνήσει
Κι ανάφτει υπέρλαμπρο καντήλι.

Σκορπάει γλυκιά μοσκοβολιά
Δάφνη στον τοίχο ριζωμένη
-θυμίαμα που καίει η Πίστις-

Και μια χελιδονοφωλιά
Ψηλά στο νάρθηκα χτισμένη
Ψάλλει το Δόξα εν Υψίστοις.
                              (Γαλήνη)
                            
           Το ποίημα  «ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ» του Γ .Δροσίνη είναι σονέτο σύντομο δηλαδή ποίημα, τραγουδάκι . Το σονέτο είναι δεκατετράστιχο ποίημα αρθρωμένο σε τέσσερις στροφές, εκ των οποίων οι δύο πρώτες είναι τετράστιχες και οι δύο επόμενες τρίστιχες (τερτσίνες) με περίπλοκη ομοιοκαταληξία. Σονέτα γράφουν ποιητές όταν θέλουν να αποτυπώσουν συνοπτικά σκέψεις για τη ζωή, την κοινωνία, τη φύση, τη θρησκεία, την πατρίδα την φιλοσοφία. κ.α.

       Ο Δροσίνης για το ρημαγμένο παρεκκλήσι του δανείζεται  από τον «ξανθό Απρίλη»  αγριολούλουδα, ηλιαχτίδες, δάφνη και μια χελιδονοφωλιά και τα τοποθετεί  στη θέση εικονισμάτων , καντηλιών, θυμιατού και ψάλτη.

 Ιστορία. Το σονέτο* γεννήθηκε στη Σικελία γύρω στα 1200 μ.Χ.  Το περίτεχνο αυτό λυρικό είδος ποιήματος έφτασε στο απόγειό του με τον Δάντη (1265- 1321) με τα ερωτικά του σονέτα La Vita Nuova, αλλά κυρίως με τον Πετράρχη (1304- 1374) με το έργο του Conzoniere. Στη Γαλλία μέγας τεχνίτης του σονέτου υπήρξε ο Pierre de Ronsard (1524- 1585).  Στη Μεγάλη Βρετανία το σονέτο φτάνει στην ύψιστη έκφανσή του στα τέλη της Αναγέννησης με τα 154 σονέτα του Σαίξπηρ (1564- 1616). Στη γλώσσα μας τα πρώτα σονέτα γράφτηκαν στην φραγκοκρατούμενη Κύπρο τα χρόνια (1546- 1570). Σονέτα έγραψε ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός στα ιταλικά .

     Η πρώτη μετάφραση των σονέτων στην ελληνική γλώσσα έγινε το 1911 από τον Μανώλη Μαγκάκη (1891- 1918).

     Μεταξύ των εκπροσώπων του ποιητικού αυτού είδους στην Ελλάδα καταλέγεται και ο ποιητής Λορέντζο Μαβίλης (1860-1912). Κορυφαία δημιουργήματα του Ελιά, Λήθη, Παλαιοκαστρίτσα κ.α. εμπνευσμένα από την ζωή και φύση. 

Στις μέρες μας σονέτα έγραψε ο  +Σπύρος Μεσημέρης , ο συμμαθητής μου.

*Πηγή: Σονέτα Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. Μετάφραση Ερρίκος Σοφράς                                 Πάπυρος  Larousse


Από τη "Φωνή των Αργυραδιτών", Μάρτιος - Μάϊος 2019, αρ. φ. 151