ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

31/8/1944 Οι Γερμανοί βομβαρδίζουν τον Χλωμό της Κέρκυρας

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ


31/08/1944 ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΟΥΝ ΤΟ ΧΛΩΜΟ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Του Σπύρου Τσουκιά

31 / 08 / 1944 Τα χιτλερικά κτήνη σημάδεψαν με θανατικό και φονικές οβίδες, το φιλήσυχο χωριό του Χλωμού της Κέρκυρας.
Τέλη Αυγούστου 1944. Το χιτλερικό τέρας ξεψυχάει καθώς δέχεται συντριπτικά πλήγματα σε όλα τα μέτωπα του πολέμου γι αυτό και έχει γίνει ιδιαίτερα επικίνδυνο. Και λίγο πριν αποχωρίσει από το νησί της Κέρκυρας, δεν θα διστάσει για ασήμαντο λόγο, να αφήσει το θανατηφόρο αποτύπωμα του και στο χωριό Χλωμός.
Για ένα ραδιόφωνο που είχε κάποιος κάτοικος του χωριού, οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής δεν θα διστάσουν να διαπράξουν ένα ακόμα ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΛΕΜΟΥ και μια ακόμα ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΘΗΡΙΩΔΙΑ.
Τον ανηλεή βομβαρδισμό ενός Αθώου, Άοπλου και Ανυπεράσπιστου χωριού.
31 Αυγούστου 1944 ημέρα Σάββατο γύρω στο μεσημέρι, οι Γερμανοί κανονιοβολούν το Χλωμό από τα πυροβολεία που είχαν εγκατεστημένα στον Αι Γιάννη Αργυράδων. Εξαπολύουν συνολικά 11 οβίδες. Η πρόθεση και η στόχευση των Γερμανών στρατιωτών ήταν να σπείρουν τον όλεθρο και το θανατικό στο φιλήσυχο και άοπλο χωριό μας. Οι Χλωμιάτες αλλόφρονες, τρέχουν να προστατευτούν στις χαράδρες, στις σπηλιές και σε άλλα απρόσβλητα σημεία στους γύρω λόφους του χωριού.

Μετά τη λήξη του βομβαρδισμού οι κάτοικοι έντρομοι, θα βγουν επιφυλακτικά από τα καταφύγια τους για να περισυλλέξουν και να θρηνήσουν τους νεκρούς τους.
Οι Τιμημένοι μας Νεκροί είναι :
1) Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΛΗΣ του Χρύσανθου και της Ευφροσύνης ετών 25, γεννημένος στις 8-6-1919, Νικητής και Ήρωας* του Ελληνοϊταλικού πολέμου.
(ο Κωνσταντίνος Μπαλής είναι ο παππούς μου που ποτέ δεν γνώρισα)
2) Η ΛΑΒΡΑΝΟΥ ΕΛΕΝΗ του Σπυρίδωνος και της Ανδρονίκης, το γένος Κωνσταντίνου Αυθίνου, ετών 24, γεννημένη στις 10-4-1920.
3) Η ΑΥΓΟΥΣΤΗ ΕΙΡΗΝΗ του Αθανασίου και της Θεοδώρας, το γένος Καββαδία, σύζυγος του Ιωάννη Αυγούστη, ετών 62, γεννημένη στις 2-4-1886.
Τραυματίες :
Η ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΣΟΥΚΙΑ του Θεόδωρου και της Γεωργίας, σύζυγος Ανδρέα Μαρκάτη.
Απώλεια οφθαλμού από θραύσμα οβίδας.
Γεννήθηκε στις 21-1-1930 και απεβίωσε στις 8-1-2004.
ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΜΠΑΛΗΣ σύζυγος Ευφροσύνης
(πατέρας του αδικοσκοτωμένου Κωνσταντίνου Μπαλή) τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι από θραύσμα οβίδας και λόγω του τραυματισμού του δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην κηδεία του 25χρονου γιού του που έγινε την επομένη.
----------------
Στο σημείο αυτό πιστεύω πως θα ήταν μεγάλη παράληψη
αν δεν αναφέραμε και ένα ακόμα άγνωστο σχεδόν ιστορικό γεγονός.
Την άνανδρη δολοφονία του ΠΡΟΚΟΠΗ ΚΑΒΒΑΔΙΑ του Βασιλείου, 20 μόλις ετών, στις 20 Φεβρουαρίου του 1944, από τις Γερμανικές αρχές κατοχής. Ο Προκόπης Καββαδίας ήταν κρατούμενος των Γερμανών σε φυλάκιο τους στις Αργυράδες, επειδή είχε συλληφθεί να κυνηγάει στην περιοχή του Ίσσου Χλωμού. Τρομοκρατημένο το παιδί κι από φόβο για τη ζωή του επιχείρησε να διαφύγει και να επιστρέψει στο σπίτι του. Οι Γερμανοί δολοφόνοι δεν δίστασαν να τον πυροβολήσουν πισώπλατα και να του κόψουν βίαια το νήμα της ζωής του.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Νικολάου Τσουκιά του Σπυρίδωνος, το αδικοχαμένο παλληκάρι και τη νεκρική πομπή, ακολούθησε μέγα πλήθος του γειτονικού χωριού των Αργυράδων, συμμετέχοντας ολόψυχα στο πένθος και στην οδύνη του χωριού μας, εκφράζοντας παράλληλα την οργή και τον αποτροπιασμό τους για την δολοφονική μανία των Γερμανών.
ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥΣ Η ΜΝΗΜΗ !!!
1) Χρήσιμες πληροφορίες υπάρχουν στο βιβλίο, "Χλωμός Κέρκυρας - ΠΑΡΑΔΟΣΗ - ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ - ΙΣΤΟΡΙΑ" του Χλωμιάτη δασκάλου Νικολάου Β. Αυλιανού.
2) Επίσης πληροφορίες αντλήσαμε και από το βιβλίο "Άσπιλες Μνήμες" του χωριανού μας Αλέξανδρου Δ. Καλησπεράτη.
3) * κατά την ταπεινή γνώμη του γράφοντος, όλοι όσοι συμμετείχαν στο εθνικό προσκλητήριο της 28ης Οκτωβρίου 1940 και υπερασπίστηκαν με αυταπάρνηση και αυτοθυσία την Πατρίδα μας, ήταν και ΗΡΩΕΣ και ΝΙΚΗΤΕΣ !!!
Το κείμενο αυτό σύντομα θα εμπλουτιστεί με περισσότερες
και πιο διασταυρωμένες ιστορικές πληροφορίες και προσωπικές μαρτυρίες :
της Αλεξάνδρας Τσουκιά (κόρης του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μπαλή)
του Νίκου Τσουκιά
του Φώτιου Μαρκάτη (του Αγησίλαου)
του Γιάννη Μπαλή (του Κώδικα)
και άλλων συγχωριανών μας, που βίωσαν τη συγκεκριμένη τραγωδία και ευτυχώς είναι ακόμα εν ζωή.