ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Με επιτυχία η τιμητική εκδήλωση για τον ήρωα – δάσκαλο Κ. Χυτήρη στους Κουραμάδες!
Με επιτυχία η τιμητική εκδήλωση για τον ήρωα – δάσκαλο Κ. Χυτήρη στους Κουραμάδες!

Την Τετάρτη 31 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στο χωριό των Κουραμάδων Κερκύρας τιμητική εκδήλωση προς τιμή του ήρωα δασκάλου Κώστα Χυτήρη, που εκτελέστηκε από τους ναζιστές κατακτητές την Πρωτομαγιά του 1944 στην Καισαριανή.
Κατά την εκδήλωση αποκαλύφθηκε τιμητική πλάκα στο χώρο της οικίας του από τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας, κ. Γραμμένο Δημήτριο και την πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου κ. Κούτουλα Δήμητρα και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή. Επίσης, πραγματοποιήθηκε ονοματοδοσία του δρόμου που διασχίζει το χωριό και που πλέον ονομάζεται Οδός Δασκάλου Κώστα Χυτήρη.


Στη συνέχεια στην κεντρική πλατεία του χωριού απευθύνθηκαν χαιρετισμοί από τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας, κ. Γραμμένο Δημήτριο, τον εκπρόσωπο του πολιτιστικού συλλόγου του χωριού, κ. Μήτση Σπυρίδωνα, το δήμαρχο Κέρκυρας, κ. Νικολούζο Κώστα και τον πρόεδρο του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Κέρκυρας, κ. Κουρσάρη Αντώνη. Ακολούθησαν προσωπικές αναφορές από τον στενότερο εν ζωή συγγενή του, τον ανιψιό του κ. Σπύρο Χυτήρη ενώ η βασική ομιλία για τη ζωή και τη δράση του πραγματοποιήθηκε από το Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Κέρκυρας του ΚΚΕ, κ. Μπορμπότη Γιάννη. Στη συλλογή των βιογραφικών και ιστορικών στοιχείων τεράστια συμβολή είχε ο δημοσιογράφος κ. Κορφιάτης Χρήστος.


Από την ομιλία αναδείχθηκε η πλούσια δράση του Κώστα Χυτήρη, η αταλάντευτη στάση του απέναντι στις δυσκολίες της ζωής, η πίστη στα ιδανικά του, στα ιδανικά του σοσιαλισμού – κομμουνισμού. Οκτώ χρόνια στις φυλακές και τις εξορίες δεν πρόδωσε ούτε στιγμή τον σκοπό που υπηρετούσε για μία κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Τα κολαστήρια σε Ανάφη, Ακροναυπλία, Λάρισα, Χαϊδάρι και ο τοίχος του εκτελεστικού αποσπάσματος στην Καισαριανή δεν στάθηκαν ικανά να λυγίσουν τον ανιδιοτελή δάσκαλο, αγωνιστή και κομμουνιστή που για τα πιστεύω του έδωσε μέχρι και τη ζωή του. Για αυτούς και για πολλούς άλλους λόγους που αναλυτικά αναφέρθηκαν ο Κώστας Χυτήρης μπορεί και πρέπει να αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για το σήμερα και το αύριο.

Η εκδήλωση κοσμήθηκε καλλιτεχνικά από την παρουσία της δημοτικής χορωδίας «ΔΗΜΟΔΟΚΟΣ», που τραγούδησε συνθέσεις των Θεοδωράκη, Λοίζου, Μαρκόπουλου κ.α., τον κερκυραίο ερμηνευτή κ. Γισδάκη Βασίλειο, ενώ ενδιάμεσα των τραγουδιών απαγγέλθηκαν ποιήματα που αναφέρονταν στους ήρωες της Καισαριανής. Σε όλους τους συμμετέχοντες απονεμήθηκαν αναμνηστικά διπλώματα για τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση.