ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Πλατεία Μάχου Ρούσση μπροστά από τον Φοίνικα


Την Τετάρτη 17/7  αναρτήθηκε η πινακίδα με το όνομα του Μάχου Ρούσση στην μικρή Πλατεία μπρος από τον Φοίνικα στην πόλη της Κέρκυρας .Έτσι μια πρόταση του Κώστα τον Θυμη που εδώ και κάμποσα χρόνια πρότεινε αυτήν την ονοματοδοσία στην αρμόδια επιτροπή και του Μάνου Ράπτη υλοποιείται από τη δημοτική αρχή Νικολούζου.

Ο Τηλέμαχος Ρούσσης έχει συνδέσει το όνομα του με την Εθνική Αντίσταση και τον κερκυραϊκό μουσικό πολιτισμό.  Πέθανε το 2001 σε ηλικία 93 χρονών, ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Τηλέμαχος Ρούσσης. Για την αντιστασιακή του δράση πήρε Μετάλλιο Εξαίρετων Πράξεων, ενώ πήρε το πρώτο βραβείο στη Μ. Ανατολή από την κυβέρνηση, για τη σύνταξη ποιήματος - εμβατηρίου για το Στρατό της Μ. Ανατολής.

Κρατούμενος στο νησί Λαζαρέτο, μετά την κατάρρευση του ιταλικού μετώπου μεταφέρθηκε σε στρατόπεδο στην Ιταλία. Πιο τραγική ήταν η δεύτερη αιχμαλωσία του από τους Βρετανούς στην Αίγυπτο. Εκεί έγραψε βιβλίο, όπου περιέγραφε τα βάσανα των αγωνιστών αιχμαλώτων στα «σύρματα» της Μ. Ανατολής. Γι' αυτό οι Βρετανοί «σωφρονιστές» του απαγόρευσαν να στέλνει γράμματα στους δικούς του με περισσότερες από 25 λέξεις.

Ήταν παντρεμένος και πατέρας του καθηγητή του Παντείου Γ. Ρούσση. Υπήρξε πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Λέσχης της Κέρκυρας, αντιπρόεδρος της «Πορείας», του Οργανισμού Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων και του Φεστιβάλ της Κέρκυρας. Ιδρυσε και υπήρξε πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Λυρικού Θεάτρου. Εξέδωσε το βιβλίο «ΤΜΙΜΙ» όπου περιέγραψε τα βάσανα των αγωνιστών της Μ. Ανατολής. Ο ίδιος ήταν μουσικός και λάτρης της κλασικής και λυρικής μουσικής.