ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Με επιτυχία το εορταστικό διήμερο στον Πετριτή! - ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ


Με επιτυχία το εορταστικό διήμερο στον Πετριτή!
Με επιτυχία οργανώθηκε και φέτος το εορταστικό διήμερο στον Πετριτή.
Οι περισσότερες φωτό και ΒΙΝΤΕΟτου εξαιρετικού φίλου Γ. Διαμαντή


Το πρόγραμμα
Δευτέρα
01 Ιουλίου 2019
7.45 μ.μ.  Μέγας Πανηγυρικός  Ἑσπερινός στόν Ι.Ν.  Παναγίας των Βλαχερνών κ Αγ. Κερκύρας


9:00 μ.μ.  Λιτάνεια με την συνοδεία της Φιλαρμονικής Εταιρείας Αγίου Ματθαίου

10:00  μ.μ.   Εκδήλωση με την συμμετοχή Χορωδίας Βραγκανιωτίκων, Χορωδίας Πετριτή, Χορευτικών τμημάτων Πολιτιστικού Συλλόγου Πετριτή


Τρίτη
 02 Ιουλίου 2019 
8:00 π.μ Θεία Λειτουργία μετα αρτοκλασίας στον Ιερό Ναό Παναγίας των Βλαχερνών και 
Αγ. Κερκύρας


Πανηγύρι με την Ορχήστρα  ΖΟΡΜΠΑΣ στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας Η αφήγηση της κυρίας Κατερίνας Γεωργοπάλη για το πανηγύρι της Βλαχέραινας

Η κυρία Κατερίνα Γεωργοπάλη (Εκπαιδευτικος) μας αφηγείται για Το πανηγύρι' της Βλαχέραινας!

Χρόνια πολλα σε όλους !!!!

Σ' ένα μικρό σπιτάκι δίπλα στο κύμα περνούσαμε τα καλοκαίρια μας !!! Φυτεμένοι ήλιοι από τη μάνα μου , ντάλιες και άγνοι (λυγαριές) έσμιγαν το μοβ χρώμα τους μ' εκείνο της θάλασσας!! Κι εμείς από την ώρα που ξυπνούσαμε μες στο νερό, ώρες ολόκληρες, χωρίς τα σύγχρονα αξεσουάρ (καπέλα , αντιηλιακό) να πιάνουμε καβούρια , πεταλίδες, πίνες !! Βγαίναμε μόνο για να φάμε φρεσκοκομμένη ντομάτα με ρίγανη και λάδι, το απόλυτο γκουρμέ για μας!!!Κι όταν ερχότανε ο Ιούλιος λουσμένος στο σταρένιο του φως, χαράς ευαγγέλια για όλα τα παιδιά, γιατί τη δεύτερη μέρα είχαμε το πανηγύρι της Παναγίας της Βλαχέραινας, το μεγαλύτερο πανηγύρι της Νότιας Κέρκυρας τυλιγμένο στην αχλύ των μύθων του αρχοντικού των Παλατιανών!!! Ένα ολόκληρο γιορτάσι στηνόταν έξω από την κούρτη του (μάντρα) και κάτω από τις γέρικες ελιές του οι σούβλες και οι χοροί έδιναν κι έπαιρναν!!Εμάς βέβαια το μόνο που μας ένοιαζε ήταν τα παιχνίδια!!Δαχτυλίδι με κόκκινη ή πράσινη πέτρα για μας τα κορίτσια, τύφλα να'χουν οι πριγκίπισσες,βραχιόλι ασυζητητί και για τ' αγόρια φυσικά μπάλα ή φορτηγάκια με ανατροπή οπωσδήποτε!!

Αυτή η μέρα ήταν η μοναδική που το αρχοντικό άνοιγε τις πύλες του για όλο τον κόσμο!!

Το εικόνισμα της Παναγίας σύμφωνα με το θρύλο βρέθηκε στο μικρό νησί που υπάρχει στον όρμο του Πετρετή και στη συνέχεια χτίστηκε η εκκλησία πιθανότατα το 1323 όπως δείχνει κι η επιγραφή που υπάρχειι στον τοίχο του καμπαναριού!! Εμείς σχεδόν δεν κοιμόμασταν το βράδυ από φόβο μήπως φύγουν οι μεγάλοι και δεν μας πάρουν μαζί τους !! Ήταν η ευκαιρία να μπούμε στο εσωτερικό του να παρατηρήσουμε τις πολεμίστρες του που μαρτυρούσαν τις πειρατικές επιδρομές, να δούμε τα παράξενα δέντρα του, ,ειδικά εκείνο με την ομπρελοειδή μορφή και τα σαν σταφύλια καρπούς τους που κρέμονταν πάνω από τα ξύλινα παγκάκια, εκεί όπου στεκόταν ο τελευταίος των Παλατιανών και χαιρετούσε τους επισκέπτες του και φυσικά να πάρουμε άρτο!!!

Οι πολεμίστρες βέβαια του παλιού αρχοντικού δεν στάθηκαν ικανές να σταματήσουν τους σύγχρονους πειρατές που το μετέτρεψαν σε ερείπια χωρίς αιδώ απέναντι στην ιστορία του!! Μα η εκκλησία υπάρχει ακόμη και λειτουργείται και οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκινούν από την παραμονή και προσελκύουν πολύ κόσμο πάντα!!!

Χρόνια πολλά σε όλους!!

Καλό μήνα!!