ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Ιονίου Πανεπιστημίου: «Το πανεπιστημιακό άσυλο, η υπεράσπιση και η περιφρούρησή του, είναι υπόθεση όλων μας!»Ο σύλλογος διοικητικού προσωπικού του Ιονίου Πανεπιστημίου με ανακοίνωσή του εναντιώνεται στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι "Το πανεπιστημιακό άσυλο, η υπεράσπιση και η περιφρούρησή του, είναι υπόθεση όλων μας!"

Η ανακοίνωση:


«Το πανεπιστημιακό άσυλο θεσμοθετήθηκε για να προστατεύει τόσο τις ακαδημαϊκές ελευθερίες, την εκπαιδευτική διαδικασία και την επιστημονική-ερευνητική δραστηριότητα, όσο και τις πολιτικές ιδέες και τους αγωνιστές που διώκονται για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις. Θεσμοθετήθηκε για να μπορούν πολιτικοί φορείς, συλλογικότητες και μεμονωμένοι άνθρωποι να έχουν έναν τόπο, όπου να μπορούν να εκφράσουν τις πολιτικές τους απόψεις. Θεσμοθετήθηκε για να υπάρχει ένας χώρος όπου μπορούν να πραγματοποιούνται πολιτιστικές δραστηριότητες, χωρίς πιθανούς πολιτικούς και οικονομικούς περιορισμούς που θα συναντούσαν αλλού.

Το άσυλο δεν ευθύνεται για την εγκληματικότητα. Η εγκληματικότητα είναι κοινωνικό πρόβλημα των σύγχρονων κοινωνιών που υπάρχει παντού και όχι μόνο στο πανεπιστήμιο. Δε γεννιέται, ούτε θρέφεται στο πανεπιστήμιο.

Ίσως δεν είναι τυχαίο που το πρώτο νομοσχέδιο της νεοσυσταθείσας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας αφορά στη λαϊκή αυτή κατάκτηση. Ίσως, η κίνηση αυτή δεν είναι παρά ένα συμβολικό μήνυμα προς τον ελληνικό λαό. Ένα μήνυμα που λίγο-πολύ μας λέει ότι σε αυτή την επίθεση στα δικαιώματα του λαού, μαθητών, φοιτητών, εργαζομένων, συνταξιούχων που έχει ξεκινήσει τα μνημονιακά χρόνια και θα συνεχιστεί ακάθεκτη δεν θα υπάρχει καταφύγιο, δεν θα υπάρχει τόπος να σταθούν διαμαρτυρίες, αντιστάσεις, διαφορετικές πολιτικές εκφράσεις.

Για το λόγο αυτό, η κατάργηση του ασύλου, ενός θεσμού κατοχυρωμένου στις συνειδήσεις του κόσμου, ενός θεσμού με μακρά ιστορία, ενός θεσμού για τον οποίο ο λαός αυτός έχει πληρώσει φόρο αίματος, μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους! Να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας και τη ζωή μας, να παλέψουμε, να μας βρουν απέναντί τους!

Καταδικάζουμε το δόγμα «νόμος και τάξη», που σκοπό έχει τον περιορισμό των δικαιωμάτων των φοιτητών και εργαζομένων στα Πανεπιστήμια.
Το πανεπιστημιακό άσυλο, η υπεράσπιση και η περιφρούρησή του, είναι υπόθεση όλων μας!»